за любовта

4. Психосоматични болести и отношения: Общуването

0

Връзката и бракът не винаги могат да се считат за успешни, ако в тях липсват конфликти, въпреки че именно това е целта на повечето хора. Проблемът не е в това да се избягват определени ситуации, а по-скоро да се намери правилен подход към тях. Животът ни е подложен на постоянна промяна и връзките ни не са изключение. Възможно е да се сблъскаме със съвсем нови ситуации и в първия момент да не знаем как да постъпим. Затварянето на очи в тези ситуации означава създаване на конфликти и не е изход, а усложнение. Рано или късно в резултат на това възникват непреодолими конфликти, които партньорите могат да се опитат да разрешат дори на цената на разрушаване на връзката. Смисълът на връзката не е създаването на уютен и безпроблемен живот с помощта на партньора, а използването на различията, които най-често създават проблеми.

Предпоставка за това е общуването, непрекъснатата двустранна комуникация. Децата го правят като нещо подразбиращо се, докато не бъдат ограничени от възпитанието. Те бързо разбират какво не ги удовлетворява, питат за това, което искат да разберат и споделят това, което намират за важно. Повечето възрастни не се държат така и главната причина е страхът от конфликти, страхът да бъдат отхвърлени и изоставени. Невъзможността за изява на себе си обаче с времето води до отчуждение и липса на общуване.

Ако и двамата партньори са готови за общуване, връзката между тях се улеснява. Преди всичко двамата партньори трябва да имат предвид, че личните им мисли и чувства са точно това – лични мисли и чувства. Те не са добри или лоши, правилни или неправилни. Всеки човек има собствена, уникална гледна точка. Ако приемем жизнената си ситуация и партньора като отражение на собствения си свят, ние можем веднага да престанем с критиките и с опитите да променим другите – а това е предпоставка за искрено общуване. Само в тази ситуация е възможно намирането на решение, при което и двете страни да спечелят.

Ако искате да споделите нещо с партньора си, създайте условия за това, а не чакайте случайно да се окажете на нужното място в нужното време. Кажете това, което мислите и чувствате и не прикривайте чувствата си. Стимулирайте и партньора си към същото, не живейте в отчуждение. Ако при това стане ясно, че не си подхождате, е по-добре да се разделите веднага, вместо да губите години от времето си. Вие сами създавате възможността за пълноценна връзка.

– „Krise als Chance. Wie man Krisen loest und zukuenftig vermeidet“, Kurt Tepperwein
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.