за любовта

Женската изневяра – шопинг… на гени

0

Сексът е един от най-могъщите инстинкти, които ние притежаваме. Ние сме получили от нашите предшественици този силен импулс да си намерим половинка и да създадем деца.

Как изглеждаме? На какво миришем? И какво притежаваме, което може да привлече идеалната половинка? И какви сили ни карат да ревнуваме и отмъщаваме?

Мъже и жени споделят едно и също основно желание да правят секс и да създадат деца. Но нашите тела са много различни. Това значи, че ние търсим много различни качества в перфектните ни партньори.

Независимо от контрацептивите и по-голямата равнопоставеност, поведението на мъже и жени е радикално различно що се отнася до секс. За това има проста биологична причина. Жените раждат бебетата. Във времето, необходимо на една майка да роди бебе, един мъж може да създаде стотици. Световният рекорд е на марокански император с 888 деца.

Средната бременност трае 40 седмици, и в това време жената ще изгори допълнително 80 000 калории – количество, равно на участието в 30 маратона. За мъжът, съзването на бебе може да отнеме по-мало време от сваряването на яйце, а също и по-малко енергия. При такава огромна разлика лесно може да се разбере защо жените са инстинктивно по-селективни от мъжете що се отнася до правенето на секс.

И така, какво се намира в основата на сексуалното привличане?

Това е чаровна смес от фактори. В началото това е външността. И отново мъжете и жените търсят съвсем различни качесва. Жените искат най-доброто за техните бебета и това включва най-добрите гени.

Най-важните фактори за атрактивността на мъжкото тяло сред жените са широките гръден кош и рамене и тесния кръст. Това не е случайно съвпадение. Това са сигнали за добро здраве и добра имунна система.

Женската форма на пясъчен часовник е привлекателна за мъжете от всички култури. Но защо е така? Защото казва едно нещо – „аз съм плодовита“. С навлизането на пубертета ханшът на момичетата започва да се разширява и гърдите им започват да се развиват. Това е сигвал, че менструалният цикъл е започнал и те могат да забремеуняват.

И това е голямата разлика между половете.

Мъжете не се подчиняван само на търсенето на добри гени, техните инстинкти ги карат да търсят също така и плодовитост. но това не е всичко.

Причината за това може да бъде доста изненадваща.

Красотата може да не влияе толкова на очите, колкото на носът на наблюдателя. И мъже, и жени искат здрави бебета, което значи бебета със здрава имунна система, която успешно преборва болестите. Инстинктите ни ни принуждават да изберем партньор с имунна система, различна от нащата. Защо? получават най-добрия шанс да се преборят с болестите. Що се отнася до тези гени, противоположностите се привличат.

Изглежда инстинктите ни са се развили така, че да приемат невидими сигнали, за да намерим най-подходящия партньор. Има много причини, поради които ние намираме някой за привликателен, и като го намерим, тялото ни реагира по подходящия начин.

Мъжете са винаги готови за потенциална партньорка, дори да не я познават. Това е така, защото в кръвообращетиего на мъжа се отделя постоянно тестостерон. Забелязването на потенциален е достатъчно за повишена възбудимост и може да отключи серия от физически промени. В мъжкия и в женския мозък се освобождава солидна доза допамин, който ни кара да се чувстваме добре. Ние освобождаваме също феромони чрез потта, които могата да увеличат привличането на противоположния пол. Адреналинът циркулира в тялото ни, правейки ни лекомислени и карайки ни да изпитваме вълнение. Накрая кръвта нахлува в устните и половите органи. Така само за момент инстинктът ни подготвя за секс.

Но привликателността не е само ухание и външен вид за мъжете, успехът също има значение. В животинското царство мъжкият с възможности често е много атрактивен партньор.

Знаците за богатство изглежда увеличават привликателността на мъжа. За да открием дали това наистина е така, аз се превърнах доброволно в жертва. Искам да видя дали моята привлекателност към жените се увеличава или намалява с тази декорация. Какво по-добро място за тест на тази теория от Лос Анджилис. Първо в дрипи, после в костюм.

Ние поканихме 4 неомъжени жени да отсъдят. Те бяха помолени да оценят моето сексуално излъчване по скала от 1 до 10. Първо – Роберт в дрипи.  Изглежда рошав и мръсен. Не става за женене. Не прилича на някой, който да доведа в къщи. Дори за среща не става. Не е секси. Значи не е голяма работа да изглеждаш така. Но да видим какво може да стане за няколко часа в Бевърли Хилс. Бях напълно декизран в стил ЕлЕй. Имам часовник Картие, чифт ръкавели от Хари Уилсът с инкрустирани диаманти, облечен от Версаче от глава до пети и карам една от най-луксозните коли на пазара. И така обратно при журито. Кой е този? Страхотна кола. Страхотен пич. Като филмов хит. Оценката ми? 10 ако не е омъжен, 9 и 1/2 ако е. Значи, трансформацията ми от дрипи в одежди изглежда промени и сексуалното ми излъчване. Символите за определен статус сработват, може би.

Но намирането на перфектния партньор не е края на историята, що се отнася до инстинктите. Защото изневярата играе своята роля. В сравнение с мъжете жените са по-малко склонни на случаен секс. Какво може да накара жената да изневери? И отново отговорът започва от биологията. Повечето мъже са плодовити по цял ден и всеки ден.

Но жените са малко по-сложни. Повечето други женски животни обявяват с фанфари дните, през които да готови за оплождане. Но жените скриват добре това събитие. За мъжете това означава, че трябва да се навъртат наоколо, за да не пропуснат шанса за зачеване на партньора си през тези няколко благоприятни дни. За жените овулацията означава нещо друго, възможност да правят секс и дори да заченат от друг мъж. Но жените не само имат възможността, но те имат и мотив. Защото на нивото на инстинкта жените знаят, че са готови за зачеване и през тези няколко дни може да добият силно желание за пазаруване. Пазаруване на гени.

В експеримент, проведен в Шотландия, на жените се показват мъжки лица на компютърен екран. Те могат да ги променят, за да ги направят по-груби, по-мъжествени, или да ги смекчат. Учените наричат това „оженственостяване“ на лицето. Жените са разделени на две групи, тези, които са в овулация, и тези, които не са.

Тези, които не са в овулация, предпочитат по-женствените лица, не изглеждащи толкова бандитски. Но когато изследователите са тествали жени, които са на върха на оплодителния цикъл, те открили нещо изненадващо. Тези жени предпочитат по-класическо мъжко лице – по-дебели вратове, по-широки брадички и масивни челюсти, и по-ниски вежди, типични индикатори за сила и здраве – желано качество на гените, което една жена най-вероятно иска за бебето си.

Жените, които изневеряват, вероятно го правят през четирите дни около овулацията.

И това може да е опустошително за мъжете. От гледна точка на еволюцията е цяло бедствие е за мъжкар да отглежда потомството на друг мъжкар, защото неговите ценни ресурси се пропиляват в отглеждане на гени, които не са негови.

Горилата има харем от женски, които са само негови, затова не е необходимо да има готов запас от сперма. Шимпанзетата, от друга страна, не са така щастливи. Женските не са им верни въобще, така че мъжките еякулират, колкото може повече, в колкото може повече женски, за да получат максимален шанс за създаване на бебе. За това имат и огромни тестиси. При хората женските не са много безразборни, но не са и напълно верни, затова и мъжете имат тестиси, които са някъда по средата, между тези на горила и шимпанзе.

Мъжете притежават силен инстинкт за сексуална ревност. Мъжката сексуална ревност е инстинкт, който се среща във всяка култура по света. Едно европейско изследване на убийствата показа, че сексуалната ревност е мотив в почти 1/3 от всички a разледвани убийства.

Превод: Мая Живкова
Източник: Human Instinct – Deepest Desires (BBC) (субтитри)
1 | 2

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.