за любовта

6. Връзка с манипулатор: Това не е любов

4

Връзката с манипулатор е един от малкото случаи, в които не трябва да се доверявате напълно на своите емоции – защото емоциите ви са били манипулирани.

„Любовта“ ви се дължи на това, че сте били идеализирани, подвеждани и манипулирани. По време на връзката вероятно сте изпитали чувства, които не сте изпитвали никога преди това – силна несигурност, силна ревност, нужда, гняв, тревожност, параноя. Много вероятно е да сте имали чувството, че ходите по тънък лед и една погрешна стъпка може да стане причина за край на връзката ви. В края на връзката вероятно сте чувствали несигурност, ревност, самосъжаление, гняв към себе си, обвинявали сте се за раздялата и загубата на любимия човек („Ако не бях направил/а това, той/тя още щеше да е с мен“).

Но любов никога не е имало.

Манипулаторът никога не ви е обичал. Докато ви спечели, процесът на ухажването е интересен за него, а вие сте предизвикателство. В момента, в който той/тя получи доказателство за чувствата си, е моментът, в който той губи интерес. Интересът му може да се задържи още известно време, ако отвръщате емоционално на драмата, която той създава чрез трикове, лъжи и изневери. Но в момента, в който се появи друг потенциален партньор, интересът му към вас окончателно ще изчезне.

Това не е любов и никога не е било любов.

Представете си човек, който познавате от много години и в чиято любов не се съмнявате. Какви чувства предизвиква във вас този човек? Карал ли ви е да се чувствате тревожни и несигурни? Карал ли ви е да изпитвате ревност? Гняв? Когато не сте близо до този човек, питате ли се непрекъснато какво се случва, анализирате ли поведението му, опитвате ли се да го разберете, спорите ли с него на ум, опитвайки се да се защитите?

Разбира се, че не.

Хората, които ви обичат, не предизвикват подобни чувства и състояния във вас. Те не създават ситуации, в които вие да изпитвате такива чувства.

Ако изпитвате подобни чувства към някого, време е да го изхвърлете от живота си.

Бъдете внимателни, ако ви се налага да обяснявате очевидни и фундаментални неща като любов, разбиране, чувства, връзка, нормалност. Можете да си мислите, че манипулаторът просто не ви разбира и ако му обясните по-добре, всичко ще се оправи. Но това не е така. Той разбира чудесно и ви наранява нарочно.

Можете да харесате още
4 коментари
 1. Сияна

  Здравейте
  Бях в такава връзка.Бях много влюбена и го обичах и независимо, че многократно ме е натъжавал с цупенията си ,с провокациите си ,с изискванията си , аз продължавах да го обичам.Така ме беше омаял само с думите си.Играех по свирката му и си мислех, че съм щастлива, еле па той. Хахаха
  Всичко което описвате като държане , като отношение е плашещо вярно.
  Използвач…, може би си вдигаше егото с мен, но това го разбрах, след като за пореден път се отдръпна и ме остави да се чудя“ Сега пък какво стана“ ,“Къде сбърках“ .Препрочитам статиите Ви многократно и ме обзема гняв,Чак ми идва да му ги препратя да види какво представлява.
  С течение на времето ,вече съм сравнително по добре, но все още ме е яд на мене си.
  А на него искам да му отмъстя. Да му е гадно, така както аз се чувствах благодарение на неговите лъжи и манипулации.
  Благодарна съм ви, че ми отворихте очите.
  Все още съм на антидепресанти , но и това ще мине.

  1. Мая

   Сияна,
   Гневът е резултат от осъзнаването на лъжата и загубата на най-ценното, което сте му дали. Появата на гнева е точката, от която връщане назад няма, а осъзнаването на тази история ще ви предпазва от такива хора в бъдеще. Не е нужно да му отмъщавате, тези хора сами си намират майстора рано или късно и попадат в същата ситуация, но от другата страна. Желая ви успех.

 2. Иван

  Здр искам да попитам нешто аз см на 40 година не обвързан мъж иси трся жена но жените ме избягват нешто искам да попитам дали имам магия че никоя неме заговаря и сякоя ме избягва или ако за говоря накоя и кажа че ситрся серозна жена за сериозна връзка тя сменава темата км дуг вапрос исмсе от чаял вечер че всички жени не искат да ме ислшат и даме разберат колко много длго време не см бил с дуга жена последната ми врска беше на 20 години от тогава немога даси намеря приятелка или жена за сериозна връзка можели дами помогнеш мая

  1. Мая

   Иван,
   Може би трябва да промените начина, по който подхождате към жените. Нереалистично е да очаквате жени да ви заговарят – обикновено тази стъпка предприемат мъжете. А когато вие заговорите жена, не й казвайте, че търсите сериозна връзка. Първо се запознайте, говорете на неутрални теми, поканете я на среща, не бързайте и си дайте време да видите какъв човек е тя, а на нея – да прецени вас. И ако нещата се задълбочат, едва тогава предложете сериозна връзка.

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.