за любовта

Мъжеството

2

Имам приятел, който познавам от 20 години. Бяхме близки, после се отдалечихме, след това пак станахме близки. Когато разбра, че съм се омъжила, той беше шокиран. Каза ми, че винаги е бил влюбен в мен и е искал да се ожени за мен. И дори го е мислил сериозно и го е планирал. Само че аз дори не съм разбрала.

Много често ми пишат мъже, които искат да върнат любимите си жени след раздяла. Пишат, че са заедно от много години и че много обичат жените си, макар и не винаги да са го показвали. Сега, след раздялата, са готови на всичко, за да си върнат жените. Но защо не са били готови преди това?

Познавам много мъже, които съжителстват с жени от години. Някои имат общо имущество. Други имат деца. Трети просто живеят заедно. Какво пречи на мъжете да направят решителната стъпка?

Учените, изучаващи поведението на човека, смятат, че жената избира своя мъж изцяло на базата на сексуалните си инстинкти.

Аз мисля, че преди сексуалния инстинкт е инстинктът за самосъхранение. Жените са по-слаби физически и винаги търсят мъже, които да могат да им осигурят физическа защита на първо място – от природните условия, от другите мъже. Едва когато жената се почувства сигурна, тогава може да мисли за раждането на деца. Когато е спокойна, че е осигурила бъдещето им.

В днешното общество жените са защитени в достатъчна степен, но няколко десетки години не могат да променят инстинктите на хората. Жените продължават да харесват и да търсят силни мъже. Мъже, които могат да ги защитят. Чисто физически.

Нормалните мъже притежават доза агресия, която им позволява да се конкурират с останалите мъже и да осигуряват ресурси. Нормалните мъже поемат рискове, за да защитят това, на което държат – и то без много да мислят. Нормалните мъже са едни луди същества, камикадзета, които са готови на всичко за хората, които обичат.

Нормалните мъже влизат в конфликти, нахлуват в нови територии, променят правилата и налагат своите.

Съвременното общество не харесва нормалните мъже. Не харесва нормалната им агресия, защото тя променя света непрекъснато. Не харесва способността им за самозащита и независимостта им. Не харесва приоритетите им. Политиците непрекъснато приемат закони, закончета и конвенции, с които стъпка по стъпка потискат нормалните инстинкти на нормалните мъже.

Закон за защита на жените от насилие (от мъже). Закон за забрана на оръжията. Закон за речта на омразата. Закон за защита на децата (от родителите им). Закон за възпитание на момченцата в джендъри и полово-флуидни.

И не се залъгвайте по имената на законите. Те не са за жените и децата. Те са против мъжете.

Така обществото постепенно иззема функциите на отделния мъж – обществото чрез полицията защитава жената, обществото чрез социалните помощи и образованието се грижи за децата. Обществото създава среда, в която мъжете постепенно губят силата си и стават непотребни. Все повече жени могат да живеят сами и сами да гледат децата си – и не сами, а с помощта на обществото. Обществото създава слаби мъже.

И някак си европейският мъж днес е напълно убеден, че парите (тоест финансовата му независимост) не са всичко. Че оръжието (самозащитата му) е нещо лошо. Че сексът с истинска жена може да бъде пропуснат (защото има порнография и роботи). Модерният европейски мъж си забърква едно смути с киноа и чия за закуска, проверява чистотата на въздуха и нивото на слънчевите изригвания, скача на екологично чистия си велосипед, поработва в сивия си офис и завършва деня със здравословно селфи от козметичния салон. (И това води до повече и повече конвенции, с които съвременните модерни хора споделят самотата в леглата си.)

Жените винаги ще търсят силни мъже. Мъжеството се състои в поемането на отговорност, в отказа на мъжа от комфорта, когато се налага (както и женствеността се състои в отказа на жената от комфорта в името на раждането и отглеждането на дете). Не са нужни нито много пари, нито големи мускули, нито дълга брада. Нужно е само поемане на отговорност.

Поемането на реална отговорност за живота на жената е най-силното признание в любов, което един мъж може да направи – и единственото валидно.

И не става въпрос за самите жени. Става въпрос за децата и за бъдещето на живота.

Можете да харесате още
2 коментари
 1. BB-8

  Простете, но тази статия е откровена тъпотия, особено в частта, в която привеждате налагането на закони за защита от насилие като доказателство, че обществото не харесвало мъжете и „нормалната“ им агресия. В смисъл, нормално би било да ви шамаросва чат-пат, защото ще е нормална проява на мъжество. Или да ходи да се побийва с други нормални мъже зад блока или в някое заведение?! WTF?!

  1. Мая

   BB-8,
   Всяко живо същество нормално проявява агресия, когато се почувства застрашено. Природата е дала на животните рога, копита, нокти, клюнове, силни челюсти и остри зъби. Човекът не разполага с голяма физическа сила, но пък използва агресивно ума си за самозащита. Ето, вие наричате статията ми „откровена тъпотия“ и веднага привеждате примери за шамари – тоест, проявявате вербална и емоционална агресия, просто защото не харесвате тезата, която аз изразявам. Защото тя не се вписва във вашия мироглед, веднага сте готов/а да се борите срещу нея. И това е здравословна агресия. Хората са различни, всеки човек има своите уникални индивидуални нужди и на всеки човек се налага ежедневно да отстоява своите интереси пред останалите хора. Ако човек се откаже от естествената си агресия, за да бъде „добър“, той просто спира да защитава своите интереси и започва да живее живота на другите хора.

   А ако се замислите – шамарите, проявата на физическа агресия от страна на физически по-силните, често са ответна реакция на вербална и емоционална агресия от страна на физически по-слабите. Манипулацията от страна на човек със слаби позиции често предизвиква реакция на агресия от страна на манипулирания. Вярвам, че и вие сте го забелязали.

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.