за любовта

5. Връзка с манипулатор: Раздялата

0

Въпреки че връзката не е добра и въпреки всички проблеми, раздялата често е неочаквана за жертвата. Жертвата свиква с лошото поведение на манипулатора и го приема за норма, а не за предупредителен знак за край на отношенията.

Раздялата често изглежда неочаквана за жертвата, но никога не е внезапна. Манипулаторът вече е решил, че ще сложи край на тази връзка. От момента на вземането на това решение до действителната раздяла отношението му се влошава прогресивно. Тъй като не желае да поема отговорност, той обикновено се държи изключително зле, за да накара жертвата сама да си тръгне. Ако жертвата го попита какво се случва, дали иска да прекрати връзката, манипулаторът отрича. И продължава да се държи все по-зле.

Най-честата причина за раздялата е появата на друг потенциален партньор. Тъй като манипулаторът не изпитва любов, неговото поведение се определя от моментния му интерес. Защото не изпитва любов, интересът му угасва бързо и той започва да се оглежда за нова емоция.

Манипулаторът сам взема своето решение за напускане на връзката и, каквито и да е истинската причина за раздялата, той не я съобщава на жертвата, нито е склонен да работи върху връзката. Манипулаторът може да си тръгне без да каже и една дума. Може да стане много зает на работа, цялото му семейство да се разболее или дори да хора от семейството му да „умрат“ (да, манипулаторите лъжат за такива неща, когато искат да избягат без последствия). Или, когато реши да обяви краят на връзката, манипулаторът може да каже, че вие сте твърде различни, че нямате нищо общо и че тази връзка не е здравословна. Да, точно обратното на това, което сте чували в началото.

В момента на раздялата манипулаторът се превръща в коренно различен човек. Тъй като манипулаторът никога не е бил искрен с жертвата си,  вече няма причина да играе досегашната си роля, той се превръща в напълно непознат човек. За жертвата остава шокът от тази трансформация и пълното неразбиране.

Манипулаторите избягват отговорността по всякакъв начин. Ако решите да говорите с тях в момента, в който си тръгват, ще чуете ужасни неща за себе си (разбира се, неверни). В този момент манипулаторът се стреми да омаловажи вас и всичко, което се е случило във връзката ви. Вие нещо не сте разбрали, това всъщност не е била истинска връзка и той/тя всъщност никога не ви е обичал, а повечето от нещата, които е обещал и не е изпълнил, вие сте си въобразили. Те няма да кажат нищо за лъжите си, за изневерите, за измамите. Те искат да останете с идеалния спомен за тях и прехвърлят цялата вина върху вас. Когато манипулаторът затвори вратата, вие ще останете с усещането, че сте най-ужасният човек на света, който сам е съсипал най-хубавата връзка и е изгубил най-страхотния човек в живота си.

Манипулаторите често отправят необосновани обвинения към другите хора, особено когато интересите им са накърнени. Често обвиняват другите в това, което сами правят. И го правят преднамерено. Тези обвинения имат за цел да прехвърлят вината върху вас и да ви накарат да се защитавате – тоест, да приемете вината. Защитавайки себе си, вие се чувствате виновни – и това допълнително влошава нещата.

Обикновено връзката не свършва с това. Манипулаторите обичат да демонстрират колко са щастливи с новите си любими хора. Те публикуват идеални снимки в социалните медии, разказват за любовта си на общи познати. Почти сигурно е, че новата връзка на вашия манипулатор няма да остане в тайна.

Ако проявите достатъчно упорство и любов, манипулаторът може и да ви даде втори шанс след раздялата. Без еуфоричната любов, разбира се, но дори присъствието му трябва да е голямо щастие за вас. Рано или късно обаче раздялата е неизбежна.

Манипулаторите често изоставят жертвите си в крайно лошо психично състояние, объркани и не разбиращи какво се случва (въпреки всички признаци). Манипулаторите често проявяват интерес отново към жертвите си, когато последните се възстановяват и поемат контрол над живота си. Разбира се, вниманието им е краткотрайно и не е любов.

Причини за раздялата

Най-честата причина за края на връзката е, че манипулаторът е намерил друг партньор. Ако манипулаторът срещне човек, който смята за по-интересен, по-привлекателен или по-удобен, той веднага ще ви остави и ще насочи към него всичките си усилия. Преди да вземе решението за раздяла обаче, манипулаторът се самоубеждава, че е прав. Тоест, че вие не сте достатъчно добър/добра за него. Той започва да се държи зле, а когато вие реагирате на лошото му поведение, той обвинява вас за провала на връзката и използва конфликта като причина да си тръгне.

Друга честа причина за раздяла е проявата на самоуважение от ваша страна. Ако разкриете лъжите, измамите, изневерите, празнодумието на манипулатора, вие променяте правилата на неговата игра. Ако накарате манипулатора да изпълни свое обещание, много бързо ще видите гърба му.

Трета причина за раздяла е скуката. Манипулаторът не ви обича и е трудно да поддържате емоцията и интереса му за дълго време.

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.