Самоувереност – способността да действаме

Самоувереност - способността да действаме

Смелост е да овладееш страха, а не да не изпитваш страх
– Марк Твен

Действайте

Самоувереността се отнася до предприемането на действие, до постигането на контрол.

Повечето хора, които искат да придобият самоувереност, искат да променят живота си. Те искат шефът им да се държи по-добре с тях, партньорът им да ги обича повече, да имат повече време, да изкарват повече пари, да са направили нещо по различен начин в миналото.

Но ако нямате на разположение духа от вълшебната лампа или любяща фея, желанието не е печеливша стратегия. Ако сами не направите нещо по тези въпроси, нещата няма да се случат от само себе си.

Моля ви: не си играйте на играта на желания! Вместо да чакате и да се надявате условията в живота ви да се променят, направете нещо сега, за да ги промените.

Страхувайте се спокойно: това няма да ви убие

Чувствата не са реалност. Притесненията ви могат силно да надвишават реалните рискове и да ви създават много страдания – но притесненията ви са само номер на ума ви. Чувството на тревожност, страх, тъга или което и да е друго чувство няма да ви убие. Повечето от нещата, от които се страхуваме днес, не са фатални за живота и здравето ни.

Спомнете си момент от живота си, когато много сте се страхували. Как се развиха събитията? Може би сте имали важен изпит или важна среща, прекарали сте безсънни нощи в притеснения. Но как мина събитието? Вероятно доста по-добре, отколкото сте си представяли. А фактът, че четете тази книга, означава, че сте оцелели!

Цикълът на увереността

Психолозите отдавна знаят, че чувствата, мислите и действията са свързани в непрекъснат цикъл.

Представете си, че се чувствате притеснени да отидете на парти. Това определя вашето действие – оставате вкъщи, а това ви навежда на мисли, че имате проблеми и ще останете сами завинаги. Което става причина да се чувствате още по-нещастни и по-неуверени.

Можете да започнете да изграждате своята увереност в себе си чрез въздействие на всеки етап от този цикъл. Ако се принудите да мислите малко по-позитивно, ще започнете да се чувствате по-уверени и по-добре, а това ще ви накара да действате по съответен начин. Можете да започнете и с действието – ако отидете на партито, ще се почувствате по-добре и ще започнете да мислите по-оптимистично.

1 | 2 | 3 | 4

„Confidence“, Rob Yeung
Превод: Д-р Мая Живкова

Ако харесвате тази статия, споделете я с приятели!

PinIt

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Вход

Забравена парола?
Регистрация

Условия за ползване

Всички авторски и преводни текстове на сайта Love-aholic.com са обект на авторско право. Не могат да бъдат използвани текстове или части от тях, нито разпространявани по какъвто и да е начин, без изричното съгласие на автора. Моля, запознайте се с условията за ползване на сайта.
  1. Ако имате въпроси към мен или просто искате да споделите нещо, пишете ми! Ще ви отговоря възможно най-бързо. Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните ви от този уебсайт.

Възстановяване на паролата

Моля въведете вашия имейл. Ще получите паролата си на вашия имейл.