за любовта

13. Практическа интуиция: Разкриваме интуицията си

0

Изолирането ни от естествената ни среда чрез високите технология е довело до загубата на контакта ни със собствените усещания, а така също и със своята интуиция. Тъй като постоянно ни бомбардират различни стимули, ни сме се научили да не възприемаме голяма част от получената информация. Не можем да избегнем и влиянието на обществото, което посредством езика и обичаите определя какво е „реално”.

Така че трябва наново да се запознаем със своите усещания. Какви усещания имате, докато четете тази книга? Възможно е да осъзнавате теглото на книгата в ръцете си. Възможно е да осъзнавате собственото си тегло, докато седите. Каква информация получавате чрез зрението, обонянието, слуха? Обърнете внимание и на мислите и чувствата си, на настроението и спомените си.

Развивайки интуицията си, целта ви не е да започнете да възприемате всичко. Целта ви е остро, проницателно възприемане на усещанията, така че да не им позволите да угаснат на заден план. Когато започнете да изолирате „ежедневния шум”, вие ще можете да използвате своите чувства за набиране на интуитивна информация.

Простото описание на собствените усещания може да бъде по-трудно, отколкото изглежда. Вашата цел е да съберете и отделите интуитивната информация – а за тази цел вие трябва да опишете своите усещания така, както ги чувствате. Това означава да развиете способност да говорите или да пишете без прекъсване, едновременно с получаването на впечатленията. Следващото упражнение ще ви позволи да почувствате това.

Упражнение 9
Превръщаме се в огледало

Това просто упражнение се състои в описание на всичко, което усещате, чувствате и мислите, разказ на глас.

Можете да използвате записващо устройство или да пишете на хартия. Ако записвате на ръка, използвайте съкращения, за да не се откъсвате от потока на своите впечатления.
Ако искате да се научите да осъзнавате интуицията в ежедневния си живот, бъдете естествени. Можете да направите упражнението в седнало или легнало положение. Когато приключите, направете няколко дълбоки вдишвания.

Започнете, като просто разказвате какво чувствате в настоящия момент. Ако чувате кола навън – кажете това. Ако ви сърби носа – споменете го (и не се притеснявайте да се почешете). Ако сте гладни – споделете го.

Тайната е да говорите за всичко, което забележите – на глас. Не забравяйте да разкажете за мислите, чувствата и спомените, които се появят в ума ви. Ако си спомните, че сте забравили да платите сметките – кажете го. Ако дразнеща реклама се върти в ума ви – кажете го. Ако чувствате, че „нищо не чувствате” – кажете го. Ако смятате това упражнение за глупаво – кажете го.

Когато направите това упражнение, у вас ще се появи желанието да редактирате някои усещания, които може да ви се сторят тривиални или смущаващи. Ще се опитате да игнорирате усещанията, които „нямат смисъл”.

Не се поддавайте на това изкушение. Говорете или пишете непрекъснато.Това ще ви помогне да разказвате точно, без цензура от страна на съзнанието.

Помнете, че от вас не се очаква да получите някакви определени впечатления, образи или усещания. Усещания, които ви безпокоят, могат да дадат ценна информация.

Завършете упражнението в момента, който усетите като естествен завършек на вашите впечатления. Направете дълбоко вдишване и се съсредоточете на любимото от усещанията си. Позволете му да ви отведе при други усещания и мисли. И не забравяйте да ги запишете в бележника си.

Започнете да говорите колкото е възможно по-бързо и не спирайте да говорите. Важно е да започнете да говорите възможно най-скоро след задаването на въпроса. Ако се бавите или правите паузи, вашето съзнание ще заглуши интуитивните образи и ще им попречи. Не се безпокойте за правилното изграждане на изреченията и за смисъла им. Продължавайте да говорите, дори ако „загубите връзката” на вашите впечатления. Повярвайте, вашата интуиция бързо ще „поеме топката”.

Безценно упражнение

Описанието на собствените впечатления без редакция – това е толкова важен навик, че си заслужава да го упражните в продължение на няколко дни, преди да пристъпите към следващото упражнение. Можете да използвате всеки удобен момент за това.

123456789101112 | 13 | 1415 | 161718192021222324252627282930313233343536373839404142

– Лора Дей, „Практическа интуиция“
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.