за любовта

2. Практическа интуиция: Да изясним какво действително е важно за вас

0

Тази книга може да ви помогне да си отговорите на въпроси, отправени към самите вас. Всъщност само вие можете да отговорите на въпросите за собствения си живот. Винаги съм се изненадвала, че хората чакат от философия, религия или интуицията да им даде отговор на въпроси от типа „Какъв е смисълът на живота?”. Ние дори не се замисляме, че индивидуалността на хората, създали тези науки, може да отговори на по-прости въпроси от типа на „Ще нарасне ли цената на златото през февруари?”, „Къде оставих ключа от колата си?” или нещо по-сериозно: „Как мога да подобря отношенията си с хората?”.

Именно тези малки въпроси съставят живота.

Една мъдрост казва, че животът на всеки човек се свежда до един-единствен въпрос. Вашият живот е изживяване на този въпрос, търсене на неговия отговор и неговата важност. Формулирането на този въпрос изисква поставянето на много предварителни въпроси и отговори на тях. Така постепенно започвате да разбирате взаимовръзките между тези въпроси и накрая да сведете въпросите до един. И това става не чрез добиване на знания по емпирични източници, а чрез задаване на въпроси към себе си и извличането на повърхността на информация, която не знаете, че носите в себе си.

Отговорът на въпроса с въпрос, разкриващ още по-мащабно истината – това е фундаментална постановка на много религиозни традиции (еврейската, йезуитската и дзен). Именно в постигането на по-дълбоки и плодотворни въпроси се разкрива смисъла и се преминава на следващо ниво на разбиране. Въпросите ни ни водят към непознати места и ги превръщат в познати. Един проницателен психотерапевт ми каза: „Вие искате да отговорите на въпросите, които именно вие сте измислили”. По-късно осъзнах, че определени въпроси са толкова свързани с нашата индивидуалност, че отговорите на тях могат да дойдат само от нас, отвътре. А често това е последното място, на което търсим.

Функцията на интуицията е да доведе до нас тези отговори. Функцията на разума и сърцето е да формулират въпросите.

1 | 2 | 3456789101112131415 | 161718192021222324252627282930313233343536373839404142

– Лора Дей, „Практическа интуиция“
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.