за любовта

19. Практическа интуиция: Страшно ли е да се осланяме на интуицията?

0

В упражнение 13 вие отговорихте на втория си въпрос.

Не е ли страшно да се осланяме на интуицията?

Съзнателното използване на интуицията изисква смелост. Често чуваме хората да казват, че трябва да се доверяваме „на вътрешното си чувство” или на „своите предчувствия”. Използването на интуицията понякога изисква повече от доверие, защото има периоди, в които не получаваме обратна връзка с месеци и години, докато някой ден някой не позвъни и не каже: „Ей, ти се оказа прав!”.

Интуицията трябва да се бори с нашите предразсъдъци по отношение на това как е устроен светът, с нашата склонност към „логика” и „здрав смисъл”.

Ето най-честите причини, поради които хората се отказват от интуитивната информация:

• Това няма смисъл
• Няма логика
• Просто си го измислих
• Просто не е възможно да зная какво ще се случи в бъдещето
• Това не може да е правилно
• Това е нереално
• Това е глупаво

От колко такива съображения вие трябва да се избавите в настоящия момент?

Научете се да не избързвате с решението

От известно време ви подготвям за това да разберете колко е важно да бъдете открити към своите интуитивни впечатления. Можете да се чувствате дискомфортно и глупаво и в същото време разумът ви да ви казва, че няма начин да знаете нещо, за което не разполагате с никаква информация.

Можете да чувате шепота на вътрешния си глас: „Това няма смисъл”. Не игнорирайте този глас, обърнете му внимание и продължете. Бъдете открити към всичките си интуитивни впечатления. Важно е да осъзнаете, че вашият логически разум е склонен към цензура на интуитивните впечатления. Това е опит на разума ви да се утвърди, когато е принуден да работи без информация.

Записвайте всички свои впечатления

• Ако не можете да извадите от ума си буквата Г, защо тя продължава да ви досажда, докато чакате други впечатления – напишете това.
• Ако не можете да се вслушате в себе си, защото чувате автомобил отвън – напишете това.
• Ако чувствате спазъм в лявото стъпало, когато говорите – напишете.
• Ако нищо не идва в ума ви, тъй като продължавате да мислите за работата – напишете.

Записвайте всичко, за което мислите, което чувствате, усещате или си спомняте, когато получавате отговор на въпрос – всичко!

Упражнение 14
Научете се да се доверявате

Следва въпрос, на който ще отговорите в това упражнение. Вие вече знаете отговора, но се опитайте да използвате всичките си чувства за неговото потвърждение. Представете си, че вашите чувства изследват отговора на въпроса, зададен на следващата страница.

Не трябва да правите никакви съзнателни усилия. Дори не трябва да мислите за това. Просто си представете, че докато четете тези редове, вашите чувства получават информацията, която ви е необходима за отговора на този въпрос.

Идеята не е да се досетите кой е въпросът или отговора. Нужни са ви фрагменти информация, които съединени заедно ще ви помогнат да осмислите и опишете отговора в общи линии. Тези фрагменти може да нямат смисъл, така че не търсете логическа структура. В крайна сметка вие дори не знаете за какво става дума.

А сега, когато можете да възприемете въпроса с всички свои сетива, се представете, че всичко, за което мислите, което възприемате, виждате, чувствате, чувате, всички миризми и всички вкусови усещания и каквито и да било друго образи – това са фрагменти информация, които ще ви помогнат да отговорите на въпроса. Запишете своите впечатления.

Вдишайте дълбоко и обърнете внимание на мириса, който усещате. Какво чувате? Какво си представяте? Какво чувствате – какви са емоциите ви, какви спомени предизвикват те?

Представете си, че се намирате на друго място? Къде сте? Какво правите? Кой виждате до себе си? Какво се случва?

Сега оставете чувствата си да живеят свой собствен живот, а на себе си позволете да им обърнете внимание. Можете да усетите вкуса на нещо, което виждате, или да чуете мириса на друго нещо. Дайте свобода на чувствата си и обърнете внимание какви емоции усещате в този момент.

Запишете всичките си впечатления под названието „Упражнение 14”.

123456789101112131415 | 161718 | 19 | 2021222324252627282930313233343536373839404142

– Лора Дей, „Практическа интуиция“
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.