Любов… с недостъпен партньор

| 14 коментара
Любов... с недостъпен партньор

Ако не разбирате любимия си човек, изпитвате несигурност, не знаете какво да кажете или да направите, за да не объркате нещата – вероятно имате връзка с емоционално недостъпен партньор.

В здравословната връзка двамата партньори имат желание да бъдат един с друг и, независимо от другите ангажименти в живота си, намират време и възможност да бъдат заедно.

Понякога обаче се оказваме в силна връзка с човек, който поддържа дистанция в отношенията – емоционална и/или физическа, въпреки чувствата, които твърди, че изпитва. И колкото повече поддържа дистанцията нашият партньор, толкова по-мотивирани сме да направим всичко възможно, за да я скъсим. А единственото, което чуваме отсреща, е че го/я „задушаваме с любовта си“. Това води до още по-силно отдръпване на нашия партньор и по-силно неразбиране и фрустрация у нас.

Имате връзка с емоционално недостъпен партньор, ако:

Той/тя е женен/а. Ако партньорът ви е обвързан или женен, той е недостъпен. Той винаги ще пази част от живота си недостъпна за вас. Винаги ще има време и място, на което няма да сте желани. Винаги ще има някой и нещо, което ще е по-важно от вас.

Той/тя не може да се обвърже с вас. По някакви причини той избягва обвързването с вас, избягвал е обвързването и в предишните си връзки.

Той/тя ви дава противоречиви сигнали. Единият ден ви търси, на другия ден ви отбягва. Уверява ви в любовта си, а след това се отдръпва. Дава ви многозначителни отговори – вие винаги трябва да разгадавате какво означават думите му. Може да флиртува с други хора и дори да изневерява, а след това да се върне при вас и да ви обясни, че това нищо не значи.

Той/тя се държи съблазнително с вас, но обещанията му са предимно на думи – поведението му/й не съответства на обещанията му.

Той/тя е емоционално отдалечен/а, не проявява силни чувства, избягва истинско общуване по важни теми, не желае да решава конфликтите, а се отдръпва.

Той/тя основно се интересува от един аспект на връзката и омаловажава другите. Може да се интересува предимно от секс и да избягва емоционалната страна на връзката, или да се интересува от „духовната“ страна на връзката, а да избягва сексуалната й страна.

Той/тя търси бягство от реалността чрез алкохол, наркотици, безразборен секс, безразборни връзки, „духовна“ литература.

Той/тя предпочита връзките от разстояние, общуването по телефон или чат.

Той/тя не ви представя на хората от близкото си обкръжение – приятели, семейство.

Той/тя е концентриран//а предимно върху собствения си живот, върху работата си, върху кариерата си, върху собствените си планове. Може да работи непрекъснато или непрекъснато да се оправдава, че е изморен. Може да изчезва за известно време и да се връща отново.

Той/тя си грижи основно за своите нужди и рядко се съобразява с вашите.

Непостоянството и несигурността на такъв партньор събужда интензивни смесени чувства, които много хора възприемат като любов. В действителност истинската любов е постоянна. Партньорите, които се обичат и желаят да бъдат заедно, изграждат връзка, която се основава на уважение, интимност и доверие. Поведението на емоционално недостъпните хора, обратно, създава несигурност и липса на доверие.

Ако изпитвате несигурност в партньора си, твърде вероятно е да има причина за това – той наистина да не ви дава сигурността, която една връзка трябва да ви дава.

Емоционално недостъпни стават и онези партньори, които вече са решили да прекратят връзката си – дори тя да е била здравословна до момента. Решението за прекратяване на отношения винаги е свързано с емоционално дистанциране.

email

Ако харесвате тази статия, споделете я с приятели!

PinIt

Подобни публикации

14 коментара за “Любов… с недостъпен партньор

 1. presly3

  Да, за жалост. Подобни хора никога не отговарят пряко, когато ги питаш или пак ти връщат въпрос. Казват, че не се чувстват добре, когато ти поискаш нещо от тях и изчезват, но после те ти се обаждат да искат – съвет, вероятно и потвърждение на „готиността“ си в твоята несигурност от цялата ситуация, разказват вицове и се смеят шумно… Могат да объркат живота ти, но няма да поискат дори да те прегърнат, да те подкрепят, някак…За тях емпатията, чувствата и това което ти преживяваш са твоя работа, смешка, нещо незначително… Жалкото е, че дори не осъзнават жестокостта си.

  • Мая

   Осъзнават я, Пресли, когато попаднат в същата ситуация, но от другата страна. Понякога се смятат за жертви, а понякога разбират какво са причинили самите те на другите хора, използвайки ги за собствените си нужди.

 2. Мери

  …“Могат да объркат живота ти, но няма да поискат дори да те прегърнат, да те подкрепят, някак…За тях емпатията, чувствата и това което ти преживяваш са твоя работа, смешка, нещо незначително…“

  Пресли, напълно съм съгласна с това! В момента животът ми е буквално „объркан“ от такава личност. Чувствам се като в капан, в омагьосан кръг, откъдето не мога да излезна. Не мога!!! Осъзнавам напълно реалността, знам и изходът какъв е – да игнорирам този човек, да спра всякакъв контакт с него и, най-вече да се освободя емоционално от него, вътрешно, сама за себе си. Но в момента, в който се почувствам готова за тази стъпка, той пак се „появява“ с най-милите си думи, с неудържимото си желание да ме има (само на думи , разбира се!) . И веднага след това – хоп, отново е дистанциран, преминава умело към „служебно-приятелска“ комуникация! И така ден след ден, седмица след седмица, в които всъщност нищо не се случва. Нищо!!! А за мен всичко това е една невероятна емоция, вечно очакване, надежда и денонощно мислене – всеки миг, всеки час… В главата ми е пълен хаос от смесени емоции – надежда, радост, лудо щастие, фрустрация, разочарование, обида, горчивина, безразличие, изтощение…и пак радост, надежда и .н. – до безкрай!
  Мая, помогнете ми: как да се освободя от този човек, от натрапливите мисли за него, как да го забравя и премахна от главата си завинаги? От обкръжението си на този етап не става, защото работим заедно и работата е важна както за него, така и за мен. Как да забравя и хубавите, и лошите неща, които сме имали…и нямали? Как да се науча да ценя хората, които ме уважават и обичат, а не онези, които си играят с мен и ме нараняват?

  • Мая

   Мери,
   Важна особеност на този тип хора е, че създават силни емоции. Може би точно затова ги избираме – за да преживеем нещо по-вълнуващо. Ако си осигурите други емоции, може би ще намалите ефекта на този човек върху себе си. А иначе вие знаете какво да направите и няма друг начин. Единственият начин е човек да се откаже, да вземе решение да продължи живота си без този тормоз и тогава с времето малко по малко нещата се нормализират. Ако виждате този човек всеки ден, ще ви е трудно. Но ако не можете да го направите волево, някой ден след много приливи и отливи ще се уморите и то ще се случи от само себе си.

 3. Honey

  Статията е страхотна ! Всички написани неща в нея са верни.
  И с Presly3 съм съгласна :“ Могат да объркат живота ти, но няма да поискат дори да те прегърнат, да те подкрепят, някак…За тях емпатията, чувствата и това което ти преживяваш са твоя работа, смешка, нещо незначително… “
  Но не мога да разбера каква причина стои зад това, да се държат така „недостъпни“ ? Какво ги кара да действат по този начин примерно да са дръпнати, после привлечени ?

  • Мая

   Honey,
   Привлечени са от това, че се чувстват обичани и желани. Недостъпни са, защото не изпитват същите чувства. Чувстват се добре само тогава, когато получават любов и обожение, но от тях не се изисква същото. Всъщност, всеки от нас в някакъв момент от живота си е бил в тази ситуация и е причинявал с безразличието си подобни емоции в други хора.

 4. Мери

  Къде изчезнаха всички коментари. Не виждам никои от тях вече, по никоя тема?!

 5. dobromirdiv

  Здравейте! Този проблем се случва и при мен. В крайна сметка какъв е изхода? Трябва ли човек да спре да мечтае?

 6. dobromirdiv

  Какво би се променило в тяхното поведение ако се чувстват виновни? Какво може да очакваме от такива личности?

  • Мая

   dobromirdiv,
   Тези хора се държат по този начин не защото са такива по принцип, а защото в конкретната връзка нямат достатъчно интерес. Например тя си има семейство, а с вас се вижда само за развлечение в свободното време. Или тя не иска истинска връзка, но като пожелае секс го получава с лекота от вас. Най-точното обяснение на тези отношения е използване. Не се чувстват виновни, защото вероятно в някой момент са ви съобщили, че не искат връзка или не могат да ви дадат повече – и вие сте приели това. Те са чисти пред себе си и честни всъщност. Какво можете да очаквате? Нищо повече от това, което имате. Докато съблюдавате границите им, можете да поддържате тези отношения. Поискате ли повече, вероятно ще ги загубите.

   А дали трябва да спрете да мечтаете – това е ваш избор 🙂 Според мен е важно човек да преценява правилно реалността, за да не губи време и енергия в безсмислени отношения. Но понякога точно такива отношения създават много силни емоции и опияняват хората – ако човек търси това, тези връзки са подходящи за удовлетворяване на емоционалните му нужди.

 7. Tatiana

  Точни думи.но ако чувстващ че този човек те обича.как трудно да прижевееш етап на раздяла.спорт,работа.приятели..може би консултация с психолог подобра идея.

  • Мая

   Решението за прекратяване на такава връзка винаги е трудно и преживяването на ряздалата – също. В повечето случаи тези хора обичат, но не са склонни да нарушат комфорта си – всичко, което са изградили през живота си с някой друг. Преживяването на такава раздяла винаги е болезнено, но с времето и при липса на контакт е възможно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последни въпроси

Форуми Мона и Вендор

Вход

Забравена парола?
Регистрация

Условия за ползване

Всички авторски и преводни текстове на сайта Love-aholic.com са обект на авторско право. Не могат да бъдат използвани текстове или части от тях, нито разпространявани по какъвто и да е начин, без изричното съгласие на автора. Моля, запознайте се с условията за ползване на сайта.

Възстановяване на паролата

Моля въведете вашия имейл. Ще получите паролата си на вашия имейл.