за любовта

14. Практическа интуиция: Съвпадения не съществуват

0

Защо забелязвате това, което забелязвате? Наистина ли сте непредубедени?

Сега ще ви кажа нещо, което моите слушатели приемат за най-невероятния аспект на интуицията. Сега ще ви помоля да възприемете схващане, което ще промени вашите възприятия. То даже може да ви накара да промените представата си за действителността.

Всичко, което възприемате – всичко, което чувствате, спомняте си, усещате, мечтаете или възприемате интуитивно – с една дума, всичко, на което обръщате внимание, има значение. Абсолютно всичко.

Ако това твърдение не ви разтърсва, значи не е настъпил вашия момент. Да видим какви следствия можем да извлечем от това положение.

В упражнение 9 вие започнахте да си давате сметка за своето обкръжение. Смисълът на това упражнение не е в това да си правите отчет за всичко (това не е възможно), а да се научите да обръщате внимание на това, което забелязвате.

В една и къща ситуация различни хора обръщат внимание на различни неща. Защо вие обръщате внимание на едно, а друг в същото време – на друго? Повечето хора смятат, че това са случайни процеси.

А сега си представете, че забелязвате това, което забелязвате, поради някаква причина.

Всяко нещо е знак

Ако обърнете внимание, че ви сърби носа, то този факт има значение. Ако обръщате внимание на цвета на кожата си, то този факт има значение. Ако вие обърнете внимание, че обръщате внимание на нещо, докато четете тези думи, то това има значение.
Нищо не е случайно. Всичко, на което обръщате внимание, има значение. Случайности не съществуват.

Колкото повече мислите за това, толкова повече ще се смутите. В живота няма нещо, което да няма значение. Когато вървя по света, забелязвам, че енергията пред мен е структурирана и всичко, което трябва да направя, е да навляза в нея. Такова е моето усещане за света, който аз създавам (съзнателно или безсъзнателно). Съзнателно планирам среща с баща си, позвънявам му и му казвам: „Хайде да се видим”. Несъзнателно планирам кавга с най-добрата си приятелка по някаква причина.

Всеки миг – в миналото, настоящето или бъдещето, има значение. Всеки знак, всяко действие, всяка вещ – всичко, на което обръщаме внимание, може да бъде проследено в миналото и да бъде отбелязано в настоящето през филтъра, който използваме в този момент. Всичко, на което обръщаме внимание, има своето приложение и значение и в бъдещето. Следващото упражнение ще ви помогне да възприемете този принцип в живота си.

Упражнение 10
На какво обръщате внимание?

Ще ви помоля за миг да отделите поглед от тази страница и да огледате стаята си – не сега, а когато ви кажа. Искам детайлно да опишете първото нещо, на което попадне погледа ви. Представете си, че видяното от вас извиква образ, чувство и даже може да се превърне в сюжет за разказ – и опишете получените впечатления и информация.

Няма правила за изпълнението на това упражнение. Но имайте предвид, че тази информация има отношение към отговора на въпрос, който ще разберете след малко.

Добре. Сега вдигнете очи и опишете първия предмет, на който обърнете внимание и това ще бъде отговорът на това упражнение. Опишете подробно впечатленията си.

Разгледайте отговора си. Положителни или отрицателни са впечатленията ви? Получихте ли усещане, че трябва да отговорите с „да“ или „не“? Променя ли се усещането ви (мирис, вид, вкус, чувство, въображение) в положителна или отрицателна насока? Какви други знаци ви даде интуицията ви?

Запишете отговора си в бележника си под името „Упражнение 10”.

12345678910111213 | 14 | 15 | 161718192021222324252627282930313233343536373839404142

– Лора Дей, „Практическа интуиция“
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.