за любовта

Оздравителен курс VIP2 на Норбеков

8

През изминалите 2 седмици преминах 2 семинара, проведени от учениците на Мирзакарим Норбеков – Жана Баскакова и Вадим Шишкин.

Първият от тях продължи 9 дни и беше оздравителен – 2 оздравителен курс за всички, преминали Мастерская (т. нар. VIP2).

Акцентът на курса беше върху суфиски лечебни практики от древна книга, наречена с тайнственото име „Канон на тайната наука за бъдещи властелини”. Тези упражнения били предназначени за избрани хора – владетели, които трябвало да управляват и ръководят други хора. Упражненията са насочени към развитие на духовните и физическите качества на човека. Канонът се състои от 10 степени, като първата степен съдържа 111 упражнения.

На нас ни дадоха 15 от тях с думите „Няма да ви обясним за какво са тези упражнения, който е готов за това знание, ще разбере”. Казаха ни, че каноните обират в дълбочина проблемите, които не сме успели да изчистим с помощта на позитивната нагласа.

Освен каноните ни дадоха и комплекси за повлияване на отделни състояния и системи – усилване на имунитета пародонтоза, възстановяване на цвета на косата, подобряване на зрението, понижение на телесното тегло, остеохондроза, подобрение на паметта и др. На базата на анкета, попълнена от всеки от нас, преподавателите ни дадоха и индивидуални комплекси и ни предупредиха, че няма да ни кажат за какво са.

И каноните, и комплексите представляват специфични траектории, които се преминават мислено с усещане за лято (топло), пролет (свежест), зима (студ) и есен (топло). Смесихме всички практики, които бяхме изучавали до момента – от оздравителните курсове, от курса за развитие на интуицията, от Мастерская и някои нови.

Една от задачите ни по време на курса бе да променим стереотипите си. Да правим нещата по различен начин, да минаваме по различни пътища, да използваме различни прибори, да ядем различни храни. Защото при промяна на стереотипа ставаме по-внимателни, по-концентрирани, забелязваме повече подробности от света, обръщаме повече внимание на непознатите детайли.

Като цяло курсът въздейства на дълбоко, подсъзнателно ниво и аз това ясно го усетих по промяната на настроенията и странните ефекти, които получих. След изпълнение на канона, наречен „Трон на сърцето”, изпитах душевна хармония, каквато отдавна не ме бе спохождала, и това състояние продължи 2-3 дни. След изпълнение на канон на име „Бугон на бъбреците”, чието описание ми звучеше много безобидно, изплуваха стари страхове, които си мислех, че съм преодоляла в голяма степен, но отново ме връхлетяха с голяма сила и осъзнах, че през цялото това време са си живели в мен тайно; на следващия ден Жана ни каза, че бъбреците отговарят за страховете.

Имаше ден, в който в продължение на 24 часа плаках и не знаех защо. В ума ми нямаше мисли, не осъзнавах причина, дори не се чувствах много тъжна – съвсем лека тъга, а сълзите се лееха като водопад. Спях и плачех. И все още не знам защо. Когато споделих в курса, се оказа, че се е случило с почти всички, а единият ни преподавател бил плакал в продължение на година, когато започнал обучението си. Казаха, че е разбиване на емоционален блок.

Имаше ден, в който кръв рукна от всичките ми лигавици – а чувствах се прекрасно и физически, и психически. Даже кръв от носа ми потече, което не си спомням да ми се е случвало някога през живота ми. По принцип такова кървене ми се случва в моменти на върхов стрес (преди изпити редовно) и голям спад на имунитета. Преподавателите ме поздравиха с радостни лица за резултата – защото това значи, че тялото ми реагира и започва да се освобождава от проблемите.

А сега за най-странното нещо, което ми се случи. Една вечер в края на курса си легнах, бях в приповдигнато настроение и докато си преглеждах впечатленията от деня усетих топлина в областта на сърцето. Често ми се случва, когато си представя хора, които обичам или нещо друго, което предизвиква усещане на любов в мен. Но това усещане беше много силно, много силна топлина, усетих го като поток енергия, който излизаше от сърцето ми. По принцип със сърцето не работим, а когато работим, го правим много внимателно, затова спрях да мисля за това и заспах. А когато се събудих на сутринта, върху гърдите си имах голям червен кръг точно в областта на сърцето – половината кръг върху едната гърда и половината – върху другата. И се замислих – щом чувството на любов може да предизвика еритем на кожата (който се задържа 24 часа), какви ли още неща може?

Освен медитативните упражнения Вадим ни беше подготвил пълна програма от физически упражнения – всеки ден по много, трудни и различни.

В края на курса забелязах, че съм забравила болежките, с които отидох в началото – една стара болка в гърба. Просто беше изчезнала и не бях осъзнала кога се е случило. За 4-5 дни бях свалила 3 килограма – дали от комплекса за понижение на теглото или от друго, не знам. Но това беше много странен и тайнствен курс.

И усещането ми беше, че за първи път бях на истински курс на Норбеков. За първи път истински усетих духа на Норбеков в това, което правихме. Едно момче от курса сподели същото – че се занимава от години, но именно на този курс се е влюбил в системата. Беше истинско и невероятно преживяване.

Някои интересни моменти, върху които говориха преподавателите:

• Едно от препятствията по пътя към успеха е любовта. 70% от жените жертват живота си и успеха, който биха могли да имат, заради състоянието на любов и семейството. Любовта може да е причина и за липсата на успех при оздравителния процес – ние обичаме това, което е около нас, живота си, не искаме да го загубим – това е привързаност, която се възприема като любов и ни пречи да променим живота си, който е станал причина за заболяването. Каноните развръзват тези зависимости.

• Когато преминаваме в ново състояние, организмът ни се съпротивлява и реагира с негативни настроения, образи и мисли, за да запази състоянието, изграждано с години.

• Сърдечната сила е няколко хиляди пъти по-силна от силата на ума (за първи път работихме със сърцето).

• Между сън и бодрост се намираме в открито състояние – много добър момент за писане и рисуване, така можем да изразим това, което се съхранява в подсъзнанието ни.

• Ако страдаме за нещо от миналото, значи искаме нещо. А можем да бъдем източници на светлина за другите само когато даваме, без да очакваме нещо в замяна.

• Всяка ситуация има плюсове и минуси. Да искаме постижение на целта си означава да я искаме с минусите й.

• Когато ни обидят, трябва да създадем състояние на спокойствие и да изпратим на човека това, което му липсва.

• Животът ни, такъв какъвто е в днешния ден, с всичките му проблеми, всъщност ни устройва. Ако нещо наистина не ни устройва, ние бързо го променяме. Ако не сме го променили, значи ни устройва по някакви причини.

• Основна причина за образуване на туморите е липсата на предназначение.

• Ако се обичаме, нищо не може да ни нарани, защото не бихме се асоциирали с нищо обидно. Обидата настъпва, когато се конкурираме с човека.

• Ранимият човек не може да постигне реалното си ниво поради слабостите си.

• Истината можем да намерим сами във взаимодействието си със света. Истината е в нас – за да я открием, трябва да познаем себе си с всичките си силни и слаби страни.

• Ако някой много ви е харесал, бъдете много внимателни – в него има нещо също толкова ужасно (Норбеков). Хората, които привидно не показват слабост, просто я прикриват.

• Контролът на емоциите ни прави по-силни, Ако не съумеем да контролираме моментната емоция, тръгва вълна в тялото и започва процес, отговарящ на характера на емоцията.

• Любознателността е признак на младост. Старостта настъпва, когато човек спре да учи.

• В проблемни ситуации можем да започнем да правим гинекологичен/урологичен масаж. В този момент от нас тръгват истински емоции и се предават на другите хора.

• Когато останем дълго време в едно емоционално състояние, натрупваме емоции, които после трябва да отработваме. Не трябва да зацикляме в крайни емоционални състояния.

• Желанието да премълчим нещо, сънливостта, а така също и повишеното настроение, еуфорията са признаци на вътрешна агресия.

И накрая Вадим ни каза, че сме истински мастери, щом сме успели да си създадем проблеми и болести 🙂

Можете да харесате още
8 коментари
 1. Aqua

  Много интересно ми стана и се замислих за: • Ако някой много ви е харесал, бъдете много внимателни – в него има нещо също толкова ужасно

 2. Владислав

  Здравей Мая,
  Поздравление за страхотния сайт.
  От доста време чета книгите на Норбеков, но не съм посещавал курсовете му.
  Радвам се че споделяш резултатите от тях.
  Мога ли да те помоля, да обясниш, какво представлява така нареченото упражнение : „Бутон на бъбреците”, и как се прави ?
  Благодаря предварително и продължавай в същия дух.
  Поздрави

 3. Мая

  Благодаря ти, Владислав!

  Упражнението представлява мислено преминаване с усещания за топло и студено по траектория, която минава през краката и корема по предната част на тялото и през краката и гърба по задната част – . Не мога да ти дам подробна информация тук, защото ни предупредиха да не ги разпространяваме. Не за друго, а защото трябва подготовка и преди всичко постигането на правилно състояние за изпълнението на тези упражнения – човек може да си навреди по-лесно, отколкото да си помогне, ако не знае как да го направи. Също така ефектът от системата е комплексен – има ефект, когато се правят всички упражнения, едно упражнение само за себе си няма особен смисъл.

  Специално каноните са базирани на реално съществуващи енергийни връзки в тялото (меридианите в китайската медицина). Упражненията активират процеси, които в организма при нормални условия протичат нормално, усилват ефекта.

 4. kate.mj

  Изключително интересни статии за курсовете на Норбеков – продължавам да ги чета.

 5. kate.mj

  Благодаря за полезната информация, която споделяте!

 6. Мая

  Толкова ценно е знанието, което дава Норбеков, че бих се радвала повече хора да се докоснат до него. Благодаря и аз!

 7. Slaveikov

  Здравей , за много години 🙂 Всичко , което си споделила е прекрасно и ценно , на мен ми предстои 2 оздравителен семинар и го чакам с нетърпение 🙂 Само не разбрах какво е ВИП 2 ? Благодаря

  1. Мая

   Здравей 🙂
   VIP2 е беше един микс между всички нива. съдържа техниките от 2 ниво, но е за хора, които са минали и четирите нива и комбинира техники от 1, 2, 3 и 4 ниво, а освен това и самите техники се изълняват по малко по-различен начин. Това беше най-мощният курс, на който аз съм била.
   Желая ти успех 🙂

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.