за любовта

16. Практическа интуиция: Интуицията е детска игра

0

Тази книга е по-скоро практическа, отколкото теоретична. Тази глава е важна, защото ще ви помогне да изградите доверие към своята интуиция. Ако не сте готови да й се доверите, можете да помислите по-задълбочено върху изложените тук идеи.

Всичко (всичко!), на което обръщате внимание, има значение
С други думи, съществува причина, поради която вие обръщате внимание именно на това, а не на друго. Тайната е в това да знаете на какъв въпрос получавате отговор.

За повечето от хората е изключително трудно да повярват, че всичко, на което обръщат внимание, има значение. Ако не можете да приемете тази концепция, то престорете се, че не й вярвате, но търсете смисъл в знаците, които получавате. Казвам това, разбирайки ясно, че за повечето хора е трудно дори да се престорят.

Интуицията е детска игра в буквалния смисъл

Важна стъпка в развитието на интуитивната информираност е навика да се възприемат извънсетивни (екстрасензорни) впечатления. Да се доверяваме на интуицията означава да предприемем действие без да се допитваме до логиката, здравия смисъл и опита си. Това не е лесно, но вие можете да го направите, преструвайки се. Ако се престорите, че всичко има смисъл и започнете да търсите приложението му, ще успеете да отсеете това, което е смислено за вас (смисъла на знаците).

Но първата стъпка е да се престорим, че погледът ни, попаднал на бутилката, която се намира до компютъра, има значение. След това ще потърсим значението му или ще му позволим да дойде само до нас, без да се притесняваме, че може да се окаже безсмислено – това често се случва със символите.

Проблемът се състои в това, че ние използваме същите критерии за интерпретация на символите и интуитивната информация, които използваме и за проверката на антивирусното лекарство в лабораторията. Но не можем да го правим. Интуитивната информация не може да се възпроизведе в контролиран експеримент, както не могат и точно да се повтарят сънищата всяка нощ. Това не значи, че различните сънища не носят една и съща информация, не повтарят все едно и също съобщение и не крият един и същи смисъл. Можете да сънувате нещо, което в настоящия момент няма смисъл за вас. Но след време, когато се върнете към този сън, смисълът му може да стане очевиден.

Най-важното е да фокусирате вниманието си на елементи от вашето обкръжение чрез собствения избор. Например вие може да си кажете: „Тази седмица мои символи ще бъдат цветята, които ще видя” – и да прочетете в бележника си „На 7 улица видях розово цвете, а на след това на 6 улица – жълто”.

Един и същи обект, забелязан от двама различни човека, може да има съвършено различно значение. Котката, например, не означава едно и също за всички нас. За хората, които обичат котки, тя може да бъде знак на дружба и привързаност. За хората, които не ги обичат – знак за неуспех, за лош късмет.

Вие трябва да позволите на смисъла на символа да дойде при вас, а за това може да е необходимо време. За това е необходимо и открито съзнание, дори ако в началото се налага да се преструвате, че символът е важен. Позволете на нещата да придобият смисъл – и те ще станат смислени.

Упражнение 11
Ризата, която носите

Приемете, че цветът на ризата или блузата, която носите, е отговор на въпрос, който ще научите в края на упражнението.

Опишете цвета, спомените, които свързвате с него, какво значи той за вас в настоящия момент, как се промени възприятието ви за цвета по време на упражнението.

123456789101112131415 |16 | 1718192021222324252627282930313233343536373839404142

– Лора Дей, „Практическа интуиция“
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.