за любовта

Възстановяване на връзка – ЗА и ПРОТИВ

5

Възстановяване на връзката след раздяла. Заслужава ли си да влагаме време и енергия за възстановяване на проблемни отношения?

ЗА възстановяване на връзката

В даден момент от живота си човек осъзнава, че връзките му започват, протичат и приключват по един и същи начин. Проблемите в характера ни водят до проблеми във връзките ни – и понякога до раздяла. Освен това, ние се влюбваме в подобни хора и това е модел, който е заложен в нас от детството ни. Избираме между различни хора, но се влюбваме в еднакви. Ако ние оставаме същите и партньорите ни са подобни, ще се радваме и на подобни проблеми във всяка следваща връзка. Не е ли по-добре да ги разрешим със сегашния си партньор?

За тези, които вярват, че причината за проблема е в партньора и че следващата връзка вече ще бъде прекрасна, имам лоша новина. Вашият собствен характер и вашето поведение до голяма степен определя поведението и на партньора ви.

Заслужава си да се опитаме да възстановим връзката си, ако имаме доста сходства с партньора си – сходни виждания, начин на мислене,  интереси, цели. Ако общото между нас е повече от различията.

Заслужава си да опитаме да възстановим връзката си, ако партньорът ни е напуснал връзката ни почтено, запазвайки собственото и нашето достойнство.

ПРОТИВ възстановяването на връзката

Ние непрекъснато се променяме. Променят се нашите цели, нашите нужди. Хората в живота ни в този момент удовлетворяват нашите нужди в този момент.

Когато сте се запознали с любимия си човек, вие сте имали нужда точно от такъв човек. Но ако днес искате нещо различно и любимият ви предпочита да се раздели с вас, отколкото да изпълни желанията ви? Например, вие искате дете, а той/тя – не. Убеждаването е безсмислено – загуба на време и енергия, повод за безкрайни спорове и вгорчаване на връзката. Тук спадат манипулации, емоционални шантажи, „случайни” бременности – всичко, но не и любов. Имате и два здравословни варианта за решение – 1) оставате с партньора си, уважавайки липсата му на готовност да стане родител; 2) започвате нова връзка с човек, който иска дете и няма нужда да бъде убеждаван. Да останете в такава връзка обаче означава да направите компромис със себе си и с най-съкровените ви инстинкти.

Абсолютно не си заслужава да се опитвате да възстановите връзка с човек, който е постъпил непочтено с вас и е накърнил достойнството ви. Изневяра, лъжи, измами, грубо поведение, заплахи, физически или вербален тормоз – това са случаите, в които е по-добре да приключите и да потърсите по-добър за себе си човек.

Да възстановите старата си връзка или да я загърбите и да продължите с друг човек? Изборът е ваш.

Можете да харесате още
5 коментари
 1. Иван

  Извинете, искам да попитам понеже в момента съм въвлечен в емоционална драма как да постъпя най-добре. Имам проблем свързан със натрапливи мисли. И преди време скъсах с приятелката си. Тя не след дълго си намери друг. Дори ме подразни с това. След това нещо се активира в мен. И започнахме да се събираме, тя уш къса с него незнам така ли бе в действителност. След това отново и отново така 5 пъти. И то все по мое желание защото се съмнявах във верността и. Сега съм в много отчаяно състояние. Уш пак сме заедно а аз не мога да спя вечер, все мисля дали съм постъпил правилно. Вече близо 2 месеца съм мн. зле. Събразли сме с е от няколко дни. Все си мисля да пробвам с друго момиче но непрекъснао си натрапвам помисли с бившата и не мога да се откопча от тях. И рано или късно все се събираме а тя винаги е съгласна. Незнам какво да правя как да продължа напред, започнах да контактувам във фейсбук с едно момиче. Но подвластен ан напрежението не можах да дочакам и пак се събрах с бившата. о нещо отвътре ме яде незнам как да постъпя. Тази връзка ще ме умори. 🙁

  1. Мая Живкова

   Иван,
   просто спрете да мислите как да избягате от тази връзка, изживейте я и в даден момент тя или ще се оправи, или ще приключи и за двама ви. Натрапливите мисли означават, че вършите нещо против себе си.

 2. Иван

  А и в същото време хем се обвинявам че спъвам и нея по този начин. Хем се обвинявам че най-вероятно не съм аз този дето има интимни взаимоотношения с нея защото телефона и звъни на пожар. Тя се оправдава че и досаждали едва ли някакви убожатели и бивши. И че би била готова на всичко за мен. И че ще ми помогне да изляза от кризата, в която съм. Другия проблем е че тези хиляди раздели мен лично ме съсипаха и незнам какво да правя в този момент. 🙁

 3. kamirosi

  ot teb zavisi Ivane ……….nameri si drugo momiche ,ne se ostavqi da te zatriva,,,jivota si e tvoi………nisho nqma da izleze ot tazi vrazka,,,,,,,,,a moje i magiq da ti e napravila

  1. Мая Живкова

   Не, не му е направила магия. Когато човек се бори срещу него, започва да го иска още повече. Просто трябва да приеме ситуацията.

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.