Позитивното мислене e вредно за хората, които най-много се нуждаят от него

Позитивното мислене e е вредно

Позитивното мислене е вредно за хората, които имат най-голяма нужда от него.

Книги за позитивно мислене, списания, популярни телевизионни предавания са се заели с нелеката цел да направят човека щастлив. Според тях това е просто – казвайте си, че сте щастливи и сте щастливи. Казвайте си, че можете – и можете.

Ако си казвате, че сте щастливи и че можете всичко, а продължавате да сте нещастни – не сте единствени. Проучване на позитивното мислене показа, че позитивните утвърждения имат добър ефект при някои хора и лош ефект – при други хора.

Учени определят нивото на самоувереност на група хора с помощта на стандартен тест. Хората с най-ниско ниво на самоувереност и хората с най-високо ниво на самоувереност са подложени на допълнителен тест. Участниците са разделени в две групи; участниците от едната група трябвало да си повтарят позитивното утвърждение „Аз съм достоен за любов“ в продължение на 4 минути, а участниците от втората група (контролна група) трябвало да опишат писмено своите чувства и мисли.

Хората с ниско самочувствие, които си повтаряли позитивното утвърждение, се чувствали по-зле в края на теста. Настроението им и усещането им за собствената самоувереност били по-ниски след повторението на позитивното твърдение в сравнение с хората от контролната група.  Обратно, хората с високо самочувствие се чувстват по-добре сред повтарянето на позитивното твърдение, но в ограничена степен.

Други проучвания показват подобни резултати. Оказва се, че позитивното мислене е вредно за хората, които имат най-голяма нужда от него.

Каква е причината за това?

Позитивното мислене работи само тогава, когато е в хармония с представата на човека за себе си

Позитивното мислене не работи, когато не е в унисон с представата на човека за себе си – докато тази представа не бъде променена. Представата на човека за себе си се възприема от самия човек като знание – ние знаем, че сме такива, каквито сме. Представата на човека за себе си не може да бъде променена интелектуално, само чрез мислене. Тя се променя чрез преживяванията му.

Ако харесвате тази статия, споделете я с приятели!

PinIt

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Вход

Забравена парола?
Регистрация

Условия за ползване

Всички авторски и преводни текстове на сайта Love-aholic.com са обект на авторско право. Не могат да бъдат използвани текстове или части от тях, нито разпространявани по какъвто и да е начин, без изричното съгласие на автора. Моля, запознайте се с условията за ползване на сайта.
  1. Ако имате въпроси към мен или просто искате да споделите нещо, пишете ми! Ще ви отговоря възможно най-бързо. Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните ви от този уебсайт.

Възстановяване на паролата

Моля въведете вашия имейл. Ще получите паролата си на вашия имейл.