за любовта

Защо жените обичат парите?

29

Най-честото обвинение на мъжете към жените е, че жените се интересуват от пари.

И това е вярно – жените обичат парите. Както и мъжете, впрочем. Приели сме да разменяме труда и продуктите от труда си срещу пари, а физически животът ни зависи от редица материални неща, следователно – от пари.

Жените (както и мъжете) се хранят с материална храна, която се произвежда с много труд или се купува с пари. Жените се обличат с материални дрехи, които се купуват с пари. Жените имат нужда от дом, а материалните домове се купуват с пари. Топлата вода, електричеството, отоплението са материални услуги, които се купуват с пари.

В основата на материализма на жената стоят нейните инстинкти – раждането на деца и осигуряването им на сигурно бъдеще. Жената избира мъж, който може да осигури дом, храна, защита, образование, бъдеще на нейните деца.

Ако един мъж упреква жената в меркантилност – всъщност я упреква за това, че иска да живее и да бъде жена.

Защо мъжете упрекват жените в меркантилност?

Мъжете упрекват жените в меркантилност, когато не желаят да се грижат за тях и да полагат допълнителни усилия. Ако го обича, тя трябва да го приеме такъв, какъвто е, дори да не получава нищо от него – защото това е любовта. Жените са толкова чувствителни на тема любов, че лесно влизат в тази игра. Така мързеливият мъж убеждава влюбената жена, че не е важно да има комфортен дом, добра храна, възможност за образование на децата и ваканции – че може да се лиши от всичко, за да бъде с него. Така мързеливият мъж си осигурява спокоен живот, а любовта на жената се превръща в безкрайна саможертва. При това мързеливият мъж не се интересува от децата и от тяхното бъдеще.

(Разбира се, има жени, които се омъжват за парите на мъжете. Ако богатството ви възлиза на седемцифрени суми, можете да се притеснявате от такива жени с основание. )

Когато мъжът ви упреква в меркантилност, той просто иска да използва вашите ресурси, плащайки минимална цена за тях.

Защо мъжете плащат за секс?

Мъжете плащат за секс.. от мързел.

Мъжете чудесно знаят от какво се нуждаят жените. Жените се нуждаят от внимание и любов – тоест, от енергия, от истинско общуване. Мъжете просто не желаят да се занимават с това. Мъжете знаят, че любовта изисква доста усилия – затова предпочитат да плащат за секс, отколкото да създават истински връзки. Много мъже предпочитат да плащат много пари за секс, дори на една и съща жена, но не и да й дадат от своята емоционална енергия.

Мъжете често упрекват жените, че използват секса, за да печелят пари. Но как биха могли жените да печелят от секс, ако мъжете доброволно не им плащаха? Именно мързеливите мъже създават жените, от които след това се оплакват – като сами им предлагат парите си.

Мъжете и парите

Парите се изкарват с много труд. Затова мъжете ценят парите си – защото ценят труда и времето, които са вложили, за да спечелят парите.

Мъжете са готови да споделят парите си – тоест, живота си, времето си, постиженията си, само с жената, която ценят достатъчно много и наистина обичат. Мъжът заменя една стойност – стойността на собствените си постижения, с друга стойност – стойността, която жената добавя в живота му. Влюбеният мъж се опитва да даде най-доброто от себе си и да осигури възможно най-добър живот на семейството си.  А жената на влюбения мъж използва парите, за да създаде уютен дом и да отгледа добре децата.

Не съм виждала влюбен мъж, който да упреква любимата си жена в меркантилност.

Понякога мъжете се опитват да си купят жени. Мъжете предлагат пари на жените, когато не вярват в себе си – когато не вярват, че могат да получат любовта на жената (или нещо друго) с личните си качества. За мъжете е по-лесно да приемат отхвърлянето на паричната им оферта, отколкото отхвърлянето на личността им. Предлагайки пари, мъжете поемат по-малкия риск.

Мъжете предпочитат да плащат с пари, когато се чувстват виновни. Когато знаят, че не дават достатъчно емоционална енергия на жената, те се опитват да компенсират това с пари. Мъжете плащат, когато търсят просто секс, защото знаят, че използват жената. Мъжете плащат с подаръци и екскурзии, когато изневеряват на приятелката/съпругата си. Много мъже се опитват да се убедят, че с пари могат да изкупят емоционалния си дълг – но тези пари не правят жените щастливи.

Всяка жена има нужда от пари, за да поддържа материалния си живот, но от любов, за да бъде щастлива.

Парадоксално, много жени предпочитат да се самозаблуждават, че след като мъжът се грижи за тях, след като им дава парите си, той ги обича.

Когато мъжът сам ви предлага парите си, имайте предвид – той е получил, иска да получи или получава в замяна много повече от вас.

Можете да харесате още
29 коментари
 1. Христо Пенчев

  Почнахме от Норбеков, а пък блогът взе, че ми стана интересен:)
  Бих искал да изразя несъгласие, най-вече с първата част от статията. „Ако един мъж упреква жената в меркантилност – всъщност я упреква за това, че иска да живее (добре)“. – и защо? Да, преди 100 години материалното осигуряване на семейството е било работа на мъжа, но в 21 век хората от различни полове имат сравнително равни шансове за развитие в кариерата и изкарване на пари. И в съвременния свят грижата за материалното благо на семейството е задължение и на двамата. Така че дамата, ако иска по-добър материален живот, за запрятат и двамата ръкави.
  Мързелив мъж, чакащ жена му да го храни, е жалка гледка. Точно толкова колкото и жена, прекарваща деня си по солариуми, кафенета и чакаща мъжът й да донесе пари, за проедната маркова дрешка, ремонт или почивка в чужбина. Такава да съм я изхвърлил на третата седмица.
  Съветът ми към дамите е – уважавайте и обичайте човека до себе си, подкрепяйте го емоционално и не го упреквайте, че не изкарва достатъчно. И помогнете с каквото можете. Все пак доходът от труда на двама души може да осигури по-добър живот на семейстовто, отколкото труда на един.

  1. Мая Живкова

   Христо,
   Вярно е, че мъжете и жените имат равни възможности да печелят пари днес. Но основен въпрос в живота са децата. Това е особено важен въпрос за всяка жена – не защото жените са маниачки, а защото раждането на дете е основен инстинкт. Това е основна необходимост за жената. Жената може изобщо да не осъзнава по какви критерии избира мъжа – и в повечето случаи е така. Но вътрешно знае, че има нужда от мъж, който да я обича силно – защото само поради силната си любов мъжът ще остане с нея в трудните моменти – 9-месечна бременност с хормонални и физически проблеми, промяна на тялото, липса на секс, липса на романтика. А след това – едно малко дете, което ще изисква непрекъсната грижа от страна на майка си. Отглеждането на едно дете отнема години от живота на една жена – около 18, първите 7 от които са напълно отдадени на детето. В този период жената трябва да има до себе си човек, който да й помага. В този период тя няма да може да се грижи сама за себе си, нито за детето си. Затова има нужда от силен мъж. Затова жената – съзнателно или не – преценява всеки мъж от гледна точка на тези моменти. Още на първата среща, още от първия миг.

   И в крайна сметка жените винаги избират мъжете, които могат да се грижат за децата им.

   Второто важно нещо е, че работата, стресът променя характера на човека. Една жена може да запретне ръкави и да изоре цяла нива за един ден – физически може. Но когато се върне вечерта при теб, тя ще е с груби ръце, с посърнало лице, изтощена. За теб внимание и грижа няма да има. Няма да има храна, няма да има усмивка, няма да има секс. Днес жените стават полицайки, хирурзи, бизнес дами, някои дори стават шампионки по борба. Тези професии развиват мъжките качества в жените – стратегическо мислене, пресмятане, анализиране. Не познавам мъж, който да харесва жени с мъжко излъчване – тези жени отблъскват мъжете. Така както изнежените мъже, заминаващи се с интеректуален труд, изкуства, готвене, мода – отблъскват жените. Професията променя характера, енергията на човека. Защо жените намират за секси полицаите и пожарникарите, а мъжете – медицинските сестри? И това винаги ще бъде така.

   Колкото и да се борим с природата, тя си остава по-силна от нас 🙂

 2. Христо Пенчев

  Явно ти споделяш класическото разбиране за семейството, в което мъжът трябва да носи парите, а жената да се грижи за дома и да бъде красива. В което няма нищо лошо – пожелавам ти да намериш мъж със същите възгледи, има ги доста все още. За щастие не са много вече жените с такива възгледи. Иначе България съвсем щеше да изчезне. В нашата действителност (а и на запад) много малко мъже могат да изкарват доход за нормален живот на четиричленно семейство, ако ще да бачкат и по 16 часа дневно.
  За отглеждането на деца – разбира се, че мъжът трябва да е в състояние да осигури хляб, дрехи и образование за децата си. Но маркови дрешки и екскурзии навън за жената – не бих се чувствал длъжен, нито по-малко мъж, ако не мога. Нито пък смятам, че мъжът трябва да бъде Alpha ape и интелектуалният труд е недостоен за мъжете. Не живеем в каменната ера. Да, жените може да пищят, гледайки стрийптизьор да съблича полицейска униформа, но дотам. И ние въздишаме по порноактриси с големи очи, но такава няма да си я взема вкъщи, ако не си пасваме като характери и нямаме сходни интереси.
  Смяташ, че работещата жена ще бъде уморена и по-малко привлекателна за мъжа? Поне моето мнение като мъж е, че ако жена ми е кухненски робот-инкубатор, бързо ще загубя интерес към нея. Жена, която си стои само вкъщи, върти домакинството и гледа децата, бързо ще оглупее. А за мен лично интелектуалното сходство е много важно. А да не говорим за някоя тип манекенка, която само ходи по фитнеси, солариуми и кафета. Разбира се, не твърдя, че жената трябва да работи по 18 часа на ден и да не може да обърне грам внимание на семейството. Но и едва ли семейството ще е щастливо и ако мъжът работи по толкова и не ги вижда. Една финансово независима интелигентна дама, която се чувства удовлетворена от професионланото си развитие, би ми била много по-интересна. Иначе съм съгласен, че крайностите не са добри – жени, трениращи борба, командири на подводница или мъже, занимаващи се със синхронно плуване.

  1. Мая Живкова

   Христо,
   Аз работя от 18-годишна възраст. Имам добра професия, имам си собствен бизнес, работя между 12 и 18 часа на ден. Нямам почивни дни, рядко ми се случва да си отделя време за ваканция. Не познавам мъже, които да работят колкото мен, повечето от познатите ми мъже изкарват по-малко пари. И знаеш ли какво се случва? Тези мъже, колкото и да ме харесват, да ме уважават, някои от тях ме обичат – но за мен те са безинетресни. Интересни са ми онези, които са повече от мен – а моето ниво е доста високо. Рядко срещам мъж, който да събуди интереса ми – и тези мъже винаги имат по-добър социален и интелектуален статус от моя. С тези мъже се чувствам добре – не защото очаквам от тях да ми поемат сметките или да ме издържат – аз не мога да не работя, защото ми е скучно; изкарвам и достатъчно пари. Но с тези мъже аз се усещам жена. Само такъв мъж може да ми даде усещането, че ако се уморя, той ще ме подкрепи. Че ако имам проблем, той ще е до мен. Че мога да разчитам на него. Мога да разчитам само на човек, който е силен поне колкото мен или повече, нали? А силата на характера се проявява на всички нива – и финансово, и социално също.

   И това се отнася до всички жени. Ти можеш да изградиш твоя теория как трябва да са нещата – познавам много мъже, които го правят. Само че познай – връзките им са ужасни. Защото интелектуализирането има за цел да намери оправдание на слабостите, а слабостите не се толерират. Ние сме създадени в условията на дужунглата, нашите инстинкти няма да се променят, колкото и да променим средата си. Жените и днес харесват Бойко Борисов повече от Сергей Станишев – харесват мъжа повече от интелектуалеца. И така ще бъде винаги.

   Едно нещо мога да ти кажа – без никакво лошо чувство – с твоята теория за отношенията ще имаш доста проблеми във връзките. Не създадеш ли в жената онова усещане, за което говоря, тя просто няма да те възприеме като мъж и никога няма да имаш добри отношения с нея. Ще те зареже заради първия, който й създаде усещането, че е жена.

 3. Христо Пенчев

  Мая,
  Според мен много генерализираш нещата. Твърдиш, че нещо важи за „всички“, даваш генерални заключение, твърдиш, че който не мисли като теб, няма как да е щастлив във връзката си. А хората са различни. Аз си мисля, че съм излязъл от джунглата. Вярно, има и много, които харесват Бойко Борисов…И да, жената до мен е щастлива и не мисля, че се чувства повече жена покрай някоя мутра с мерцедес. Може пък да се окажеш права, но за момента…
  Това, че работи и сама си изкарваш хляба, е достойно за уважение. Ето, и ти потвърждаваш моята теза, че ако си седиш вкъщи и чакаш на мъжа да се грижи за теб, ще ти е скучно.
  Според мен има доста по-добри начини да накараш една жена да се почувства жена, които не се измерват в банкови сметки и скъпи коли. Само не разбрах как става така, че хем те привличат мъже на по-високо интелектуално ниво, хем мъжът трябва да е пожарникар, вместо интелектуалец?

 4. Мая Живкова

  Христо,
  рядко говоря само от своя опит. Наблюдавам хората около себе си, наблюдавам връзките им. Не твърдя, че парите са най-важното нещо в живота – но са сред най-важните неща. Любовта между хората е много крехко нещо – тя съществува, докато хората се чувстват добре един с друг. Финансовите проблеми бързо разрушават любовта. Парите са важни, защото са разменна монета за всичко друго в живота – храна, животоспасяваща операция, романтична вечеря. Ако жената до теб има нужда от лечение, а и двамата нямате пари, какво става с любовта? Разбираш какво искам да кажа, без да поставям парите на пиедестал.

  Познавам много мъже, които твърдят, че парите не са най-важното. И общото между тях е, че могат да изкарват повече пари, но предпочитат по-лесния живот. Натоварвят жените си прекомерно, изневеряват им, „защото им липсвала романтиката“. И жените им рано или късно ги изоставят. Тези мъже обикновено свършват в кръчмата, интелектуализирайки въпроса за меркантилността на жените. И това са само наблюдения.

  Познавам и доста мъже, които не изкарват много пари, но желаят да имат по-добър живот – за себе си и за жените си. И намират начин да го подобрят – не говоря за милиони, не говоря за излишен лукс. Говоря за повишение на стандарта. Тези мъже не обвиняват жените си в меркантилност, а искат да им дадат по-добър живот – това са мъжете, с които жените се чувстват добре. Самите мъже се чувстват добре, защото постиженията им повишават собственото им самочувствие – и това води до нови постижения.

  Що се отнася до мъжете, които привличат мен – интелектът не се придобива в университета. Той е онова разбиране на живота и на другите хора, което помага на човек да постига своите цели в реалността. Да заучаваш знания от книга и да се оправяш в живота са две различни неща. Има хора, които ги съчетават добре, но те са рядкост. Но това не е толкова важно. За една връзка има значение сексуалното привличане. Привличат ме адекватни мъже – с правилно отношение към живота, които имат мъжко излъчване. Има такива мъже – малко са, но ги има. В такива мъже съм се влюбвала аз – имали са образование, имали са знания, но са запазили и своята първичност, неконтролируеми, непредсказуеми. И успешни – защото не само аз харесвам тези качества, харесват ги всички.

  1. la fille

   Напълно съм съгласна с Мая!Тя е изказала напълно точно женската позиция за нещата!Истината е,че много малко такива мъже се срещат,но ги има и затова трябва да ги ценим!

 5. Христо Пенчев

  Какво да ти кажа – дядо ми беше работник в завод, баба ми – учителка. Нямаха много пари, но достатъчно за къща, храна и образование на децата си. И бяха най-щастливото семейство, което съм виждал. Знаеха истинската цена на човешките взаимоотношения и че най-ценните неща в живота са безплатни.
  Баща ми е капитан на кораб. Това е много добре платена професия. Освен това бивш военен, командир на спецчастите. Близо до типажа, който описваш…и три пъти разведен.
  Интересно ми е – какво би направила, ако в един момент нещо се случи с мъжа до теб, загуби работата си, кариерата си и не дай си боже здравето си? Няма ли крехката любов да се изпари?
  Сещам се и за моряшките съпруги. Познавам три двойки – мъжете бяха моряци. И когато нещата започнаха да стават сериозни, жените им казаха „стига, ще се оправяме както можем, ще работим и двамата“. И се оправят, двама от тях имат прекрасни семейства. И познавам още сума ти моряшки семейства, в които мъжът си съсипва здравето, праща доста солидни пари вкъщи, жената не е чувала думата „работа“, всичко заминава по екскурзии и козметични салони, но тя си има „истински мъж“. Е, това не е моят стереотип за любов.

  1. Мая Живкова

   Никога не съм била с мъж за пари и вероятно никога няма да бъда, моите ценности са други. Била съм с мъж, който нямаше никакви пари. Бяхме заедно няколко години и знаеш ли какво се случи с него? В един момент ми се случиха много сериозни проблеми – за две седмици се самоуби най-добирят ми приятел, загубих работата си, всичките ми приятели изчезнаха изведнъж, имах сериозни финансови проблеми, трябваше да напусна дома, в който живеех. В този момент изчезна и той. Каза ми, че му създавам напрежение и просто изчезна. Оттогава съм много внимателна към липсата на пари и липсата на социални постижения – защото те отразяват характера на човека.

   Ако моят мъж загуби работата или здравето си, аз ще бъда плътно до него. Защото ако съм решила да бъда с някой мъж, значи достатъчно го ценя като личност. Аз съм имала доста проблеми в живота си и съм ги решавала, най-често сама. Така че мога да понеса и своите, и чуждите проблеми. Но това е, защото обичам – а обичам, защото мъжът заслужава да бъде обичан.

   Нека ти дам един пример, за да разбереш точно какво имам предвид, защото мисля, че не ме разбираш.

   Преди много години, когато се появи интернет в България, имах един много стар и бавен компютър. Използвах го само за преводи, с това си изкарвах пари, докато следвах. Не ми пречеше, че е стар и бавен, вършеше ми работа. Когато си вкарах интернет вкъщи, се запознах с едно момче от Италия. Бяхме приятели, пишехме си редовно, не е имало нищо повече. Той се появяваше всяка вечер за един час и за мен това беше най-приятното време от деня, докато учех за държавните си изпити. Веднъж той ми изпрати своя снимка и ме попита нещо, свързано с нея. Моят компютър отваряше една снимка в продължение на 20 минути (наистина 20 минути). Казах му, че още не съм я отворила, а той се ядоса „Какъв е този български компютър?“. И знаеш ли какво направи – изпрати ми компютър по пощата от Италия. Не ме беше виждал, имаше само една моя сканирана грозна снимка. Не ме беше чувал, не знаеше коя съм и каква съм. Дори не е могъл да е сигурен, че съм жена (а е имал лош опит с разни гейове, както ми разказа по-късно). Да ти обяснявал ми как се почувствах аз тогава? Да ти обяснявам ли колко ме впечатли неговия характер – защото той не го направи, за да ме впечатли, а просто да ми помогне. Дори не го очаквах, разбрах, когато получих бележката от митницата. Но тази постъпка показва много ясно характера на човека. Можеш ли да не обичаш човек, който показва, че го е грижа за теб?

   Та въпросът не е дали ти ще я издържаш или не, колко пари ще дадеш ти и колко тя. Въпросът е тя да усети, че ти искаш да се грижиш за нея. Ако жената няма тази сугирност, тя не се чувства обичана, без значение дали ти я обичаш.

 6. Христо Пенчев

  Тук вече мненията ни се доближават. Онзи мъж, който те е изоставил в такъв момент – той изобщо не е бил мъж според мен. Не е заслужавал любовта ти, според мен не заслужава и приятелство. От такива хора по-добре далеч. Не знам дали действията му са свързани с финансовото му състояние (макар че да нямаш НИКАКВИ пари – е колкото и да е, един мъж, ако не е тотален мухъл, все някакви пари ще изкара). На подобни действия съм ставал свидетел и от финансово стабилни хора.
  За случая с италианеца – наистина страхотно, Случвало ми се е нещо подобно, и от едната и от другата страна (бяха книги, а не компютри, но идеята остава). Такива хора си струва да имаме около себе си, било то за връзка или като приятели.
  Нека и аз споделя подобен случай. С едно момиче в студентските години съм си давал последните пари, за да си вземем сандвичи и бира. Тя и за толкова нямаше. Но си изкарвахме страхотно. Впоследствие нещата бяха обърнати, аз бях без работа. През това време момичето плащаше сметките без намек да отправи за това, че нямах пари. Ето такава дама си струва.

 7. Христо

  Цитат : „Така както изнежените мъже, заминаващи се с интеректуален труд, изкуства, готвене, мода – отблъскват жените.“

  Мдаааа…всички мъже занимаващи се с интелектуален труд са стари ергени, не могат да си намерят гаджета, камо ли да се оженят, жените бягат от тях. Оооо, даааа – всички мъже занимаващи се с физически труд са много вървежни и харесвани от жените.
  Ооооо, и като цяло мъжете вършеши интелектуална дейност са бедни като църковни мишки, а жените си падат по като цяло богатите мъже, които в огроооомна част от случаите са хора работещи физическа работа.
  Браво, Майче…Много ми ареса коментара ти…, ама много…

  1. Мая Живкова

   Христо,
   Никъде не съм написала, че всички интелектуалци са стари ергени – и не го твърдя. Тук става въпрос за най-фундаменталните сексуални инстинкти, за фантазиите на мъжете и жените. Ако отвориш десет романи за жени, ще срещнеш едно и също – пират, грубиян, разбойник, който отвлича, грабва, насилва жената – и тя се разтапя в прегръдките му, влюбва се, сама не разбира какво се случва с нея, но е там и го чака отново, копнее да бъде взета по този начин отново и отново. Не от благородника, а от разбойника. Разбира се, стабилни връзки и семейства се създават с контролируеми мъже – възпитани, стабилни, малко скучни дори. Но женските фантазии разпалват другите 🙂 Вярвам, че всяка жена, която може да си позволи да бъде откровена по този въпрос, ще потвърди думите ми 🙂

 8. Христо

  Цитат : „Тук става въпрос за най-фундаменталните сексуални инстинкти, за фантазиите на мъжете и жените. Ако отвориш десет романи за жени, ще срещнеш едно и също – пират, грубиян, разбойник, който отвлича, грабва, насилва жената…“ Ами то и при мъжете има подобно нещо…(намеквам за лошите момичета, разкрепостените жени…). Но един мъж или една жена, може да се чувстват привлечени от различни неща в представителите на другия пол, просто защото хората сме по – сложни същества от животните (като някои хора са по – сложни в по – голяма степен, отколкото други…; по – отношение на сексуалната възбуда жените като цяло са по – сложни от мъжете…). Някои от нас са по – примитивни, а други по – одухотворени, което оказва влияние върху фантазиите, оказва влияние върху факторите да се чувстваме привлечени към един или друг човек (някои хора са по – разностранни във влеченията си от други – при тях има и по – духовни, и по – примитивни влияния, определящи влеченията им, фантазиите им…; един и същи човек може да има и по – фини, и по – груби фантазии). Ще те цитирам отново : „Така както изнежените мъже, заминаващи се с интелектуален труд, изкуства, готвене, мода – ОТБЛЪСКВАТ жените.” Това беше изречението, което стана повод да се включа. Не случайно една от думите ти съм я изписал с главни букви. Изказването лично за мен е прекомерно обобщено, тоест като цяло крайно и невярно. Чел съм, че жените често имат фантазии свързани с изнасилване, но и че едва ли биха искали да им се случи в действителност… Влюбват се в разбойника и грубиянина, но ако той е в определена степен джентълмен с тях – ако е прекалено брутален…едва ли ще се влюбят (а освен влюбване, в живота има и любов, която е по – сложно пораждаща се). Все пак статията е за парите…Пропуснала си да коментираш основното в коментара ми. „Защо жените обичат парите ?“ – под същото това заглавие си писала, че мъжете занимаващи се с интелектуален труд отблъскват жените. А смисълът вложен в отговореното от мен беше такъв : като цяло хората с много пари са поне средно интелигентни, преобладават сред тях интелигентните, дори хитрите, овладяните, а не грубияните и необузданите криминални типове. Едва ли сред относително заможните и богатите мъже (в световен мащаб) повечето са разбойници, пирати, хора на физическия труд… Напротив : преобладават по – интелигентните. Като цяло по – интелигентните и възпитани мъже печелят повече от по – неинтелигентните и невъзпитани, като цяло имат по – доходоносни и фини занимания. От твоите твърдения излиза, че щом жените обичат парите – то те обичат и интелигентните мъже, разполагащи с определени суми (а не се чувстват отблъснати от всички интелигентни мъже, както твърдиш в коментара си). Срещал съм твърдението, че жените обичат и властта (която често е свързана с парите) – но сред властимащите се срещат и по – интелектуални, и по – грубовати типове (а и не знам мъжкото момиче Елена Йончева да е била отблъсната от интелектуалния Станишев : разни хора, разни вкусове). Истината не е в крайните изказвания…Лошите момчета също се женят…, което не означава, че стават чехльовци. А и това, че някой е по – умен и възпитан (като цяло…), не означава, че е лесен за контролиране и би бил кукла на конци. Потребността от създаване на поколение (свързана със стабилните и възпитани мъже), също е базисна за жените (а разните сексуални фантазии са свързани с нагона – той пък е инстинкт за продължаване на рода). И мъжете, и жените, едва ли се възбуждат само от фантазии свързани с лоши момичета/момчета. Но основното е, че не съм съгласен с обобщението, че жените биват отблъснати от мъжете занимаващи се с интелектуален труд ( обясних защо).

 9. Димитър

  Статията е едностранно написана и кратка, а темата е много обширна.

  Несъмнено има материални момичета, но те са само един от мнoгoто типове жени. Това са тези, които ги мързи или са неспособни да работят. Авторката твърди, че „той просто иска да използва вашите ресурси, плащайки минимална цена за тях“. А когато една жена е добре заплатена за ресурсите си, не прилича ли това на случая, при който мъжа плаща за секс, с разлика, че му излиза много по-скъпо да издържа проститутка само за себе си. Мъжете са с такива жени, не защото не знаят, че са „златотърсачки“, а защото поради ред причини, не могат или не искат да тярсят жената, която им подхожда за изграждане на нормални емоционални отношения. Ако статията е писана за България е ясно, че става въпрос за задоволяване на първични потребности, като храна за теб и за децата ти и покрив над главите им. Но как се обяснява меркантилността при жени от богати общества като германското например? Там за храна се харчат някакви си 10% от дохода, всички са задължително здравно осигурени (което включва и лекарствата и означава никакви допълнителни разходи за операции), всички имат чисти и напълно обзаведени жилища, всяко семейство има по 2 коли, позволяват си всяка година почивка в чужбина, детските са предостатъчни, а образованието (дори и висшето) е държавно. Според Мая, материалните потребности на тези жени са задоволени – защо обаче те се стремят към спортни коли, къщи с басейни, екскурзии на яхти, маркови дрехи? Трябва да има някакво друго обяснение за стремежа на жената към лукса! Няма ли в този случай упрека, че тя иска дизайнерска чанта за 10 000 $ да е основателен?

  Предполага се, че 1 от всеки 10 деца не е от съпруга. Това се обяснява с инстинкта на жената да зачене от лошото момче (алфа мъжкар, пожарникар), но тъй като той не е верен и способен да се грижи за семейство, се е оженила за скучния, всеотдайния и материално осигурения. Понеже сребролюбката избира своя мъж по парите, и както казахме е мързелива и неспособна, в повечето случаи няма какво да предлижи на мъжа след като отмине фазата на влюбеност. Или пък тя вече не може да го трае (евентуално, защото той и пречи „да живее добре“). Статистиката показва, че всеки втори брак се разпада. Само, че материалистката не остава на сухо. Тъй като съм запознат, ще кажа как е в Германия – той плаща за всяко дете до 2 пъти детските, които тя продължата да получава и както споменах са значителна сума, отделно и издръжка на бившата си, ако не работи. След като вече е осигурена, тя свободно може да се отдаде на инстинктите си и да продължи да се плющи с разните му неконтролируеми, непредсказуеми мачовци.

  За щастие се намират и жени, за които живота не е „безкрайна саможертва“ и не правят сметка кой колко „е получил, иска да получи или получава в замяна много повече“. Мъдрата жена знае, че животът е променлив – има времена, когато даваш повече, в други получаваш повече. В една истинска връзка мъжа и жената са партньори и най-добри приятели. Двамата гледат в една посока, имат еднаква ценностна система и заедно търсят начини за по-добър живот. Могат да разчитат един на друг и се подкрепят. Всеотдайни са. Жената работи, най-удачно на половин работен ден и семейната каса е обща (а не както много жени смятат, че парите, които те изкарват са си техни, а на мъжа общи). В тези връзки, жената познава стойноста на парите и подрежда разходите по семейни приоритети, а не по своите лични.

  Извод: Материалните момичета не изграждат трайни и щастливи връзки. Жената трябва да търси партньор от своето си ниво, но с амбиции, който да и осигурява сигурност, да е страстен и да е добър баща (какъв баща е моряка или шофьора на ТИР, който праща много пари, но децата израстват без него?). Социалния статус не показва колко качествен е човека.

 10. Мая Живкова

  Димитър,
  Това не е трактат по психология, а просто различна гледна точка 🙂 По принцип сте прав. В моята статия не става въпрос за материални момичета, а става въпрос за нормални жени. Жената търси сигурност и стабилност и избира мъжа, който удовлетворява потребностите й. Всяка жена обръща внимание на тези неща, защото са свързани с оцеляването на децата й. За яхти и палати не съм писала, не оправдавам тези жени и мъже и нямам отношение към тях.

  Между другото, има един много малък процент мъже, които са достатъчно мъжкари, достатъчно отговорни и гледат своите деца, а не чуждите. Естествен отбор. И всеки мъж има възможността да избере един или друг модел на поведение в живота 🙂

 11. Ани

  Интересна тема. И понеже е Коледа- време за подаръци, съответно те изискват отново финансов ресурс, се появи въпрос, на които ще чакам с нетърпение Мая да отговори:
  Според написаното тук разбирам, че жената трябва да да има качествата и уменията да изкарва пари, но си избира мъж, които я превъзхожда.
  Излиза, че ние жените дори и да имаме тези качества трябва да ги прикриваме, т.е. да се преобразяваме на по-слаби, беззащитни, и по този начин да играем роля пред мъжа, за да се чувства той силен. Това не е ли театър?
  И другият въпрос: в България мъжете които обезпечават финансово жените си, често пъти се отнасят с неуважение кън тях: обиждат, изневеряват и т.тн. Кое е по-правилно: да играем ролята че не ги“виждаме’ тези неща, защото ще изгубим финансовата подкрепа или да останем сами , да защитим себе си и сърцето си?Т.е финансите или достойнството избираме? Излиза, че финансите са по-важни от душата. мерси за отговора

  1. Xrefresh

   Не знам дали парите убиват но аз ги желая единствено заради това че ми писна да ме отблъскват.
   Майка ми и баща ми са ме осиновили отгледали и образовали
   но не в охолство и много пари, все пак успяха.
   не им се сърдя че не са ме подсигурили финансово.
   В момента работя като продавач, предимно и живея на квартира.
   относно жените има факт че прекалено много четат приказки за принцове
   , осъзнаете се има дефицит на принцове а й къде отидоха приказките с щастлив край.
   Да се върнем на темата – колко мъже не искат пари, хубави дрехи, коли, богати вечери с хубави жени – Кой ще отрече?.
   Това се случва предимно защото няма подкрепа и е факт.
   За това ще го кажа НЕ СЕ СТРЕМЯ САМО ЗАРАДИ ЖЕНА.
   И Христо е прав че ако някоя ми каже че ме обича заради пирата ще я ИЗРИТАМ от живота си без да се замисля, Не бих позволил да накърнява
   достоинството ми. Тя няма да ме почита ще изневерява и куп други.
   Къде отива думата ЛЮБОВ бе хора нали там е смисъла на това че Любовта е по силна от всичко е в насърчението да съм мъжа за нея.
   Жал ми е за меркантилните момичета.
   меркантилност – по лесен живот, мързелив начин да се установиш.

  2. Мая Живкова

   Не, Ани, не трябва да се правим на слаби и да се прикриваме. Трябва да бъдем естествени и себе си. Така ще привличаме мъже, които са приблизително на нашето ниво – социално, финансово, интелектуално, емоционално. Един мъж на твоето ниво няма да се уплаши от теб, напротив – ще се радва, че е срещнал достоен партньор. Разбира се, всички, които са под твоето ниво, няма да се осмелят да те доближат. Както вероятно и ти не би се пробвала с Брад Пит 🙂 Всеки човек интуитивно усеща къде има шанс и къде – не. Също така разбираш, че хората от по-ниски нива са много повече от хората, които имат по-висок статус. Тоест, хората, които наистина си заслужават, се срещат рядко. Всички го знаем от живия живот.

   Що се отнася до мъжете в България – и мъжете, които издържат жените си, се отнасят лошо с тях, и мъжете, които са издържани от жените си, се отнаасят лошо с тях. Единици са мъжете в България, които увжават жените и имат наистина добро отношение. Аз го осъзнах след като обичах и бях обичана от чужденци. Българските жени са в лошо положение – мъжете им не ги ценят и това е истината. Казвам го със съжаление. Изключения има, но са малко.

   Към момента аз не познавам жена, която е издържана от мъжа си. Със сигурност има такива и те са направили избора между “парите и душата”. Аз не познавам такава жена. Повечето жени, които познавам, изкарват повече пари от мъжете си.

   Но що се отнася до избора “пари или душа” – ние сме избрали парите за разменно средство за всички неща, от които имаме жизнена необходимост- Какво бихте избрали – хляба или душата си, дома си или душата си, дрехите си или душата си? Всичко е важно. Всеки човек търси и намира своя баланс според ценностите си. Лично аз съм избрала да работя, за да съм независима финансово и да не ми се налага да правя този избор.

  3. Мая Живкова

   Xrefresh,
   Парите са много важни за оцеляването и незавсиимостта на човека, но не решават човешките отношения. Нека позная – вие харесвате млади и краиви жени, нали? Чисти, добре облечени, с хубаво излъчване. Защото това е заожено в природата ви. Вие не можете да харесвате грозновати и неугледни жени – а сред тях вероятно бихте имали успех, защото тези жени осъзнават даденостите си и са склонни на много компромиси. Но съм сигурна, че вие не сте. По същия начин жените са програмирани да търсят мъже, които се справят с живота. Съгласна съм, че е трудно и не всеки успява. Съгласна съм, че помощта на семейството е много важна. Съгласна съм, че има и фактори като късмет. Но помислете: за вас е по-възможно да успеете с качествата си – ако промените работата си, ако научите нещо допълнително, ако работите повече, а една грозна и ниска жена никога няма да стане висока и красива. Разбирате ли? Вие можете да промените своето финансово и социално положение, а жените са подложени на твърде жестока селекция от страна на мъжете и имат много по-малки шансове. Помислете за това.

 12. narcis

  Здравей Мая, може ли в тази тема да поговорим за материалните момичета? Това патология ли е, може ли да се промени, вредно ли е за самата жена.

  1. Мая Живкова

   narcis,
   Ако под материални момичета имаш предвид жените, които влизат във връзки и бракове само заради парите на мъжа и добрия начин на живот – това си е чисто използване. По същия начин мъжете използват жените за секс. Не е патология, липса на честност и почтеност е. Дали е вредно – зависи как го приема жената. Ако намери баланса между задълженията си към мъжа и това, което получава от него, не е вредно за нея. Ако той е на 80 години, а тя 20-годишна красавица, очевидно, че и той е получил нещо, което цени – и за него не е вредно. А дали може да се промени – може, ако човек пожелае да се промени. Или ако резултатите от такива отношения са толкова ужасни, че човекът – мъж или жена, осъзнае, че те му вредят и се откаже от този модел.

 13. Ани

  Отново нещо по темата:
  Ако възприемем, че има 2 вида връзки; 1 вид: основани на база интереси и 2 вид: на основата истински ценности.Аз имам познати, които са от вариант 1 и твърдят че тяхното е правилно, реално и с по-малко рискове. При тях отношенията са изяснени с максимална точност, Всеки един знае за какво и при какви условия е в тази връзка.
  Вторият вид 2 е моят вариант,
  Въпросът ми към Мая е : според теб чисто теоретично; кой вариант би издържал повече като запазване на възможно най-идеални отношения.
  Защото влюбвайки се, ние не виждаме реални неща и проблеми, в последствие „проглеждаме“ идва истината, и …разочарование.
  А ако съвсем съзнателно изберем 1 вариант, нама ли да е по-добре.
  И фактически и в двата варианта няма щастие.
  мерси

  1. Мая

   Ани,
   Първият вид връзки хората са създали, за да контролират партньорите си и чувствата им. Да, там няма риск, няма и емоции. Теоретично тази връзка би била по-издръжлива, защото хората са я създали с някаква друга цел – цел, която за тях е по-важна от любовта и човешките отношения. В отношенията по любов всичко зависи от силата на чувствата и от ангажимента на хората един към друг. Хората се обичат дотогова, докато желаят да се обичат. Това внася риск, но носи и удовлетворение. Аз не мисля, че има правилни и неправилни отношения – има отношения, които са добри за теб и които не са добри за теб. Както ти усещаш нещата. И също така вярвам, че връзката по любов може да е много продължителна и добра, ако е създадена с подходящ човек – не е задължително да е китайско мъчение 🙂

 14. Махакала

  Има и такива жени. Така наречените домашни проститутки. Обвързват се поради интерес и после се чудят защо не са щастливи. Не искам такава жена до себе си.

 15. Николай

  Според мен Г-ца Живкова прекалява доста с обясненията си 🙂 аз съм на 29 години и чисто и просто мога да кажа че добрите жени които търсят истинска любов са доста малко , всеки иска най-хубавото и най-доброто , но не всеки може да го получи … не всеки може да се издигне на дадена работа и не всеки може да бъде богаташ , въпроса е защо все повече млади жени са привлечени от една брада, татус , и една кола ? то е просто самото удобство 🙂

  1. Мая

   Николай,
   Мъжете, които се оплакват от жените, търсещи богатства и комфорт, обикновено са фиксирани точно в този тип жени. Жените, които полагат извънмерни старания за външиня си вид, за да го осребрят срещу хубав живот. Същите тези оплакващи се мъже не забелязват истинските жени – онези нормални, симпатични, добри жени, които не са толкова привлекателни и разкрасени, но са добри партньорки и стойностни хора. По същия начин жените, които се оплакват от мъжете, не гледат в правилната посока, а към точно определен тип мъже, с които имат проблеми.

 16. Zvezdi

  В край на сметка статията и всичко изписано под нея са НАЛОЖЕН не ваш субективен, а зомби-визорски манипулативен модел на мислене, от който всъщност и мъжът и жената се превръщат в жертви на системата, която ги експлоатира, заради доброволното им желание да робуват(Да работата е доброволно робство). Не изкарвате прехрана и пари- заработвате ги за вашия работодател, който взима хиляди и милиони, а на прасенцата хвърля трохички.
  В противен случай ако някой претендира, че се изхранвал и заработвал сам, трябва или да си печтата парите сам или да си произвежда сам храната и да си е построил сам удобствата, домът, сам да си шие дрехите обувките и прочее.
  Всъщност „сигурността“, която жената си мисли, че има и я проектира като единствена цел и отговорност върху мъжа, с феминистичните претенции за „равенство“, което всъщност означава, жената да поеме цялата власт, а мъжът да е под чехъл и да козирува, заради което отновно е виновен разбира се, зависи изцяло от системата и това какво подхвълря и позволява на народа. Видимо съвременната жена си отмъщава на мъжа до себе си, не защото й е направил нещо, а за 10хил години човешка история, в която видиш ли жените били подложени под домашен арест от „деспотичен съпруг“ да слугинстват, шетат и гледат деца, без право на странични занимания и глас.
  Много интересно как за тези хилядолетия човешка история изобщо е имало ход на еволюцията и хората и семействата са оцелявали, ако парите са били основният фактор за „сигурност“, след като са били достъпни за точно определени от висшите класи групи. Ще ви кажа как – С ТРУД И ЛИЧНО ПРОИЗВОДСТВО!
  А за 100 години станахме толкова мързеливи, разглезени и зависими, че в момента треперим, разболява ме се и получаваме сърдечен удар при мисълта, че може да останем без пари.
  Днес човекът е станал единствено консуматор. Не произвежда нищо! Освен онези, които живеят по селата.
  Истината, е че всичките описания – оправдания в статията, са всъщност извиненията и компенсациите на жената за собственият й мързел и желанието единствено да бъде обгрижвана глезена и разхождана като домашен любимец в хубав автомобил по плажове градинки, скъпи заведения, вилички и почивчици.
  Самите изисквания към мъжа, които са описани в статията са отделни типове мъже, а не един и същи човек, който може да има способа да отговори на тази нелепва свръхвзискателност на жената, само защото не знае какво иска, но иска всичко, тук и сега, веднага на момента!
  Виновникът за това илюзорно мислене и поведени, което жените вярват, че е по собствена воля се нарича Едуард Бернайс – бащата на средствата за масова реклама и агитация, пропагандата.

  1. Мая

   Zvezdi,
   Трудно могат да бъдат обвинени в мързел жени, които работят повече от мъжете и въпреки желанието си да създадат семейство, не успяват – защото не могат да си позволят да спрат да работят. Да, този консуматорски модел е факт, но както всичко, което противоречи на човешката природа, е въпрос на време и крахът му. Едно нищо никога няма да се промени – жената ще очаква закрила и препитание от мъжа, докато носи детето му и се грижи за малкото бебе.

 17. Zvezdi

  Истината е че този пропаганден деспотичен феминизъм изкриви мисленето на жените, които започнаха да искат да бъдат мъже или нещо повече, незнайно си защо ,въпреки оставащите претенции за нежен пол и специално кавалерско отношение.
  В един по-ранен незрял етап мрънка, че имала цел и искала да „развие“ себе си и кариера, голям бизнес, което уж било според факторите в статията мисия на мъжа, но когато вземе, че порасне и започне да действа естественият генетичен код и предназначение на жената, сама се вкарва в кухнята с деца, а после ги обвинява и се оправдава с тях, че са пречката, която не й е позволила да се „доразвие“ и че нямала време за себе си.
  Висшето образование, отлична диплома и развитие на жената приключва с раждането и отглеждането на децата. Останалото приема от ерудицията и интелигентността на мъжа.
  Приемете го! Няма нищо срамно в това. Останалата част от мисията й е да следвата и подкрепя мъжа, да сте му е опора и да го обича, защото без нея няма да се справи! Да вярно е! Зад всеки успял мъж стои жена – истинска жена, която е приела своята женственост и функция, а не дири необятната мъжественост!

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.