за любовта

6. Практическа интуиция: Изкуството да задаваш въпроси

0

Внимавайте какво си пожелавате – може да се сбъдне.

Перифразирайки този мъдър съвет, мога да кажа – бъдете внимателни какви въпроси си задавате, защото без съмнение ще си отговорите.

Един от проблемите при работа с компютър се състои в това, че той прави толкова, колкото вие му наредите да направи. Ако компютърът извършва нещо неправилно, то значи вашите инструкции са били неправилни. Всъщност, вашата интуиция е като компютър. Тя отговаря само на зададения й въпрос. Ако искате да получите правилен отговор, трябва да сте сигурни, че сте задали правилен въпрос.

Тъй като в тази книга ние ще отговаряме на вашите три въпроса от упражнение 2, трябва да сте абсолютно сигурни, че сте ги формулирали правилно.

Най-известната история за двусмислено зададен въпрос е от древна Гръция. Могъщ владетел, канейки се да завладее земите на вражеско царство, попитал Делфийския оракул дали ще бъде спечелена велика победа. Оракулът отговорил утвърдително. Той бил прав – велика победа била удържана. За нещастие на царя обаче, тя била спечелена от неговия противник. Ако той знаеше как да задава въпроси, той би задал въпроса така: „Ще победя ли утре?” или още по-точно: „Ще победя ли утре на цената на разумна загуба?”

Да предположим, че днес сте в капризно настроение и първият въпрос, който сте задали, е: „ Ще вали ли дъжд утре?”. Отговорът задължително ще бъде „да” – разбира се, утре ще вали дъжд – все някъде!

Правилно зададеният въпрос съдържа половината от отговора

Перифразирам старата мъдрост, че правилно поставеният проблем е наполовина решен. Това се отнася и за въпросите ви. Разбирането за това, което питате, съдържа и голяма част от отговора.

Упражнение 5
Уловките на неопределените въпроси

Всички следващи въпроси са двусмислени. Отделете няколко минути, за да откриете източника на тяхната неопределеност, а след това формулирайте по 1-2 по-точни варианта на всеки от въпросите.

• Ще имам ли достатъчно пари?
• Ще бъда ли щастлив/а?
• Трябва ли да сменя работата си?
• Трябва ли да стана артист?
• Ще се омъжа/оженя ли и ще имам ли деца?

Запишете мислите си в бележника си под заглавието „Упражнение 5”.

Анализ на упражнението

12345 | 6 | 789101112131415 | 161718192021222324252627282930313233343536373839404142

– Лора Дей, „Практическа интуиция“
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.