за любовта

15. Системата на Норбеков: Защо е нужна ставната гимнастика

0

Преди да пристъпите към изпълнение на упражненията от курса, се запознайте подробно със системата на Мирзакарим Норбеков, с противопоказанията, а най-добре е да посетите курс под ръководството на подготвени преподаватели.

Да поговорим за ставната гимнастика. С какво се отличава ставната гимнастика от традиционната физкултура и от другите форми на спорт? Тя не е физкуртура, тя няма отношение към спорта, нито към лечебната физкултура.

Съставната гимнастика представлява специален набор от упражнения, които имат за цел да нормализират опорно-двигателния апарат и функциите на гръбначния стълб. Така например упражненията за гръбначния стълб са насочени към усукване и разтягане, сгъване, усукване и разтягане, сгъване в другата посока, усукване и разтягане.

Тъй като човекът има изправен стоеж, след 25 година започва да понижава ръста си. Към 60-70 година ръстът се понижава от 3-4 см до 10-15 см в сравнение с ръста на 25 години. Това се дължи на уплътняване на междупрешленните дискове. Какво се случва, когато гръбначният стълб започне да се превръща в дъбов ствол или железобетонен стълб?

Ние ежедневно извършваме някакви колебателни движения. В един участък настъпва заздравяване, укрепване, намаляване на гъвкавостта, а в другите участъци настъпва компенсация. В един участък гръбначният стълб започва да се сгъва повече от нормата, а в друг участък се превръща във вкаменелост.

От гръбначния стълб, както знаем, излизат гръбначно-мозъчните нерви. В участъците на гръбначния стълб, където движението е малко или недостатъчно, започват да се натрупват отлагания, които на медицински език се наричат остеохондроза. От увреденото движение страда и гръбначния мозък, започват да страдат и органите, които се инервират от гръбначните нерви, излизащи от зоната на влошена подвижност. При свръхподвижност в дадена зона на гръбначния стълб може да настъпи разместване на междупрешленните дискове и от това отново страда гръбначният мозък, нервите и вътрешните органи.

Задачата ни е да възстановим междупрешленните дискове и след това ще забележите, че ръстът ви ежедневно се увеличава с няколко милиметра или сантиметра. Измервайте ръста си сутрин. До вечерта човек понижава ръста си с няколко сантиметра. Ръстът може да се повиши с 2 до 10 сантиметра за сметка на нормализирането на гръбначния стълб. А когато възстановим нормалната функция на гръбначния стълб, когато подобрим функцията на гръбначния мозък, това се отразява и в главния мозък, в самочувствието, в контрола и в много други аспекти.

Значи, с каква цел изпълняваме ставната гимнастика? За нормализация на опорно-двигателния апарат. Ставната гимнастика винаги се изпълнява при изкуствено създаден образ на здравето, образ на младостта, образа на радостта от живота, образ на всички прекрасни качества, които желаете за себе си и налагате на своето тяло, на своя характер. Успех!

Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.