за любовта

8. Връзка с манипулатор: След раздялата

0

Шокът е първият етап на всяка неочаквана емоционална травма. Непосредствено след раздялата жертвите се чувстват опустошена. Шок, неразбиране, загуба на смисъл, депресия, празнота са част от симптомите, които хората изпитват след емоционална злоупотреба. Болката може да е толкова силна, че жертвата да загуби връзка със себе си и със света. В този период жертвата изпитва силна вина и обвинява себе си за провала на „идеалната“ си връзка. Спомени от връзката се връщат под формата на проблясъци (flashbacks) и жертвата не може да се отърси напълно от връзката и присъствието на манипулатора. Някои хора прибягват до лекарства, алкохол или наркотици.

Вторият етап на възстановяването от емоционална травма е отричането. Отричането на неприятната действителност води до привидно подобрение на състоянието на жертвата и връщането й към живота. С цел да се убеди, че всичко е наред, жертвата може да предприеме действия за промяна на начина си на живот, процедури за красота, спорт, дори срещи с други хора. В този период се редуват състояния на просветление, когато започва осъзнаване на постъпките на манипулатора, със състояние на болка и носталгия по връзката и изгубената любов. Психическото състояние на хората в този етап съвсем не е нормално и това не е добър момент за сериозни промени на живота. Важно е да се избягва всякакъв контакт с манипулатора в този период, тъй като хората са още под влияние на чувствата си.

Истинското оздравяване започва с осъзнаването на случилото се и разпръскването на мъглата. Колкото повече хората осъзнават начина, по който са били манипулирани и използвани, толкова повече гневът замества любовта и страданието. Гневът е активна позиция на самозащита.

Следва фазата на пълното осъзнаване на случилото се. Човекът разбира, че е бил използван от друг човек и че няма какво повече да направи в тази ситуация, освен да я приеме като житейски опит и да продължи напред. Тъгата остава за дълго време, но вече липсва болката. Човекът приема ситуацията.

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.