за любовта

11. Силата на приемането: Бъдете открити

0

Трета стъпка: Бъдете духовно открити

Когато се разкриете пред друг човек, вие разкривате себе си пред Бог.  – Ева Пиеракос

Да бъдем духовно открити означава да разкриваме себе си. Това означава да показваме не само „добрите”, приемливите части от нашата личност, когато сме с хора. Това означава да изразяваме и своите уязвими, тъжни, мразещи, самотни страни. Включвайте ги в общуването с другите хора и в общуването със себе си. Ако вие приемете своята цялостност, другите ще направят същото.

Когато сме открити и честни по отношение на това, което сме, ние не само утвърждаваме своята връзка с другите хора, но утвърждаваме и своята цялостност. Това е признак на силата ни да бъдем себе си. Изисква се смелост да изложим себе си пред другите. Но след като веднъж изпитаме комфорта да бъдем искрени, ние започваме да търсим това и в другите. Отпускащо е да бъдем в компанията на несъвършени човешки същества.

Криейки себе си, ние си пречим и да отдаваме, и да приемаме. Как някой може да знае какъв да бъде с вас, ако вие не му показвате кой сте в действителност? Как можете да знаете какво да направите, за да помогнете на човек, който се крие зад маски?

Да бъдем духовно открити не означава да нямаме здравословни граници или да зарежем правилната си преценка за нещата. Да бъдем открити означава да бъдем себе си, а не да се опитваме да създадем впечатление за някой, който мислим, че трябва да сме.

Включването е духовен акт, акт на приемане. То е декларация, че се приемаме цялостно. За да повишите способността си да приемате, използвайте всички случаи, за да демонстрирате своята цялостност.

Упражнение

Всеки ден търсете и се възползвайте от възможностите да разкривате себе си. Ето няколко примера:

Приятел: Как върви търсенето на нова работа?
Вие преди: Страхотно!
Вие сега: Интервютата вървят добре, но се притеснявам, че няма да открия точно работата, която търся.

Дъщеря ви: Мамо, приятели ме поканиха да излезем довечера. Ще гледаш ли децата?
Вие преди: Разбира се! По кое време да дойда?
Вие сега: Скъпа, искам да си почина тази вечер и да остана сама вкъщи.

Познат: Ти си толкова независима! Предпочиташ да бъдеш сама ли?
Вие преди: Нямам нужда от никой! Много съм доволна от живота си.
Вие сега: Харесва ми независимостта ми, но истината е, че би било чудесно да имам връзка отново.

Колкото и просто да изглежда, удивително е колко често не разкриваме това, което преживяваме или чувстваме. С времето това се превръща в начин на общуване с другите. Когато не разкриваме това, което чувстваме, не даваме на другите шанс да бъдат наистина с нас. И често се случва хората в живота ни да не знаят какво преживяваме и как се чувстваме.

Ето няколко примера:

Приятел: Как върви търсенето на нова работа?
Вие преди: Страхотно!
Приятелят ви заключава: Изглежда, че тя се справя. Мислех за една компания, която може да е полезна за нея, но не искам да се натрапвам.

Дъщеря ви: Мамо, приятели ме поканиха да излезем довечера. Ще гледаш ли децата?
Вие преди: Разбира се! По кое време да дойда?
Дъщеря ви заключава: Радвам се, че мама винаги е на разположение и й е приятно да прекарва времето си с децата. Мислех да потърся детегледачка, но защо да го правя, щом мама обича да ги гледа. Така е идеално! И двете сме доволни.

Познат: Ти си толкова независима! Предпочиташ да бъдеш сама ли?
Вие преди: Нямам нужда от никой! Много съм доволна от живота си.
Познатият ви заключава: Познавам човек, който е идеален за нея, но тя явно не търси сериозна връзка, така че няма да й предложа. Тя изглежда доволна така.

Когато не разкриваме себе си, светът няма възможност да ни даде това, което търсим. Ако имате проблем, попитайте се дали сте отворени да получите идеи, подкрепа и обратна връзка.

Проблемите са част от живота и ако не ги споделите, вие не давате възможност на човека, който ви обича, да ви обича достатъчно. – Дина Шор

Да бъдем себе си е релаксиращо. То улеснява и другите да бъдат естествени с нас. Отпуснатите хора постигат целите си по-лесно от напрегнатите хора. Духовната откритост касае нашата прозрачност. Не карайте хората, вашата цел и самите себе си да се трудят много, за да разберете кои сте и какво искате.

„The Power of Receiving“, Amanda Owen
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.