за любовта

Скритото насилие в любовта

0

Насилието обикновено се свързва с физическо малтретиране. Но насилието не винаги е физическо и не винаги е толкова очевидно. Насилието може да се прояви и по много по-дискретни начини – като обида, унижение, контролиране, пренебрегване на чувствата, лъжа. Жертвите на физическото насилие по-често са жени, докато жертви на емоционалното насилие са и жените, и мъжете.

Застрашени от емоционално насилие са хората, които произхождат от неблагополучни семейства. Много от тях не познават нормалните отношения на обич и уважение. Те приемат за любов отношенията, на които са били свидетели в семейството си и средата си – и това за тях са нормалните отношения. Тези хора могат да приемат, че болката, обидите, побоят са част от „нормалната“ връзка – и поради тази причина приемат това отношение към себе си от хората, които обичат. Американският психолог Т. Стар посочва няколко признака, по които да разберете дали сте жертва на емоционално насилие.

Може да сте подложени на скрито насилие от страна на партньора си, ако:

Вие сте твърде внимателни към потребностите на партньора си, като дори пренебрегвате собствените си потребности. Ходите на пръсти около него, за да не го разстроите. Предпочитате да запазите мнението си за себе си, за да не създавате конфликти. Ако партньорът ви реагира остро на вашите думи или постъпки, може да упреквате себе си, че „реагирате твърде остро на всичко“. Това са признаци, че не слушате вътрешния си глас. Всеки път, когато се разстроите, вие предпочитате да потиснете усещането си, за да не създадете риск за връзката си.

Вече не общувате с приятелите си. Нямате време да се срещате с приятели, за разлика от преди, защото партньорът ви изисква цялото ви време. Започвате да се чувствате в изолация – партньорът ви иска цялото ви внимание.

Опитвате се да избягвате всякакви конфликти. Вместо да кажете какво ви притеснява, вие премълчавате, за да запазите спокойствието във връзката. Във връзката си вие не можете да отстоявате своите интереси, затова предпочитате да се приспособите към партньора си, отколкото да рискувате да разрушите отношенията си.

Не усещате своите чувства и потребности. Някои родители възпитават децата си така, че да поставят винаги нуждите на другите хора (включително на родителите) на първо място. Тези деца се превръщат във възрастни хора, които поставят нуждите на всички останали преди своите – на родителите си, на партньорите си, на децата си, при което собствените им потребности остават неудовлетворени. Те очакват другите хора да отгатват и да се грижат за потребностите им – което рядко се случва. Това води до натрупване на неудовлетвореност в тях. Тези хора винаги оправдават поведението на другите хора и поемат вината за всичко върху себе си.

Чувствате силна умора. Събуждате се уморени, уморени сте през целия ден. Трудно ви е да изпълнявате елементарни ежедневни задължения, свързани с вашите жизнени нужди. Умът ви сякаш е в мъгла и сте убедени, че вашите нужди не са толкова важни. С времето все по-малко се доверявате на себе си, на своите способности, знания и опит. Започвате да се чувствате некомпетентни. Започвате да вярвате, че другите знаят по-добре от вас какво и как трябва да се направи.

Правите секс против желанието си. Правите секс с партньора си дори когато нямате желание, за да избегнете конфликта и да запазите връзката си. Всеки път, когато правите нещо против волята си, вие предавате себе си.

Прощавате отново и отново. Каквото и да е отношението на партньора ви към вас – вие му прощавате. Прощавате грубостта, обидите, лъжите, изневерите, физическото насилие, за пореден път му давате последен шанс и никога не изпълнявате обещанието си да си тръгнете, ако това се повтори.

В истинската връзка отношенията са равноправни и двамата партньори участват във връзката приблизително по равно. Разбира се, понякога можем да направим нещо за любимия човек, което не ни харесва – и това не е проблем. Проблем е, когато това поведение се превърне в навик. Хората, които се обичат, уважават границите си, споделят отговорностите си – особено, когато нещата не вървят добре, и заедно се опитват да намерят решения в различните ситуации, без взаимни обиди и обвинения.

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.