за любовта

3. Връзка с манипулатор: Той променя психиката ви

0

Когато се поопознахме с моя манипулатор, той започна да споделя повече. Обичаше да ми разказва за това колко зле са се държали с него бившите му приятелки. Една му казвала какво да облича, друга го карала да се откаже от мотора си, трета го ревнувала. Обичаше да ми показва снимки на други жени, за да ми демонстрира какво харесва, включително сексуални. Не ми беше приятно и разбрах защо го е правил доста по-късно.

След първоначалната еуфорична фаза, когато жертвата вече изпитва достатъчно силни емоции, започва фазата на превъзпитание. Чрез намеци, сравнения и заобиколни начини манипулаторът показва на жертвата как трябва да се държи. „Бившата ми ме ревнуваше дори от аптекарката, много се радвам, че ти не си като нея.“ – и 10 минути по-късно: „Днес бях на обяд с колежка. Тя току-що се разведе и има нужда от подкрепа.“ Това е периодът на проверката. Вие усещате, че това, което се случва, не е уважително към вас и не е добро за вас. Изпитвате болка и объркване. Ако замълчите, урокът е усвоен. Ако обаче не премълчите, ще бъдете наказани – най-вероятно с временно оттегляне и/или мълчание, което да ви подскаже, че можете да загубите голямата любов във всеки момент.

От жертвата се очаква послушание и изпълнение на новите правила. В ситуация, която изисква от жертвата да защити себе си, жертвата избира да защити връзката, която неусетно става все по-лоша за нея. С времето жертвата започва все по-често да игнорира чувствата си, за да запази връзката, и все по-рядко да изразява собствените си мисли, чувства и желания. Така манипулаторът бавно приучава жертвата да игнорира своята интуиция в замяна на силните чувства, които й създава с присъствието си.

Бъдете внимателни, когато партньорът ви се държи зле с вас, но го прави завоалирано и индиректно и ако повдигнете въпроса, го отклонява – казва ви, че не сте го разбрали правилно, че нямате чувство за хумор или че се е пошегувал. Доверявайте се на чувствата си и на интуицията си.

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.