за любовта

18. Системата на Норбеков: Ставна гимнастика

27

Преди да пристъпите към изпълнение на упражненията от курса, се запознайте подробно със системата, с противопоказанията, а най-добре е да посетите курс под ръководството на подготвени преподаватели.

ЗАБЕЛЕЖКА

Упражненията се правят в изправен стоеж, като особено важен е правилният стоеж на тялото и на гръбначния стълб – краката са събрани, ходилата са плътно допрени едно до друго с изключение на упражненията за усукване на гръбначния стълб. При тези упражнения стъпалата са на нивото на раменете за стабилна опора.

При масажа на биологично-активните точки и ушните миди предмишниците са хоризонтално разположени, което осигурява правилно положение на шийния отдел на гръбначния стълб.

Също така е важно по време на упражненията вниманието да е фокусирано върху ставата, с която работим. Вниманието се задържа по-лесно и ефектът от упражненията е много по-голям, когато по време на упражнението си представяме съответната ставата в положителен образ. И при физическите, и при медитативните упражнения позитивните образи са основните програми, които даваме на организма си. Важно е да говорим на тялото си с езика, който разбира. Например моето усещане за прохлада е ментово – аз много обичам свежестта, прохладата, тръпчивостта на ментата и за моя организъм това е много положително и приятно усещане.

Специално при ставната гимнастика при мен има страхотен ефект следната техника: Преди да започна упражнението установявам контакт със съответната става – насочвам вниманието си към нея и очаквам отклик, някакво усещане, а след това си представям как ми се усмихва, понякога си представям как се смее с детски смях по време на самото упражнение. Ефектът от този начин на упражнение е страхотен. По-късно научих за вътрешната усмивка в даоизма, а наскоро осъзнах, че този „детски” образ не е случаен – всъщност той е представа за младостта, образ, който тялото разбира – в детството ни организмът ни е работил съвършено и това е положението, към което се стремим, правейки тази гимнастика. Важно е обаче всеки да намери своя личен образ на младостта и здравето. На курса преподавателите препоръчват да се вземе детски атлас по анатомия за по-ясна представа на частите на тялото.

Всички упражнения се правят чрез допълнително напражение в дадената посока, без колебателни и възвратни движение напред и назад. Диша се спокойно, дишането не се задържа.

Основните упражнения накратко:

Масаж на биологично активните точки
1. точката на челото между веждите
2. двете точки встрани от ноздрите
3. точката между долната устна и брадичката
4. двустранно слепоочните ямки;
5. точките на врата, намиращи се малко над линията на косата, при външния край на трапецовидния мускул
6. двустранно до хрущяла при външния ушен канал

Масаж на ушните миди
По 8-10 движения:
1. дърпане на висулката на ухото надолу
2. дърпане на ушната мида нагоре
3. дърпане на средната част на ушната мида встрани
4. въртене на ушната мида по часовниковата стрелка
5. въртене на ушната мида обратно на часовниковата стрелка

Упражнения за очите
По 8-10 пъти, като във всяко крайно положение очите се задържат по няколко секунди, без напрежение:
1. Вертикални движения – очите се движат нагоре (опитваме се да видим темето си) и надолу (опитваме се за видим гръкляна си)
2. Хоризонтални движения – очите се движат наляво и надясно, опитваме се да видим ушите си
3. Кръгови движения на очите – представяме си циферблат и очите се движат по посока на часовниковата стрелка, като се задължат за няколко секунди на всяка цифра, а след това и обратно на часовниковата стрелка
5. Осморка – хоризонтална осморка в едната и другата посока; вертикална осморка
4. Пеперуди – очите се движат от долния ляв ъгъл към горния ляв ъгъл, след това към долния десен ъгъл и към горния десен ъгъл; прави се и в обратна посока

Упражнения за ставите на ръцете
1. Пръсти – едновременно сгъване-разгъване, последователно сгъване-разгъване
2. Китки – огъване с напад надолу, нагоре, наляво и надясно; кръгови движения
2. Лакътни стави – предмишницата водоравно и неподвижно, въртеливи движения в лакътните стави
3. Раменни стави – последователно въртене на ръцете от раменната става напред и назад; ръцете отпуснати до тялото, ротиране навътре и навън; кръгови движения в раменната става напред и назад; повдигане на рамената

Упражнения за ставите на краката
1. Глезенни стави – напад на ходилото нагоре, надолу, наляво и надясно; кръгово движение наляво и надясно
2. Коленни стави – кръгово движение наляво и надясно с всяко коляно поотделно; кръгови движения с двете колена заедно – разделени и събрани
3. Тазобедрени стави – странично повдигане на крака; ходене с изправени крака

Шиен сегмент на гръбнака
1. Брадичката напред и надолу, постъпателни движение надолу, по гърдите.
2. Брадичката нагоре, към небето.
3. Наклони на главата надясно и наляво с неподвижни рамене., опитваме се с ухо да достигнем рамото
4. Кученце – представете си, че през носа и през тила ви минава неподвижна ос; въртите главата спрямо нея (около носа.
5. Главата е изправена и бавно се завърта надясно, повтаря се наляво
6. Кръгови движения на главата

Горен гръден сегмент на гръбнака
1. Ръцете са хванати отпред, огъва се горната част на гръбнака; същото упражнение с ръцете, хваната отзад
2. Едното рамо се движи нагоре, другото надолу, главата леко се накланя в същата посока; и обратно
3. Вдигане и спускане на раменете
4. Кръгово движение с рамената напред и назад
5. Наклони наляво и надясно, ръцете са отстрани до тялото
6. Усукване. Китките са върху раменете, гледаме право напред, завъртаме гръдната част на гръбнака вляво и напрягаме няколко пъти, за да увеличим завъртането; повтаря се и вдясно

Долен гръден сегмент на гръбнака
1. Огъване на гръбнака напред от врата до кръста, тазът е неподвижен; повтаряме огъването назад
2. Подпираме с юмруци гърба в областта на бъбреците и се мъчим максимално да сближим лактите си отзад; упражнението се повтаря и напред
3. Лявата ръка е на тила, дясната надолу; с лакътя на лявата ръка се стремим да достигнем тавана; и обратно
4. Завъртане на долния гръден сегмент на гръбнака по оста, тазът е неподвижен

Поясен сегмент на гръбнака
1. Пружиниране с долната част на гръбнака напред, кръстцовата кост се опитва да докосне челото
2. Пружиниране с долната част на гръбнака назад, няколко пружиниращи движения в посока към тила, а след това вляво и вдясно
3. Кръстцовата кост напред, пружиниране към челото
4. Кръстцовата кост назад, пружиниране към тила
5. Кръгови движения с таза
6. Усукване

Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още
27 коментари
 1. Тодорка Пашова

  Благодаря ,че ви има!Хубаво би било да има по една разпускаща музика която да бъде за фон на отделните масажни техники.Здраве и ползотворна работа ви желая.Успех във всички начинания за напред!

 2. migrator

  Да, аз имам музика, която раздадоха на всеки от първо ниво на оздравителния курс, ползвам също и Wind of Tibet, но понякога дори heavy metal… В тази връзка музиката и усещанията са индивидуални и всеки може да прави упражненията на любимите си ритми. Успех и на теб! 🙂

 3. Мая

  Аз определено имам нужда от жизнерадостна музика, въпреки че без музика се концентрирам по-добре върху самите упражнения. Използвам музиката, когато малко ме домързява. Ако не успея с помощта на DJ Bobo, няма гимнастика

  🙂

 4. ВЯРА АНГЕЛОВА СТОЕВА

  Благодаря, че ви има! Да сте живи и здрави!

  1. maya

   Благодаря и аз 🙂

 5. Христо Пенчев

  Само не разбрах – има ли пряка връзка между ставната гимнастика и системата за лечение на очите? По принцип спортувам, имам си режим на хранене и тренировки, от който съм доволен и се интересувам най-вече от системата за лечение на късогледство на академик Норбеков.

  1. Мая Живкова

   Системата е разработена като цялостен комплекс, който повлиява комплексно мозъчната дейност чрез създаване на хармонично емоционално състояние. Ако искате да оправите зрението си, трябва да правите всички упражнения, а не само упражненията за очите.

 6. Тера

  Колко продължително трябва да се правят упражненията, за да се възстанови изцяло зрението?

  1. Мая Живкова

   Тера,
   възстановяването на зрението зависи само от вътрешната ви нагласа, но са необходими около 40 дни за създаване на нов рефлекс и фиксиране на това състояние в мозъка.

   Можете да изпълнявате упражнението с циферблата по-малко пъти – по-важно е да ви доставя удоволствие, дори само веднъж, отколкото да го правите много пъти насила. Упражненията за очите са тренировка за очевдвигателните мускули, които определят формата на очната ябълка и променят дължината на рефракционната система на окото, а оттам и яснотата на образа.

 7. Ицо

  Според книгата на Норбеков един диоптър се сваля между 2 и 8 дни. Но при мен нещата се получават бавно. От месец ги правя и съм свалил около половин диоптър. Явно при слабо късогледство лечението е по-бавно (аз бях 2,5 в началото).

  1. Мая Живкова

   Ицо,
   процесите вървят толкова бързо, колкото очаквате да вървят. На курсовете преподавателитени разказваха изумителни истории, като например пълно изчезване на белег още по време на първата медитация за премахване на белези – но при млади хора, необременени със знания. така че, всичко зависи от вашите нагласи. Следвайте темповете на тялото си и не се притеснявайте за сроковете.

 8. Тера

  Може би, защото и аз чувствам разлика, но не е съвсем окончателна, а ги правя от 2 седмици почти и съм -1 и на двете очи, но си признавам, че и в мен е проблема до някъде, защото не успявам да ги спазвам съвсем редовно. Но и другото, което четох беше, че след като се свали диоптъра трябва ок 1-2 месеца да се продължат упражненията, за да се затвърди ефекта! А това упражнение с циферблата дали не може да се изпълнява по-малко пъти, защото ми става много досадно 3 пъти по 8 да се разхождам по него, става много продължително и отегчително?

 9. Anna Yordanova

  Molja Vi!-Ima li ypragnenija za oblekchavane na bolkite pri ystanovena diskova xernija?
  Blagodarja Vi predvaritelno-s Yvagenie Yoranova

  1. Мая Живкова

   Anna Yordanova,
   Системата на Норбеков има за цел да възстанови вътрешния баланс в организма, при което се възстановяват и всички отклонения от здравето, повлиява се целия организъм. Тя е ефективна и при дискова херния. Аз също имам подобен проблем, повлиява се много добре. В допълнение към това можете да се консултирате с травматолог, който да ви назначи специални упражнения за засилване на тонуса на гръбните мускули.

 10. Тера

  Много Ви благодаря за ценната информация!

 11. иво

  Здравейте,въпросът ми е има ли видео на гимнастиката от книгата ..уроците на норбеков.. уражненията са около 15 минути гимнастика която ме интересува
  благодаря ви предварително

  1. Мая Живкова

   иво,
   Видеото към упражненията от книгата е в началото на статията. Малко по-продължително е видеото, но когато свикнете с упражненията, ще ги правите по-бързо.

 12. Стойчо

  Аз преди време посетих курс на Норбеков и практикувам. Искам да питам за гимнастиката за очи кръговите движения те са нали по няколко повторения – въпроса ми е след като направя кръг в едната посока връщам обратно т.е. редувам в едната и в другата посока няколко пъти или правя наколко пълни кръга в едната посока последвателно и после няколко в другата? някой ако знае че не си спомням кка беше правилно

  1. Мая Живкова

   Стойчо,
   първо се правят няколко кръга в едната посока, след това – няколко кръга в другата посока. Няма правилно и неправилно, ако ви е по-удобно да редувате кръгове в едната и другата посока – също е ок

 13. Emily

  Много ми допадат и харесват тези упражнения за ставите, направих ги както са показани на видеото и веднага почувствах облекчение на схванатите места по тялото, от няколко дни всичко ми е схванато, а сега, след упражненията, усетих, че се чувствам по-добре, ще продължавам да ги правя всеки ден! Добре, че ги открих!

 14. Даниела Николова

  Имам гръбначно изкривяване и търся начин за подобряване на състоянието. Не ми причинява болки все още – на 50 г. съм,, но влияе на самочувствието ми зле. Дали изпълняването на горните упражнения ще е от полза в случая?

  1. Мая Живкова

   Даниела,
   със сигурност упражненията ще подобрят състоянието ви, ако ги изпълнявате редовно и с добро настроение.

 15. Албена Рунева

  Подходящи ли са упражненията при ошипяване на горната част на гръбначния стълб?

 16. Милена

  Искам да попитам за разширени вени има ли специални упражнения защото положението ми става по-зле особено на ръцете’Благодаря

  1. Мая

   Милена,
   упражненията не са специално насочени към отделни части на тялото. Те функционират в система чрез промяна на общото състояние на организма. И могат да имат ефект при вашето заболяване, това зависи от вас.

 17. Михаил

  Здравейте,

  Започнах да чета книгите на Норбеков и да се занимавам с системата му преди около 5 месеца. Имам дискова херния и опитах какво ли не преди това за да се отърва от болката но нищо не помогна, а и колкото повече чета по въпроса, толкова по малко вяра имам на методите на модерната медицина за лечението на това заболяване. Философията на Норбеков изключително ми допадна и познах себе си в много от примерите му. Въпроса , който имам е колко пъти седмично трябва да се прави ставната гимнастика? Не намерих никъде категоричен отговор. Някъде казва, че трябва да се работи от 3 до 5 пъти седмично със 2 дни почивка, а другаде, че е препоръчително самата гимнастика да се прави всеки ден. След като започнах да я правя забелязвам сериозна промяна във стойката и гъвкавостта на гърба ми, но не съм сигурен дали не се претоварвам. Благодаря ви.

  1. Мая

   Мисля, че спокойно можете да я правите всеки ден, ако се чувствате добре. Тя не е силова, по-скоро е раздвижване на всички стави.

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.