Отхвърлянето е свързано с физическа болка

Отхвърлянето е свързано с физическа болка

Отхвърлянето боли. Заливането с чаша горещо кафе боли толкова, колкото и погледът към снимка на любим човек, който току що ви е изоставил. Едни и същи центрове в мозъка се активират при физическа и при емоционална болка – вторичната соматосензорна кора и горно-задната част на инсула.

Физическата болка и силната болка от социалното отхвърляне „болят” по един и същи начин, показа ново проучване. Едни и същи области в мозъка се активират при физическо нараняване и при силно изживяване на социално отхвърляне.

В проучването са участвали 40 души, които са били изоставени от любимия си човек през последните 6 месеца и които споделят, че се чувстват отхвърлени. Участниците са изследвани с функционален ядрено-магнитен резонанс по време на две задачи – наблюдаване на снимка на бившия партньор и температурна стимулация на предмишницата, еквивалентна на държането на чаша много горещо кафе.

Изследователите установили, че мощната емоционална болка от социалното отхвърляне активира области в мозъка, които възприемат и физическата болка. Загубата на любим човек е асоциирана с физическа болка.

Превод: Мая Живкова

Ethan Kross, Marc G. Berman, Walter Mischel, Edward E. Smith, Tor D. Wager. Social rejection shares somatosensory representations with physical pain.Proceedings of the National Academy of Sciences, 2011; DOI: 10.1073/pnas.1102693108

Ако харесвате тази статия, споделете я с приятели!

PinIt

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Вход

Забравена парола?
Регистрация

Условия за ползване

Всички авторски и преводни текстове на сайта Love-aholic.com са обект на авторско право. Не могат да бъдат използвани текстове или части от тях, нито разпространявани по какъвто и да е начин, без изричното съгласие на автора. Моля, запознайте се с условията за ползване на сайта.
  1. Ако имате въпроси към мен или просто искате да споделите нещо, пишете ми! Ще ви отговоря възможно най-бързо. Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните ви от този уебсайт.

Възстановяване на паролата

Моля въведете вашия имейл. Ще получите паролата си на вашия имейл.