Болезнено его: Нарцисизмът е опасен за здравето на мъжете

Болезнено его: Нарцисизмът е опасен за здравето на мъжете

Нарцисизмът при мъжете има висока цена – не само разрушаване на техните връзки, но и увреждане на физическото им здраве (Сара Конрат, Университет на Мичиган).

По-ранни проучвания на Сара Конрат показаха, че нивото на нарцисизъм нараства в Америка и че нарцисизмът е по-разпространен при мъжете. Той се характеризира с повишено усещане за собствена важност, уникалност и грандомания.

Учените са изследвали нарцисизма при двата пола и нивото на кортизола – хормон на стреса. Повишено ниво на кортизола при относително спокойна ситуация говори за хронична активация на хипоталамо-надбъбречната ос, която е свързана с повишен сърдечно-съдов риск. Оценката на степента на нарцисизъм е извършена с помощта на психологичен тест.

„Въпреки че нарцисистите имат грандиозна представа за себе си, те са уязвими и често реагират с агресия, когато чувството им за превъзходство е накърнено. Тези реакции са свързани с повишен сърдечно-съдова реактивност към стрес и повишено артериално налягане. Високото ниво на нарцисизъм е свързано с висока реактивност на стресовите системи и хроничен стрес за организма.”

При мъжете, но не и при жените, високото ниво на нарцисизъм е свързано с високо ниво на кортизола; няма такава връзка при здравословно ниво на нарцисизъм.

„Тези резултати показват, че нарцисизмът не само повлиява начина, по който хората реагират на стресови ситуации, но и реакциите им в ежедневието. Хипоталамо-хипофизо-надбъбречната ос е хронично активирана при мъже с високо ниво на нарцисизъм дори при липса на стресов фактор.”

Смята се, че социалните предубеждения за ролята на мъжа в обществото – мъжете трябва да бъдат арогантни и доминиращи, допълнително повишава стреса при мъжете с високо ниво на нарцисизъм.

Автор: Diane Swanbrow
Превод: Мая Живкова

1 | 2 | 3 | 4

Ако харесвате тази статия, споделете я с приятели!

PinIt

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Вход

Забравена парола?
Регистрация

Условия за ползване

Всички авторски и преводни текстове на сайта Love-aholic.com са обект на авторско право. Не могат да бъдат използвани текстове или части от тях, нито разпространявани по какъвто и да е начин, без изричното съгласие на автора. Моля, запознайте се с условията за ползване на сайта.
  1. Ако имате въпроси към мен или просто искате да споделите нещо, пишете ми! Ще ви отговоря възможно най-бързо. Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните ви от този уебсайт.

Възстановяване на паролата

Моля въведете вашия имейл. Ще получите паролата си на вашия имейл.