Не любов, а доброта

Не любов, а доброта

Някога в Китай живяла една жена, която 20 години помагала на един монах. Посторила му малка колибка и го хранела, а той медитирал. Накрая й се прищяло да разбере колко е напреднал за това време. За да узнае това, помолила за помощ едно много красиво момиче, в което вече се пробуждали желанията на плътта. „Срещни се с него и като останете насаме, го прегърни. После го попитай какво смята да прави с теб.”

Момичето поканило монаха на гости и след като поговорили и пили чай, се приближило към него. Сгушило се нежно в гърдите му и попитало монаха какво ще прави с нея. Той отвърнал поетично:

– Едно старо дърво расте през зимата върху студена скала. Там няма грам топлина.

Момичето се върнало при жената и й предало думите на монаха.

– Като си помисля, че храня тоя човек 20 години! – въкликнала старицата. – Отнесъл се е невнимателно към желанията ти, не е показал разбиране към твоето състояние. Никой не го е принуждавал да отвърне на страстта ти, но във всеки случай е трябвало да прояви състрадание!

Веднага отишла и подпалила колибата му.

– „Най-известните дзен притчи“

Ако харесвате тази статия, споделете я с приятели!

PinIt

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Вход

Забравена парола?
Регистрация

Условия за ползване

Всички авторски и преводни текстове на сайта Love-aholic.com са обект на авторско право. Не могат да бъдат използвани текстове или части от тях, нито разпространявани по какъвто и да е начин, без изричното съгласие на автора. Моля, запознайте се с условията за ползване на сайта.
  1. Ако имате въпроси към мен или просто искате да споделите нещо, пишете ми! Ще ви отговоря възможно най-бързо. Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните ви от този уебсайт.

Възстановяване на паролата

Моля въведете вашия имейл. Ще получите паролата си на вашия имейл.