Психосоматични заболявания

Психосоматични заболявания

И традиционната, и алтернативната медицина са на едно мнение по въпроса за лечението на болестите – болестта се лекува само чрез отстраняване на причината, която я е породила. И традиционната, и алтернативната медицина търсят тези причини – съответно на материално и на психическо ниво. В този смисъл западната медицина изучава по-скоро патофизиологичните механизми на развитие на болестите в търсене на тяхната причина; фразите „неизвестна етиология” и „предполагаема етиология” са много често срещани в учебниците по медицина – и дори когато механизмът е известен, в повечето случаи остава неясна причината, която го е отключила. Източната медицина, обратно, търси причините в психиката (душата, подсъзнанието) и приема, че в основата на всяка болест стои подсъзнателен процес (конфликт между подсъзнанието и съзнанието), който в даден момент се проектира и на материално ниво и се изявява като болест.

Болестта в най-общ смисъл е реакция на адаптация към променените условия, в които е поставен организмът ни. Дискомфортът от болестта може да се разглежда като предупредителен сигнал, че нещо с нас не е наред.

Как възниква болестта?

Може да оприличим тялото си на биологичен компютър – ако въведем команда на разбираем за него език, то ще я изпълни точно. Проблемът е, че ние не знаем за действието на този механизъм, не познаваме правилния начин на общуване с тялото си и в определени моменти успяваме да „го програмираме” по начин, който всъщност не желаем.

Случвало ли ви се е да се налага да присъствате на събитие, което ви е много неприятно – и „нещо да се случи” – падате и си наранявате крака или се схваща гърба ви. Казали сте на тялото си: „Не искам да ходя” и то изпълнява командата ви буквално – прави така, че да не можете да ходите. Тялото ви няма чувство за хумор – то изпълнява. Не дадох този пример случайно, той е наблюдение. В продължение на много години мой много близък човек, поради нежеланието си да изпълни свой ангажимент, всеки път си създаваше причина, поради която да не го направи – най-различни инциденти, най-различни заболявания, без съзнанието, че по някакъв начин го предизвиква, без съзнателно желание да се нарани – някаква „странна случайност”, която всеки път му пречеше да изпълни задължението си.

Проблеми със зрението? Помислете си какво ви притеснява толкова, че „не искате да го виждате” или какво смятате, че не можете да видите (напр. липса на ясна представа за бъдещето). Проблеми с гърба – гръбнакът е опората на човешкото тяло – може би ви липсва опора?

Какъвто и проблем да се появи на физическо ниво, зад него стои нашата мисъл и преценка за самите себе си или за околния свят. Неприемането на каквото и да било създава конфликт, който ни създава реален проблем. Когато открием причината за проблема в себе си и променим мнението си за нещо, което не приемаме, тогава то ще спре да се проявява в живота ни. Няма човек, който да предпочете да прекара една седмица на легло с неистови болки в гърба на кортикостероидна терапия вместо да „отбие номера” за няколко часа… Важното е човек да осъзнае, че получава каквото си пожелава и да бъде внимателен с желанията и нежеланията си.

Много автори разглеждат въпросите за психосоматичните заболявания и представят ориентировъчни връзки между психичните състояния и „физическите” болести (Луиз Хей, Сергей Лазарев, Курт Тепервайн и др.). Тук ще дам няколко примера от книгата на Курт Тепервайн “Психосоматика, отношение и здраве”. Те показват колко буквално се пренасят всички черти от характера ни на нивото на нашето тяло.

Алкохолизъм
Алкохолизмът е резултат от неудовлетворяване на желанията. Бягство във вътрешния свят, неувереност в собствените сили. Решение: Разберете, че няма неразрешими проблеми, даже и за вас. Никога няма да попаднете в ситуация, с която да не можете да се справите. Изяснете си от какво бягате. Обърнете внимание кога какво ви кара да пиете алкохол. С нарастването на доверието в самите себе си ще спрете да се нуждаете от алкохол.

Алергия
Алергията е признак за неадекватно силна реакция спрямо най-слабите дразнители. Това се отнася както до психическото, така и до физическото състояние – организмът винаги отразява процесите, протичащи в съзнанието. Алергичният човек се пази от определени жизнени ситуации и не желае да влиза в контакт с тях.

Артрит
При артрита намалява подвижността на тялото, ставите се „втвърдяват”, губят гъвкавостта си. Телесната скованост е признак за духовна скованост. От артрит страдат хората, които не желаят да променят мнението си. Решение: Както топлината размеква тялото, така и душевната топлота помага на закостенелия характер. Любовта означава приемане на живота, доверие в него, откритост.

Безплодие
Безплодието е признак за неподготвеност на женския организъм за раждането и възпитанието на дете, въпреки че жената може да има желание за това. То може да бъде свързано със страх от родилния процес или възможен лош изход, страх от поемане на отговорност за детето, страх от ограничението на собствената свобода, желание за дете само за бъде обвързан партньора или желание за бягство от неблагоприятни условия на живот или работа. Решение: Детето изисква от родителите си пълно внимание и готовност да поставят собствените си желания на заден план. Отговорете си честно на въпроса напълно готови ли сте за това и какви са истинските ви мотиви да желаете дете.

Безсъние
Сънят символизира сянката, смъртта, несъзнаваното. По време на сън оживява всичко, потиснато в подсъзнанието. Разстройствата на съня са признак за неосъзнат страх от това, неприемане на несъзнаваното. Страхът от смъртта е честа причина за нарушение на съня. Безсънието често се проявява при хора, които не си позволяват да загубят контрол над себе си. Решение: Сънотворните не разрешават проблема, тъй като не повлияват причината. Необходимо е да откриете истинската причина – приемете тъмната страна на живота си и затвърдете доверието си към нея. Преди сън запишете всички задачи за следващия ден – незавършена работа, нерешени проблеми и невзети решения, и ги оставете за следващия ден, без повече да мислите за тях.

Късогледство
Страдащите от късогледство не виждат ясно далечни предмети. Късогледството е признак за недостатъчна предвидливост – страх от бъдещето или нежелание да гледаме напред. За да вижда наблизо окото, е необходимо да се съкратят очните мускули. Нашето зрение е устроено така, че да вижда в перспектива. При късогледство виждаме само себе си и най-близкото си обкръжение. Решение: Открийте причината, която ви пречи да отпуснете напрежението и да видите надалеч. Която е причината, която ограничава света ви и не ви позволява да го обхванете в цялост? Ако виждате само себе си, ще пропуснете да видите голяма част от света.

Личен опит

Преди години сънувах смъртта на близък човек, събудих се шокирана и бях сигурна, че това не е само сън. Действително, на сутринта ми съобщиха за смъртта му. Изпитах най-големия шок в живота си в онзи момент – защото до тогава не се бях замисляла има ли нещо друго освен това, което виждаме и можем да докоснем. Тогава разбрах, че има, а що се отнася до личния опит нямаме избор, освен да го приемем. В продължение на месеци ми беше дискомфортно да остана сама, не можех да спя на тъмно, между лекарствата и алкохола избрах алкохола, защото иначе не можех да заспя. 2 години живях в ужас.

Отне ми 2 години да разбера, че става въпрос за нормално интуитивно предусещане на настъпващо събитие. Че с някои техники интуицията се засилва – това се случи няколко дни преди Великден, а аз бях постила 2 месеца. Че в състояние на критични моменти интуицията силно се изостря и това ни помага да реагираме правилно. Така разбрах и смисъла на поста и гладуването – до този момент ги използвах само за изучаване на собствените граници и каляване на волята.

Когато разбрах какво и защо се е случило, приех и живота, и смъртта по малко по-различен начин. Необходимостта на пия алкохол както се появи, така и изчезна, а след първия оздравителен курс по системата на Норбеков вече изпитвам непоносимост към алкохол – половин чаша бира води до 24-часов силен махмурлук. Организмът ми ми дава ясен знак, че вече няма нужда от това.

Ако харесвате тази статия, споделете я с приятели!

PinIt

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Вход

Забравена парола?
Регистрация

Условия за ползване

Всички авторски и преводни текстове на сайта Love-aholic.com са обект на авторско право. Не могат да бъдат използвани текстове или части от тях, нито разпространявани по какъвто и да е начин, без изричното съгласие на автора. Моля, запознайте се с условията за ползване на сайта.
  1. Ако имате въпроси към мен или просто искате да споделите нещо, пишете ми! Ще ви отговоря възможно най-бързо. Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните ви от този уебсайт.

Възстановяване на паролата

Моля въведете вашия имейл. Ще получите паролата си на вашия имейл.