за любовта

Какаото – мощен антиоксидант

5

Инките са смятали какаото за напитка на боговете – това означава и латинското име на какаото – Theobroma cacao, произлизаща от гръцките думи за theo (Бог) и broma (напитка). Първите данни за какаото датират от 1600 г. пр. н.е. Археолози са открили в Хондурас ръчно изработени чаши от този период, за които се смята, че са използвани от ацтеките за пиене на течна какаова напитка. Императорът на ацтеките Монтесума (XVI век) бил страстен любител на какаото, наричайки го „божествена напитка, която повишава устойчивостта и побеждава умората; чаша какао позволя на човека да ходи цял ден без да се нуждае от храна”. На езика на ацтеките тази напитка се нарича шоколад. С откриването на Новия свят какаото е пренесено в Европа през XVI век. Тогава започва и развитието на шоколадената индустрия и са въведени различни начини на обработка на какаовите зърна.

Днес е известно, че какаото подобрява сърдечната функция, подобрява симптомите при гръдна жаба, стимулира нервната система и храносмилателната система, подобрява бъбречната и чревната дейност. Какаото се използва и в терапията на анемията, лесната уморяемост, туберкулозата, треската, подаграта, бъбречните камъни и дори сексуална слабост. През XIX век шоколадът се превръща в луксозна храна – неговата консумация се смята повече за грях, отколкото за лекарство. Днес шоколадът се асоциира с кариес, затлъстяване, високо артериално налягане и диабет. Много лекари днес предупреждават пациентите си за потенциалните вредни ефекти на шоколада и какаовите храни. Наскоро откритите в какаото биологично-активни фенолни компоненти промениха това схващане и насърчиха изследванията на какаото върху стареенето, артериалното налягане и атеросклерозата.

Важно е да са направи разграничение между естествения продукт какао и преработения продукт шоколад, който включва какао, захар, евентуално мляко и други съставки.

Индианците Куна са нативна популация, живееща на крайбрежните острови на Панама. Куна е една от малкото популации, при които не се наблюдава повишение на артериалното налягане и понижение на бъбречната функция с напредване на възрастта. Индианците Куна консумират огромни количества какао ежедневно, понякога дори обогатено със сол. При миграцията на индианците в Панама сити, където вместо домашно приготвено какао се консумират храни с по-ниско съдържание на флаваноли, този ефект се губи – следователно той не се дължи на генетични фактори, а на фактори на средата.

Благоприятните ефекти на какаото се дължат на растителните флавоноиди – голяма подгрупа от голямата група на полифенолите, специално епикатехин. Зеленият чай, сокът от грейпфрут, виното, боровинковите плодове и особено какаото съдържат изключително високо съдържание на флаваноли

След прием на какао се повишава концентрацията на флаванолите в плазмата и нараства нейната антиоксидантна активност. Тези ефекти се наблюдават и след прием на какаото с мляко и на млечен шоколад, но са по-слабо изразени, тъй като при конвенционалната обработка на какаовите семена в процеса на продукция на шоколад концентрацията на флаваноли значително намалява. Съдържанието на флаваноли е много по-ниско в млечния шоколад в сравнение с какаото на прах и тъмния шоколад. Съдържанието на флаваноли зависи и от селскостопанския произход на какото.

Какаото:

Разширява кръвоносните съдове по пътя на зависима от азотния оксид вазодилатация при здрави хора и при болни със сърдечно-съдови рискови фактори, включително диабет. Консумацията на богати на флавоноиди какаови напитки води до локално повишение на мозъчния кръвоток на сивото вещество в продължение на около 3 часа, наблюдавано чрез функционален магнитен резонанс.
Има силни антиоксидантни свойства. Какаовите флаваноли и процианидини забавят окислението на „лошия холестерол” (липопротеините с ниска плътност, които са отговорни за атеросклерозата – LDL) и понижават концентрацията на окисления холестерол в плазмата.
Потиска кръвосъсирващата система в продължение на няколко часа след приема му, подобно на аспирин.
Понижава артериалното налягане почти толкова ефективно, колкото и
антихипертензивните медикаменти.
Подобрява инсулиновата чувствителност и функцията на бета-клетките на панкреаса чрез повишение на концентрацията на азотния оксид.

Трябва да се има предвид високото съдържание на захар и мазнини в шоколада. Тъй като повишеният прием на захар се асоциира със затлъстяване, кариес и диабет, се препоръчва консумацията на какаови продукти с ниско или без съдържание на захар. Самото какао може да бъде препоръчано без колебание, тъй като има ниско съдържание на захар и мазнини.

Концентрация на катехин/епикатехин в различни растителни продукти

Източник mg/kg, mg/L
Шоколад 460-610>
Бобови растения 350-550
Кайсии 100-250
Череши 50-220
Праскови 50-140
Къпини 130
Ябълки 20-120
Зелен чай 100-800
Черен чай 60-500
Червено вино 80-300
Ябълково вино 40
Можете да харесате още
5 коментари
 1. migrator

  Като почитател на изброените продукти се радвам на фактите! Относно зеления чай не знам обаче как отчитат данните. Слагайки чая в горещата вода антиоксидантите заминават на където си щат и ако имаме домашни любимци от типа на паяци и подобни им правим готина антиоксидантна саунка 😀 В по-студена среда е по-добре да се слага чая, но ще чакаме да се разтвори сума време, затова в хадичка вода и пиенето да става с осанка и усмивка. Поехали 🙂

 2. Мая

  Според някои рецепти за приготвяне на зелен чай, включително китайски, чаят се залива с вода с температура около 70-80 градуса, а не вряла. И аз така го правя, но предпочитам какао и вече твърдо съм на страната на Монтесума

  🙂

 3. migrator

  Според лабораторни изследвания, в това число на мой приятел докторант в Испания и тази температура е височка, но аз предлагам самьiй хороший коктель, тоест всичко в кюпа в едно огромно антиоксидантно tutti frutti 🙂

 4. Росица Василева

  Много съдържателна и чудесно оформена статия. И много грамотно написана. Браво. Дано има повече такива статии.

  1. Мая Живкова

   Благодаря ви 🙂

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.