за любовта

10. Интуицията в любовта: Привличането

0

Често се влюбваме в хора, които утвърждават мнението ни за себе си

Ако аз се считам за щедра, ме привличат хора, които споделят това мнение. Ако се считам за недостойна за любов, то, за съжаление, ще обръщам внимание на тези, които споделят това мнение. Но най-често ни привличат хора, които ни виждат такива, каквито ни се иска да бъдем. Разбира се, идеализираният образ за себе си е пълна противоположност на това, което ние мислим за самите нас.

Привличането се проявява на четири нива – физическо, физиологично, психологично и духовно. Разбира се, във всяка конкретна ситуация някое от тези нива играе доминираща роля, но нито един от четирите вида привличане не може да се прояви отделно, независимо от другите. Всеки човек е система и всички нейни съставни части са взаимно свързани.

Физическо привличане

Най-очевидното привличане е физическото. Привличат ни усмивката, ръцете, краката. С времето забелязваме, че отдаваме предпочитания на тъмни коси, стройни крака, зелени очи или други физически черти.

Някои от тези предпочитания без съмнение са индивидуални, но те са свързани с други физиологични и психологични фактори. Например, жената може да харесва мъже със зелени очи, защото баща й е имал зелени очи.

Физиологично привличане

Много научни изследвания показаха, че ни привличат генетично подходящи партньори. Има истина в старата поговорка, че „противоположностите се привличат”. От еволюционна гледна точка, генетичното смесване има смисъл. Взаимодействието на сходни, особено лоши гени, може да стане пречка за оцеляването на човешкия вид.

Ние не се замисляме за генетичните разлики. Обонянието ни обаче извърша тези генетични тестове. Тази способност е особено изострена, когато жената е готова за оплождане, което е много важно от гледна точка на еволюцията. Често съм си мислила не е ли овулацията най-добрият момент за среща – мъжът получава сигнал, че жената е готова за оплождане, а жената се отнася по-особено към обещанията на партньора си (въпреки че вероятно тя просто бърза да оползотвори яйцеклетката си!). И така, ако имате сериозни отношения с някой, с който сте се запознали наскоро, започнете срещите си в този период.

Има още един факт, на който трябва да обърнете внимание – противозачатъчните средства могат силно да променят процеса на физиологично привличане и жените, които приемат такива таблетки, могат да се влюбят и да се оженят за неподходящ човек – и когато спрат да приемат таблетките да установят, че той е абсолютно непривлекателен.

Учените откриха и други важни фактори, влияещи на усещането ни за привлекателност на подсъзнателно ниво, много от които за „закодирани” в разбиранията ни за красота. Например, привлекателни за мъжете може да не се окажат размерите на нейната талия и бедра, а съотношението между тях. Очевидно е, че това отношение е индикатор за здрава жена и е критичен еволюционен фактор.

Разбира се, при избора на партньор вие не трябва да мислите за оцеляването на човешкия вид. Но запомнете, че има причини вие да се влюбите в точно определен човек, които нямат нищо общо с чувството му за хумор и цвета на очите. Биологията показва, че хората, както и животните, имат вродена способност да определят привлекателните за себе си партньори.

Психологическо привличане

Преди всичко ние избираме партньори, съответстващи на нашето ниво на емоционална зрелост. Всеки човек има уникална психологическа памет, чрез която избира партньор. Винаги ни привличат хора, които ни помагат да приключим незавършени работи от миналото, започвайки от родителите си, братята и сестрите си – тоест, хората, с които са свързани първите ни отношения.

Някои от нас търсят партньори, които да потвърдят погрешните, но мили за нас представи за самия себе си. Типичен пример за това е двойка, в която мъжът е значително по-възрастен от жената. Мъжът избира млада жена, опитвайки се да се убеди, че е изпълнен със сила и смъртта е още далеч, а жената приема връзката, защото се надява, че той може да направи за нея това, което тя смята, че е неспособна да направи сама. Разбира се, такива отношения се срещат не само при партньори с голяма разлика във възрастта.

Увлеченията ни се основават на множество подсъзнателни психологични сценарии. Колкото по-скоро придобием психологична (и хронологична) зрялост, толкова по-скоро ще изберем партньора, който олицетворява всичко, което ценим в този свят. Докато не достигнем зрелост, ние не можем да повлияем на подсъзнателните си изисквания и да се разделим с тях. Разбирайки какво търсим в партньора и позволявайки си работа с този „образ” – емоционално, психологически и интуитивно, ние ще направим първата стъпка в процеса, който се ръководи в по-голяма степен от съзнателните, а не от неосъзнатите потребности. Изпълнявайки упражненията от тази книга, ще забележите как подсъзнателните ви сценарии се заместват от съзнателни, по-ярки в психологическо и емоционално отношение.

Духовно привличане

Много важно е от време на време да извършваме преоценка на своите убеждения и ценности, задавайки си следните въпроси:

• Какво смятам за важно?
• Защо правя това, което правя?
• Какво е моето предназначение?

Представите ви за съдбата могат да се изменят много пъти в течение на живота ви, но главните ценности, определящи вашето предназначение, за разлика от постиженията ви в живота ви, няма да се променят значимо. Мислейки за това какви трябва да бъдат отношенията ви в бъдеще, вие подсъзнателно започвате да търсите човека, който може да приеме вашия път и да го сподели с вас. Това не значи, че вашият партньор има такъв път – значи, че в неговата съдба има място за вашите ценности. Аз съм убедена, че много отношения завършват катастрофално, защото връзката е започнала с привличане само на духовно ниво, където има усещане за сходство и съвместимост. Но ако това първоначално духовно привличане не се потвърди и чрез физиологична съвместимост, връзката в края на краищата се разпада.

Следващото упражнение ще ви помогне да разберете как протича процеса на увлечение

Упражнение 4
Осъзнайте своите предпочитания

През близките няколко дни или седмици обърнете внимание какви хора и при какви условия намирате за привлекателни. Ако имате връзка в момента, можете да не включвате в списъка си своя любим, както желаете. Съвсем не е необходима да се опитвате да се сближите с някого, за да го намирате за привлекателен! Опитайте се да разберете кой вид привличане ви оказва най-голямо въздействие – физическото, физиологичното, психологичното или духовното.

123456789 | 10 | 111213141516 | 1819202122232425 | 26272829303132333435363738394041424344 | 45 | 46 | 474849505152535455565758

Лора Дей, „Практическа интуиция в любовта“
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.