за любовта

4. Връзка с манипулатор: Той разрушава личността ви

0

Когато манипулаторът оплете мрежата си около жертвата си, той постепенно започва да оттегля чувствата си, вниманието си, комплиментите, милите жестове и доброто отношение.

Той забравя за срещите ви, оставя ви да плащате сметките, вече не крие флиртовете си с други жени във Фейсбук. А вие анализирате и търсите извинения за поведението му и постепенно понижавате стандартите си, докато усещате, че нещо се е променило. „Любовта“ е изчезнала. Но затова пък се появява повече мистерия. Все повече неща във връзката си не разбирате. И започвате да се стараете още повече. Полагате повече усилия за външния си вид, готови сте да изпробвате нови сексуални техники, четете книги за това как да станете по-добра жена/мъж. В резултат на това обаче получавате все по-малко време, все по-малко внимание и все по-лошо отношение. Това е моментът, в който манипулаторът започва да се държи с открито пренебрежение и дори презрение, а язвителните коментари заменят комплиментите.

Една стратегия, която манипулаторите обичат да използват, е демонстративно да търсят общуване с други хора, различни от вас. При това те подробно ви обясняват защо правят това и изтъкват качествата на другите хора, които вие не притежавате. По този начин те ви казват, че намират някого за специален, но това вече не сте вие. Вие сте заменими.

Друга стратегия, която манипулаторите обичат да използват, е манипулиране чрез секса. Всички хора са чувствителни към сексуалните си преживявания и манипулаторите знаят това. Те използват секса като привилегия, която дават на жертвите си само когато сметнат за нужно. Често използват секса и за наказание – отказват секс, за да накарат жертвите си да се чувстват нежелани, отчаяни, нуждаещи се и омерзени.

Трета любима стратегия на манипулаторите е изкривяването на реалността. Манипулаторите често представят на жертвите си различна гледна точка, която не е истина и кара жертвите да се съмняват в здравия си разум. Колкото по-дълго жертвата остане с манипулатора, толкова повече стават съмненията й относно собствената й преценка. (Веднъж с моя манипулатор седяхме на брега на една италианска река и пиехме кафе. На съседната маса имаше две момичета, дочух българска реч. Стана ми мило, казах му, че момичетата са българки. Той се заслуша и ми каза: „Не, това не е български.“ Тъй като не е българин и знае десет думи на български, аз зяпнах безмълвна срещу него. Пак се заслушах и да, това беше български език. Казах му: „Това е български.“ Той ми каза: „Не, не е.“ Аз му отговорих: „Това е моят роден език!“ На което той вече нямаше какво да отговори и отстъпи. Но беше толкова сигурен, че ако не спорехме за българския език, а за друг, който не познавам добре, вероятно щях да приема, че той е прав.)

Мълчанието е друга любима стратегия за наказание на манипулаторите. На вид толкова безобидна, но невероятно разрушителна за жертвата. Ако жертвата реши да защити себе си, манипулаторът я наказва с игнориране и мълчание. Жертвата остава насаме със своите мисли и чувства, започва да премисля какво е казала, какво е направила, да обвинява себе си и да се самонаказва.

Ако обаче ви е останало достатъчно самоуважение и си тръгнете, манипулаторът се втурва отново след вас и започва да се държи както в началото. Извинения и обещания за вечна любов отново рукват към вас. Разбира се, „вечната любов“ свършва в момента, в който вие се върнете обратно.

Бъдете внимателни, ако забележите, че думите на вашия партньор се различават от действията му. Манипулаторите по-рядко изпълняват обещанията си, отколкото се извиняват за неизпълнени обещания. Действията им не отговарят на думите им.

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.