за любовта

38. Практическа интуиция: Интуицията в бизнеса

0

Интуицията в професионалния ви живот

Вие знаете повече от достатъчно за интуицията си, за да я използвате както в личния си, така и в професионалния си живот. Сега ще научите техники, които можете да използвате в областта на бизнеса и финансите.

В качеството си на консултант съм работила с много групи – бизнесмени, лекари, кинопродуценти, психотерапевни, финансисти, семейства. Реконструкцията на компанията се отличава от разработката на творчески проект, но в основата става въпрос за едно и също – задаване на правилни въпроси. Ще ви дам прост метод, който можете да използвате при избора на стратегия и вземане на решение както за лични, така и за професионални въпроси.

Каквато и да е професията ви, вие сте човекът, който най-добре знае какви въпроси трябва да задава в своята област. Задайте на интуицията си въпросите, които задавате и на интелекта си с неговите знания.

Разликата се състои в това, че когато питате интуицията си, вие можете да игнорирате ограниченията на времето, пространството и опита.

Полезно е да записвате въпросите, които използвате в своята работа. Някои специалисти – например лекари, имат набор от стандартни въпроси (интуицията ви ще ви даде нови въпроси). Когато работите над творчески проект, упражнението с квадрата е много полезно, защото ви дава представа за крайния резултат, с която можете да работите.

Когато работите над едни и същи въпроси, появяващите се образи често се отличават един от друг, но не са в конфликт. Всеки човек търси данни, които смята за важни. Някои хора се стремят да получат цялостен образ, а други получават несъгласувани, но особено важни фрагменти.

Несъгласуваността е много конструктивна в интуитивното възприятие, защото води до все по-задълбочено изследване на материала. Интуитивната информация е толкова сложна и богата, че от един образ може да се извлече повече, отколкото може да се предположи. Това е много полезно за разбирането на въпроса и разглеждането на разнообразни варианти за неговото решение.

Следващото упражнение е добър метод за интуитивно възприемане на други хора. То може да се окаже особено полезно за всеки специалист, който влиза в интимен контакт с други хора – лекари, психотерапевти, юристи, преподаватели, социални работници.

Упражнение 25
Да си сменим местата

Представете си, че вие сте някой друг – някой много значим за отговора на един въпрос. Не е задължително да знаете всичко за човека, в който ще се превъплатите. Този човек дори може да се промени в процеса на изпълнение на упражнението.

Направете дълбоко вдишване. По време на издишване позволете на човека, в който се превръщате, да назове името си. По-нататък ще намерите отговора на въпроса, на който ще отговаряте като човека, в който се превърнахте в това упражнение. Не е нужно да помните тези въпроси, давам ви просто пример за въпросите, на които предстои да отговаряте. И така:

• Опишете детайлно себе си.
• Какво е най-важно сега в живота ви?
• Как то ще се промени в следващите няколко месеца?
• Какво казват чувствата ви за околния въпрос?
• От какво се нуждаете?
• На правилния път ли сте?
• Изживявайки този отговор, променят ли се вашите впечатления за този човек в сравнение с първоначалните и как?

Запишете отговора си под името „Упражнение 25”.

123456789101112131415 | 16171819202122232425262728293031323334353637 | 38 | 39404142

Лора Дей, „Практическа интуиция“
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.