за любовта

6. Връзка с манипулатор: Това не е любов

2

Връзката с манипулатор е един от малкото случаи, в които не трябва да се доверявате напълно на своите емоции – защото емоциите ви са били манипулирани.

„Любовта“ ви се дължи на това, че сте били идеализирани, подвеждани и манипулирани. По време на връзката вероятно сте изпитали чувства, които не сте изпитвали никога преди това – силна несигурност, силна ревност, нужда, гняв, тревожност, параноя. Много вероятно е да сте имали чувството, че ходите по тънък лед и една погрешна стъпка може да стане причина за край на връзката ви. В края на връзката вероятно сте чувствали несигурност, ревност, самосъжаление, гняв към себе си, обвинявали сте се за раздялата и загубата на любимия човек („Ако не бях направил/а това, той/тя още щеше да е с мен“).

Но любов никога не е имало.

Манипулаторът никога не ви е обичал. Докато ви спечели, процесът на ухажването е интересен за него, а вие сте предизвикателство. В момента, в който той/тя получи доказателство за чувствата си, е моментът, в който той губи интерес. Интересът му може да се задържи още известно време, ако отвръщате емоционално на драмата, която той създава чрез трикове, лъжи и изневери. Но в момента, в който се появи друг потенциален партньор, интересът му към вас окончателно ще изчезне.

Това не е любов и никога не е било любов.

Представете си човек, който познавате от много години и в чиято любов не се съмнявате. Какви чувства предизвиква във вас този човек? Карал ли ви е да се чувствате тревожни и несигурни? Карал ли ви е да изпитвате ревност? Гняв? Когато не сте близо до този човек, питате ли се непрекъснато какво се случва, анализирате ли поведението му, опитвате ли се да го разберете, спорите ли с него на ум, опитвайки се да се защитите?

Разбира се, че не.

Хората, които ви обичат, не предизвикват подобни чувства и състояния във вас. Те не създават ситуации, в които вие да изпитвате такива чувства.

Ако изпитвате подобни чувства към някого, време е да го изхвърлете от живота си.

Бъдете внимателни, ако ви се налага да обяснявате очевидни и фундаментални неща като любов, разбиране, чувства, връзка, нормалност. Можете да си мислите, че манипулаторът просто не ви разбира и ако му обясните по-добре, всичко ще се оправи. Но това не е така. Той разбира чудесно и ви наранява нарочно.

Можете да харесате още
2 коментари
 1. Сияна

  Здравейте
  Бях в такава връзка.Бях много влюбена и го обичах и независимо, че многократно ме е натъжавал с цупенията си ,с провокациите си ,с изискванията си , аз продължавах да го обичам.Така ме беше омаял само с думите си.Играех по свирката му и си мислех, че съм щастлива, еле па той. Хахаха
  Всичко което описвате като държане , като отношение е плашещо вярно.
  Използвач…, може би си вдигаше егото с мен, но това го разбрах, след като за пореден път се отдръпна и ме остави да се чудя“ Сега пък какво стана“ ,“Къде сбърках“ .Препрочитам статиите Ви многократно и ме обзема гняв,Чак ми идва да му ги препратя да види какво представлява.
  С течение на времето ,вече съм сравнително по добре, но все още ме е яд на мене си.
  А на него искам да му отмъстя. Да му е гадно, така както аз се чувствах благодарение на неговите лъжи и манипулации.
  Благодарна съм ви, че ми отворихте очите.
  Все още съм на антидепресанти , но и това ще мине.

  1. Мая

   Сияна,
   Гневът е резултат от осъзнаването на лъжата и загубата на най-ценното, което сте му дали. Появата на гнева е точката, от която връщане назад няма, а осъзнаването на тази история ще ви предпазва от такива хора в бъдеще. Не е нужно да му отмъщавате, тези хора сами си намират майстора рано или късно и попадат в същата ситуация, но от другата страна. Желая ви успех.

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.