Как изглежда любовта?

Ако се запитаме как изглежда любовта, първата асоциация сигурно ще бъде с двама млади, красиви, влюбени хора в състояние на еуфория, с желание да бъдат непрекъснато заедно, да споделят уж добро и лошо, но всъщност само доброто, разбира се докато смъртта ги раздели.

Споделената любов е щастливо изживяване, а човекът се стреми към щастието и има нужда да бъде щастлив, за да живее нормално. Но любовта еуфория ли е? Щастието свързано ли е непременно с гръмогласен смях и усмивка да ушите? Или любовта просто се губи из тези емоции?

Наскоро имах щастието да се докосна до един голям човек, в който усетих много любов. Получи се резонанс между нас, защото той успя да ми вдъхне това усещане и то продължи много дълго след срещата ни (2-3 седмици). Трудно ми е да го опиша, защото няма думи за това. Най-точните думи, за които се сещам, е опиянение от любов. В този период се чувствах добре със себе си, не изпитвах необходимост да говоря, да мисля, да бъда с други хора, да правя каквото и да било. Правех всички тези неща и те не ми пречеха, но също така с часове оставах сама със себе си без да правя нищо, без да мисля нищо – просто изживявайки усещането си. Усещането да бъдеш себе си. В този момент разбрах какво означава безусловна любов – състояние на любов, която не е проявена от контакта с нещо или някой, която не се изявява чрез конкретно действие или думи, за която нямаш нужда от стимул – защото носим любовта в себе си. Знаех го и преди това, но в този момент го осъзнах с цялото си същество. И никога няма да забравя чувството за сигурност, което изпитвах – защото за първи път в живота си не се страхувах от нищо, не се притеснявах, усещах света като сигурно място.

А един ден в ума ми изплуваха  образи – подредих ги един до друг и видях едно и също изражение, една и съща усмивка – изражение на любов. Защо богинята на любовта изглежда тъжна? Тъга ли е това или… любов?

Емпатията – съпреживяването на чувствата на другите живи същества, се изживява от нашия мозък като болка. Не можем да обичаме без да сме съпричастни. Можем ли да обичаме без да изпитваме болка?

Жена кърми дете и маймуна

 

Ако харесвате тази статия, споделете я с приятели!

PinIt

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вход

Забравена парола?
Регистрация

Условия за ползване

Всички авторски и преводни текстове на сайта Love-aholic.com са обект на авторско право. Не могат да бъдат използвани текстове или части от тях, нито разпространявани по какъвто и да е начин, без изричното съгласие на автора. Моля, запознайте се с условията за ползване на сайта.

Възстановяване на паролата

Моля въведете вашия имейл. Ще получите паролата си на вашия имейл.