за любовта

5. Психосоматични болести и отношения: Търпимост

0

Много от проблемите във връзката се дължат на убеждението, че партньорът ни прави нещо неправилно, недостатъчно добре или се държи по начин, който пречи на хармонията във връзката. Подобен начин на мислене води до критика и предприемане на постъпки за промяна на партньора. И ако това не се случи, рано или късно настъпва раздяла.

Търпимостта често се възприема неправилно. Търпимост не означава да се възхищаваме на другия и да харесваме всичко в него, а да го приемем такъв, какъвто е. Да желаем да променим някого означава да проявяваме нетърпимост към него – с други думи, партньорът ни трябва да престане да бъде себе си, а ако сме последователни докрай – това означава партньорът ни да престане да съществува.

Търпимостта означава приемане на партньора какъвто е и приемане на неговите недостатъци. Спиране на опитите да го променим и осъзнаване, че партньорът ни отразява собствения ни вътрешен свят и следователно в този момент той е идеалният партньор за нас.

В общуването с партньора ни можем да разберем доколко сме способни да приемем себе си. Ако можем да приемем себе си такива, каквито сме, няма да се опитваме да променим и партньора си. Доколкото обичаме себе си, дотолкова търпимо се отнасяме и към околните.

– „Krise als Chance. Wie man Krisen loest und zukuenftig vermeidet“, Kurt Tepperwein
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.