за любовта

40. Интуицията в любовта: Да се видим през очите на другите

0

Да създадем среда, в която любовта да може да ни намери

Погледнете се в огледалото
Вече разбрахте – за да намерите любовта, за която мечтаете, е необходимо да проеобразувате вътрешния си живот. Може да се наложи да преобразувате и външния си образ обаче. Под външен образ разбирам начина, по който се представяме пред другите хора, отношението ни към тях и начина, по който те ни възприемат и общуват с нас.

Как да видим себе си през очите на другите
Всеки от нас има представа за себе си. Особено ясно тя се проявява, когато я сравняваме с представата на другите хора за нас. Например, ние считаме себе си за организирани и точни, но познатите ни могат да виждат в това липса на гъвкавост. Научих следващото упражнение от Ерик Щайнбергер преди много години. Обещавам ви, че резултатите ще ви поразят.

Упражнение 20
Завършване на позитивния личен образ

Съставете списък от позитивни утвърждения за себе си, които по ваше мнение съответстват на действителността, и ги запишете на хартия. Избройте своите черти, които най-много цените у себе си. Вашите утвърждения трябва да бъдат само позитивни. Не бъдете нито скромни, нито срамежливи. Постарайте се да отбележите всичко, което ви характеризира положително. Например „Имам красиви очи”, „Аз съм сексуална”, „Аз съм организиран/а”, „Аз съм добър слушател”, „Аз съм красив/а”.

Не трябва да записвате тези утвърждения в определен ред, а обратно – добре е да ги запишете в случаен порядък, а след това, ако имате още място на листа, запишете още 10 утвърждения, засягащи характера ви, и още толкова за вашата външност.

Тези утвърждения трябва да отразяват не само качествата, които имат отношение към любовния ви живот. Те трябва да включват характеристики на вашата психика, емоции и физическо състояние. Не забравяйте характерните черти на своето поведение.
В долната част на листа напишете: „Позитивни черти, които ми предстои да разбера за себе си” и оставете място. Можете да размножите този лист и да го дадете на ваши познати да го прегледат.

Най-отгоре напишете:

„Благодаря, че се съгласихте да попълните моя „позитивен личен образ”. Правя това, за да разбера доколко мнението ми за мен съвпада с мнението на най-близките ми хора за мен. По-долу ще намерите списък с утвърждения. Надявам се, че съм обективен/на по отношение на себе си. Прочетете тези утвърждения и ги оценете като правилни, напълно правилни или погрешни. Това е само вашето мнение. По-долу има свободно място, където можете да запишете всичко, което по ваше мнение аз трябва да зная за себе си.

Моля ви да бъдете чести в оценката си. Прилагам плик с марка и обратен адрес, така че не се съмнявайте в своята анонимност. Бих бил/а благодарен/на, ако ми отговорите възможно най-бързо, за да мога да сравня вашите отговори с отговорите на другите.”

Обърнете внимание – изброявайки добрите си качества, вие избирате тези, в които сте напълно убедени. Сега имате шанс да сравните собствената си представа за себе си с това, което другите мислят за вас.

Направете 20 копия на своя списък, оставете едно за себе си и пригответе пликове с марка и обратен адрес. Раздайте тези списъци на хора, които ви познават и са ви виждали в различни ситуации – приятели, колеги, съседи, мъже и жени. Не давайте този списък на хора, които очевидно не ви харесват, с които наскоро сте се карали или на конкуренти на работното място.

Когато получите всички отговори, вземете своето копие и го сравнете с другите. Целта ви е да получите пълно съгласие по дадена точка, та дори това да е само една точка. Ако някой ви е оставил коментар, трябва да го отчетете, дори да не сте съгласни с него. Но ако трима човека са ви дали един и същи коментар, има над какво да се замислите.

Някои от утвържденията ви могат да получат пълно единодушие, въпреки че мнението на вашите познати може да е напълно противоположно на вашето. Ако разберете по какво се отличава собствената ви представа за себе си от представата на околните хора за вас, ще разберете дали действително сте посочили своите силни страни. Ако останете на своето мнение, запитайте се какво ви пречи да проявите способностите, които другите забелязват у вас.

Не е изключени близките ви хора да не се съгласят с нито едно от утвържденията ви. Ако повечето от утвържденията ви са оценени с „правилно”, а не с „напълно правилно”, това значи, че близките ви имат известни съмнения.

Много е важно да запомните, че интерпретацията на отговорите ви се отнася до това как ви виждат другите, а не до това какви сте вие всъщност. Отговорите им ще ви помогнат да разберете как се представяте пред околните хора и какви промени биха могли да ви направят по-привлекателни. Ако 15 от 20 човека не са съгласни с това, че „щедро раздавате времето си на другите”, вероятно ще се наложи да намерите някакво обяснение за това. Възможно е да сте сдържани и вашите приятели да не знаят колко много енергия им отдавате, за да удовлетворите желанията им. Помислете по какъв начин да промените възприятията им. Може да се случи така, че да забележите в себе такива качества, че сами да се влюбите в себе си.

Това е важно, защото приемайки някои свои качества за непривлекателни, ние често се опитваме да накараме другите да ги заобичат, отнасяйки се към тях като към наши достойнства. Примирявайки се със своите недостатъци, ние правим живота си по-лек, ставаме по-щастливи и в крайна сметка по-привлекателни.

Накрая, обърнете внимание да мястото за коментари в долната част на листа. Някой отбелязал ли е нещо там? Удивително е да прочетете за свои положителни черти, които сами не забелязвате, но които другите виждат.

Разбира се, интересно е по кои свои положителни качества собственото ви мнение съвпада с това на вашите приятели. Увлекателно продължение на това упражнение може да бъде създаването на въображаем човек въз основа на получените отговори. Възможно е приятелите ви да не дооценяват вашия ум, но да ви смятат за по-красиви и забавни, отколкото сте предполагали.

Полезно е да изпълнявате това упражнение поне веднъж годишно.

1234567891011121314151618192021222324 | 25 | 2627282930313233343536373839 | 40 | 414243 | 44 | 45 | 46 | 474849505152535455565758

Лора Дей, „Практическа интуиция в любовта“
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.