за любовта

Кой в кого се влюбва и защо?

1

Вечният въпрос: Какво свързва мъжа и жената? Биоантропологът д-р Хелен Фишер смята, че открила отговора след изследване на 40 000 души.

Много неща определят привличането ни към даден човек, но учените смятат, че отговорът на загадката се крие в личността на човека. Личността на човека се състои от две части – характер, който се базира на убежденията и начина на мислене, и темперамент, включващ унаследени черти. Някои хора са по-упорити от други, някои са по-любопитни, някои са по-агресивни. Проучването на д-р Фишър се базира на данни от генетичните изследвания.

Съществуват много научни доказателства, че хората се различават по отношение на концентрацията и отношението на няколко невромедиатори – допамин и норадреналин, серотонин, естроген и окситоцин, тестостерон. Тези хормони са свързани с определени аспекти на личността.

Изследователите (допамин) са склонни да поемат риск, да търсят нови неща, любопитни са, креативни, импулсивни, оптимистични и енергични.

Създателите (серотонин) са предпазливи, но не страхливи, спокойни, традиционалисти, ориентирани към обществото, постоянни и лоялни.

Директорите (тестостерон) са аналитични, решителни, твърдоглави.

Посланиците (естроген) са отворени към нови идеи, със силно въображение, състрадателни, интуитивни, словоохотливи, грижовни, алтруисти и идеалисти.

Възможно ли е да разберем кой е подходящият за нас партньор чрез кръвен тест? Да, възможно е. Ако човек познава своята личност и личността на партньора си, той може да общува по-пълноценно с него и да постигне по-голяма интимност. Четирите типа личности определят интимността по различен начин и търсят различни неща в партньора си. Те дори използват различни думи.

Кой в кого се влюбва?

Някои хора са привлечени от противоположностите си, а други – от себеподобните си. „Ние знаем, че човек има тенденция да се влюбва в хора от подобен социално-икономически произход, подобно ниво на интелект, подобно ниво на физическа красота, подобни религиозни ценности. Ние се влюбваме в хората, които могат да ни дадат това, от което се нуждаем, в замяна на това, от което те се нуждаят“, смята д-р Фишер.

Изследовател/Изследовател
Изследователите са привлечени от други изследователи, защото те търсят възбуда, искат оптимизъм, импулсивност и любопитство от своя партньор. Връзката Изследовател/Изследовател обикновено е силна, защото Изследователите обичат авантюрите и очакват от партньора си да споделя тяхната спонтанност. Но в тази връзка може да има и проблеми – Изследователите не са много интроспективни, така че и двамата във връзката често избягват трудните въпроси.

Строител/Строител
Строителите също са привлечени един от друг. Те са по-склонни да влизат във връзка едни с други, да бъдат щастливи в брака си и по-малко склонни към развод помежду си, отколкото с други типове. Строителите обичат да събират хора и общности и да работят в колектив. Те успешно създават големи кръгове от близки хора, да взимат общи решения по отношение на парите, семейството и чувствата и ценят сигурността повече от всичко.

Директор/Посланик
Директорите и Посланиците често се привличат едни към други. Те се допълват взаимно, като Посланикът вижда добре общата картина, докато Директорът се фокусира върху малките детайли. Посланиците виждат добре всички странни на въпроса без да предприемат действие, докато Директорите са решителни, въпреки че често не дооценяват наличната информация. Двата типа са съвместими и в социално отношение. Посланиците добре заглаждат недоразуменията, предизвикани от неуместните коментари на Директорите, а Директорите уважават дипломатичните способности на Посланиците.

Още два хормона играят роля за изграждането на личността. „Норадреналинът, който химически е близък до допамина, без съмнение допринася за някои от качествата на Изследователя, особено за тяхната енергичност и импулсивност. А окситоцинът най-вероятно има отношение към състраданието на Посланика, неговата грижовност, доверие и интуиция”, казва д-р Фишер.

„Личностите на Изследователя, Строителя, Директора и Посланика се дължат на не толкова на действието на отделните медиатори, а на отношенията и взаимодействията между тях и някои мозъчни ядра. Само допаминът, серотонинът, тестостеронът и естрогенът директно влияят върху личността.”

Тестът на д-р Фишер може да отговори на въпроса кой сте вие – Изследовател, Строител, Директор или Посланик?

1 | 2 | 3 | 4

Превод: Мая Живкова
Източници: www.chemistry.com, www.time.com, www.tellinitlikeitis.net

Можете да харесате още
1 коментар
  1. Галина

    Бихте ли превели на български теста на д-р Фишер?

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.