за любовта

9. Връзка с манипулатор: Отново себе си

10

Възстановяването след емоционална злоупотреба е много продължителен период.

Едно от най-тежките последствия от връзката с манипулатор е загубата на доверие в хората. Хората, които са били жертва на злоупотреба, обикновено са добри, отворени и вярват, че и другите хора са такива. Това е причината и да се доверяват на сляпо на непознатите. След емоционалната злоупотреба тези хора се затварят за дълго или завинаги в себе си от страх да не преживеят същата ситуация отново. Човекът, който ги е обичал повече от всичко, ги е оставил изведнъж и е превърнал живота им в ад. Съвсем основателен е страхът, че това може да се случи отново.

Ако жертвата на злоупотреба не осъзнае какво и защо се е случило и има склонност да се влюбва в недобри хора, ситуацията може да се повтори отново.

Има обаче много лесен начин за предпазване от манипулатори – наблюдавайте делата на потенциалните си партньори. Не слушайте думите, а наблюдавайте постъпките им. Сравнявайте думите и постъпките. Манипулаторът симулира най-красивите човешки отношения, но желае да ви използва, а не да се грижи за вас. При добрите хора думите и постъпките съвпадат. Дайте си време да опознаете новия си партньор преди да си позволите да се влюбите (дори да изглежда страхотен – и особено, ако изглежда страхотен). Дайте си време да видите новия си партньор в различни житейски ситуации и наблюдавайте как постъпва той – остава да решава проблемите си или бяга (манипулаторите са любители на лесните пътища), как се държи с другите хора, какви са заниманията му в живота, какви полезни дейности извършва за обществото, обича ли животните. За да прецените един човек, имате нужда от време. Ако с времето той докаже, че заслужава доверие, тогава му се доверете. Но не му подарявайте доверието си.

Връзката с манипулатор отваря очите. След нея човек вече не е същият. Една чиста, доверчива, щастлива част от човека е изчезнала. Загубена е невинността – вродената ни вяра, че всички хора са добри и заслужават доверието и любовта ни. На мястото на невинността се появява зрелостта със своята мъдрост, самоуважение, истинско самочувствие. След връзката с манипулатор човек осъзнава, че не е толкова важно дали другите го харесват, а е много по-важно дали той харесва другите, дали се чувства добре с тях.

Връзката ми с моя манипулатор започна с приказки за сродни души и завърши прозаично, в едно софийско улично кафене. Завърши при появата на първото реално противоречие между моите и неговите желания. Завърши без обяснения, без човешко отношение, с бягство. Завърши на рождения ми ден. Причини ми много болка, но това ме накара да потърся отговорите на въпросите си. Прочетох много книги и постепенно сглобих пъзела. Години по-късно с този човек решихме да опитаме отново. Това беше ужасно преживяване, защото все още изпитвах чувства към него, а същевременно виждах всичките му трикове и манипулации. Вече не ми изглеждаше забавен, а повърхностен и предвидим. Чудех се на себе си как съм се връзвала на тези глупости. Той си беше същият, но аз бях друга. Не се получи отново и тогава сложих край на тази връзка. След нея дълго време изпитвах пустота. Чудех се дали ще мога да се доверя на някого отново, дали отново някога ще мога да се влюбя. Отдадох се на работата си и спрях да мисля за това. С времето започнах да се чувствам отново добре със себе си. Появиха се други мъже. И вече ги виждах по съвсем друг начин, съвсем ясно. Някои харесвах, други не. Реших какви качества задължително трябва да притежава моят мъж – да ме обича истински, да е добър човек (не само с мен, но и с другите хора, и с животните) и да е почтен човек. Ако някое от тези неща липсваше, не приемах човека за възможен партньор и не започвах изобщо връзка. Един ден реших, че е време създам свое семейство. Три месеца по-късно срещнах моя съпруг – който ме обича толкова, че дойде да живее от САЩ в България, добър и почтен човек е.

И макар да изпитвам негативни чувства към моя манипулатор, мисля си – ако не беше той, ако не беше болката, която ме накара да си задам толкова въпроси и да прегледам романтичните си представи за любовта и мъжете, аз днес нямаше да бъда човека, който съм. А той е разумен и земен и ме харесва точно защото и аз съм такъв човек днес, след моите преживявания. Щях да продължа да повтарям същите грешки и щях да се чудя защо не се получава.

И понякога си мисля, че манипулаторите действат като душевни вируси, които влизат в живота ни през нашите слаби места (нашата наивност, нашето недостатъчно уважение към самите себе си, нашият лош опит), но при срещата си с тях нашата душевна имунна система става по-силна и ефективна. И когато болестта отмине, остава доживотният имунитет, който е гаранция за дълъг и добър живот.

Можете да харесате още
10 коментари
 1. Захариева

  Описала си нещата, както аз ги преживях, стигнали сме до едни и същи изводи, благодаря ти и успех!

 2. Моника

  Здравейте, Мая! Благодаря за това, че успях да открия вашата страница съвсем случайно, но всички знаем, че няма случайни неща на този свят. Благодарение на товам което открих, тук, за пореден път си отворих очите за болезнената истината. Скоро прочетох една интересна книга по темата „Социопатът около теб“ на д- р Марта Стаут.Там се говори именно за тези хора – тя ги нарича „хората без съвест“- манипулатори или психопати, които може да излгеждат очарователни, добри и възпитани, но не са способни да изпитват истински емоции и загриженост към другите. Те просто ги имитират.

 3. Боряна

  Благодаря за всичко
  Все едно някаква тежест ми падна от гърдите
  След като прочетох всичко защото мен ме обвиняваха за провалената ми връзка
  Но сега видях кой всъщност е виновен
  Отвориха ми се очите
  И благодаря отново за всичко

 4. Светла

  Прочетох цялата статия искам да кажа че в момента преминавам през такава болезнена раздяла. През цялото време ми беше набивано чуство за вина от негова страна от което и до ден днешен немога да се отърва, а минаха толкова месеци вече и не спирам да търся причината за раздялата мислейки си че истината е скрита. Много е трудно когато те смачкат психически да се изправиш след това. Въпреки прочетенето пак немога да осъзная че той явно през цялото време ме е манипулирал.

  1. Мая

   Здравейте, Светла,
   Много е труден процесът на осъзнаване, защото тези хора създават емоционален миш-маш в партньорите си. С времето обаче чувствата отзвучават, събитията се наместват и идва ден, в който човек вижда нещата кристално ясно. Може да е след месеци или след години, но се случва. Не се притеснявайте за това, нормално е да се чувствате объркана. Това ще се оправи. Желая ви успех.

   1. Росен

    Да ,връщаш като на кинолента нещата и осъзнаваш истините.Или както казват други -пъзела почва да се нарежда.

 5. Калина

  Здравейте Мая,
  Благодаря ви! Прекрасна сте!
  Благодарение на вас няма да спасявам токсичната връзка, а ще бягам щастливо от нея силно и бързо!
  Нашата връзка не е била Любов. Била е посята илюзия от манипулатор и след като дни наред чета вашите статии и книгата, която закупих го разбрах.
  Благодаря ви!

  1. Мая

   Здравейте, Калина,
   Много се радвам, че сте намерили сили да вземете това решение и да потърсите истинска любов!

 6. Гергана

  Здравей, Мая,
  Преживях всичко, описано от теб, едно към едно, във връзката си с един относително известен актьор, който все още играе в Театъра на народната армия. Кошмарът беше пълен, защото той играеше непрестанно – и талантливо – с цел да ме манипулира, и лъжеше безразборно и безскрупулно. Благодаря на най-близките си приятели, които ми отвориха очите, благодаря и на теб за великолепната статия! За щастие моят кошмар продължи кратко – 7 месеца, и се съвзех бързо. Дори мога да кажа, че се чувствам обновена и пълна с желание за живот, красота и стойностно общуване след мракобесните и фалшиви, дори бих казала помийни изпълнения на културния деец – използвач. Знаеш ли, че страшно ми е жал за старата му майка и двамата му големи сина, защото те са свидетели на чудовищното му морално падение и нищо не могат да направят. Бог да е с тях.

 7. Мирчо

  Боже колко хубав блог.

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.