за любовта

Спечели книга: Мисли като милионер и ще станеш милионер

40

nade4i спечели книгата „Личният магнетизъм – същност и приложение“ на Терон Дюмонт. Честито!

Спечели книга!Следващата книга, която можете да спечелите срещу отговора на един въпрос, е „Мисли като милионер и ще станеш милионер“ на Харв Екър. Още една книга за хората, които желаят реално да проемнят живота си. Макар и формално да е книга за парите, в нея открих много ключове към много сфери от живота. Изказвам благодарност на Огнян, който ми я препоръча, и горещо я препоръчвам на всички.

За да спечелите тази книга, трябва да отговорите на един въпрос. Крайният срок е 26 февруари 2011 г. Печелившият ще бъде определен чрез жребий на 27 февруари 2011 и ще се свържа с него по мейла, с който се е регистрирал тук.

Въпросът е:

СМЯТАТЕ ЛИ, ЧЕ ФИНАНСОВОТО БОГАТСТВО Е СЪВМЕСТИМО С ДУХОВНОТО РАЗВИТИЕ?

Ако в основата на желанието за печалба на пари са заложени неконструктивни мотиви, като страх, гняв или необходимост да се „доказваш”, парите никога няма да донесат щастие.

На семинарите си винаги задавам един въпрос на аудиторията си:

– Колко от вас биха посочили страха като свой основен мотив за печелене на пари?

Малко са тези, които се престрашават да вдигнат ръка. Аз обаче продължавам:

– А колко биха посочили материалната осигуреност като свой основен мотив?

Тук изниква гора от ръце. А сега внимавайте: в основата си мотивите като „страх” и „стремеж към сигурност” са идентични. Стремежът към сигурност произтича от несигурността, която пък се основава на страха.

Мислите, че парите ще разсеят страховете ви? Това просто няма как да стане. Защото не парите са в основата на проблема, а страхът. И което е по-лошото, страхът не е просто проблем, а навик. Ето защо печеленето на пари променя само вида на навика. Знаеш ли кое най-много ще те притеснява, ако се разориш – че никога няма да се оправиш. Ако пък успееш и реализираш мечтите си, ще те налегнат други страхове: „Ами ако утре загубя това, което спечелих?” Накратко, докато не изкореним страха, парите с нищо не могат да ни помогнат.

Не по-малко неубедителни са мотивите на онези, които искат да докажат, че „и те стават за нещо”. Сами по себе си парите не могат да те превърнат в нещо, което дотогава не си бил. Никоя сума не може да облекчи натрупаната болка в душите на онези, които искат да докажат, че „стават за нещо”. Те вечно ще са недоволни, защото все нещо няма да им достига – не само парите. Просто са заживели с убеждението, че не са „достатъчно добри”.

Парите могат да направят само едно – да подсилят това, което вече сте

Ако сте кофти човек, парите ще ви направят още по-кофти. Ако сте свестни, те ще ви дадат възможност да станете още по-свестни. Ако сте скъперници по душа ще станете още по-стиснати, с колкото и пари да разполагате. Ако пък сте щедри и имате повече пари, ще бъдете още по-щедри. Ако някой ви убеждава в противното, да знаете – той просто няма пари!

Можете да харесате още
40 коментари
 1. niksan 1983

  Постепенно се научих да наблюдавам отношението на хората към парите и притежаваните от тях вещи и открих следната закономерност – начинът, по който човек се отнася към притежаваните материални блага, е непосредствен израз на неговата личност, на отношението му към страха, отговорността и любовта.Дали се отнасяме с уважение към нашите постижения и към успехите на другите, които правят света по-добър? И когато даваме и вземаме парите – материален израз на нашите постижения – правим ли го с желанието съзнателно да активираме енергията на творчество и любов в самите нас и в близките ни хора? Стремим ли се да открием и да реализираме дарбите си и чрез тях да дадем своя дан за развитието на мира, свободата и красотата в света?

 2. to6ko56

  Същността на парите е неутрална. Единствено начинът, по който ги използваме, им придава едно или друго качество. Парите могат да разпръскват светлина или мрак, в зависимост от това дали ги харчим с любов, съзнание и отговорност, когато се включваме в потока им, или ги прахосваме безсмислено. За да се възползваме от възможността, която ни предлагат парите, не е нужно да разполагаме с много. Дори когато нямаме много, можем да използваме този нов, необичаен подход към парите.

 3. tani4ka80

  Когато се отнасяме с любов към парите и притежаваните от нас вещи, това ни кара да се чувстваме по-близки, по-свързани с останалите, и финансовите ни затруднения се стопяват бързо като пролетен сняг!

 4. cherepche

  Финансовата независимост може да ти помогне да започнеш да се развиваш духовно!!!

 5. kulska

  Според мен двете неща вървят ръка за ръка и не могат да са самостоятелни.Човек когато е духовно развит и освободен то тои може да прави каквото си пожелае и да изкарва пари.Но когато е комплексиран и духовно обременен то тои изпитва постоянен страх и това му пречи.Понякога с течение на времето нещата се променят но не при всички.

 6. anakin_s

  В днешния материален свят изпълнен със завист и алчност, власт и богатство, духовното развитие е трудно, но не непостижимо.Въпрос на вяра и начин на гледане въху света е правилната рецепта.Смятам ,че понятията са съвместими даже за България ,колкото повече средства имаш – толкова по-развит можеш да бъдеш в всяко едно отношение.

 7. polyg

  Всеобщата истина е, че смисъла на живота е нравственото и духовно развитие. Трябва да се бориш всеки ден да ставаш по-добър и полезен човек за околните и за самия себе си. А човек помага истински на себе си, когато започне да помага на околните без да очакваш благодарност и признание. В този смисъл може да се помисли, че финансовото богатство би могло да е от полза за реализиране на добри постъпки.

 8. yaneva.eli

  Нашето финансово богатство е нещо повече от лични амбиции, това е нашата индивидуалност. Да преуспеем- това е наш дълг, защото светът се нуждае от нас!
  Постигайки нашите цели в живота, ние правим щастливи, не само себе си, но и помагаме на другите да се борят за своя собствен успех!

 9. absinthh

  Парите сами по себе си,заемат неутрална позиция.Те биват единствено и само инструмент за постигане на целите ни.Оттук следва да заключим,че всичко зависи от човека.
  Внашия суров свят,парите са необходимо средство за духовно развитие,а именно,за да свободен да развиваш личността си,ти трябва сигурност.Тук идва ролята на парите.Двете вървят ръка за ръка.Моралът,етиката,ценностите изобщо,културата в повечето случаи са вродени като някакви наченки,но за да се доразвият и обособят техните специфики,са нужни множество информация,добра социална среда,възможност за пътувания и запознаване с всяко кътче земя,всяко парченце култура.За постигането на това,обикновенно се нуждаем от пари.
  Има ли пари,има стабилност,има ли стабилност и сигурност,човек е свободен да направи всичко което желае,за своето личностно развитие.
  Да не забравяме,че дори упадъкът предизвикан от парите,в алчните хора,също е вид развитие,макар и с знак минус отпред !

 10. jozimar

  Категорично не, но само в общия смисъл. Естествено е, когато израснеш духовно да се смени мирогледа ти, както и ценностите. По същия начин и когато забогатееш, също се променят – „Битието определя съзнанието“.Във втория случай много зависи от генетичния материал и от първите години, от това как са те възпитали- в какво да вярваш, кое е важно в живота. Малко двузначен е въпроса от гледна точка на днешните разбирания – Марк Зукърбург след като притежава Фейсбук и има състояние от 6,9 милиарда долара, много често се появява на събития по тениска и джапанки… Дали финансовото богатство го е обогатило и духовно ? Явно, щом е над нещата…

 11. FIRE

  „СМЯТАТЕ ЛИ, ЧЕ ФИНАНСОВОТО БОГАТСТВО Е СЪВМЕСТИМО С ДУХОВНОТО РАЗВИТИЕ?“

  Да, защо не? Всеки притежава финансово богатство, а това дали е много или малко е според зависи, за 1 човек 100лв са много, за друг нищо. Но са съвместими когато и само когато много и малко изчезне. Тогава са си просто пари, средство.

 12. m_penev_

  Здравейте,
  Смятам , ЧЕ ФИНАНСОВОТО БОГАТСТВО Е СЪВМЕСТИМО С ДУХОВНОТО РАЗВИТИЕ – голяма част от аристокрацията са финансово обезпечени хора, които също са изключително културни и духовно извесени. Лично за себе си, също бих казал, че ако имам повече финансови възможности, ще успея да се образовам повече и запозная с повече култури и принципи.

 13. Andjie

  Двете неща са напълно съвместими, стига да имаш силата да запазиш същността си, дори и след забогатяването. Тоест силните хора могат да съвместят в себе си и материално богатство и душевно изобилие. Слабите характери ще компенсират едното с другото. Нека да бъдем от първите!!!

 14. lota

  Напълно съвместимо и абсолютно не задължително:)
  Богатите и бедните имат равни шансове да са духовно развити и извисени.

 15. miracle

  ОПРЕДЕЛЕНО Е СЪВМЕСТИМО С ДУХОВНОТО РАЗВИТИЕ.ПАРИТЕ СА ОСНОВНОТО СРЕДСТВО, НАЙ-СПОСОНО ДА ПРОМЕНИ ЧОВЕК ДО НЕУЗНАВАЕМОСТ ЗА ОТРИЦАТЕЛНО ВРЕМЕ. ОТ ГОЛЯМО ЗНАЧЕНИЕ Е И НАЧИНА ПО КОЙТО СА ПРИДОБИТИ ПАРИТЕ – ЗАКОННО ИЛИ НЕ. НЕЗАКОННО ПРИДОБИТИТЕ ПАРИ ТЕ КАРАТ ДА СЕ ПРИТЕСНЯВАШ ПОСТОЯННО И НЕ ТИ ДАВАТ МИР И СПОКОЙСТВИЕ . ДОКАТО ЗАКОННО ПРИДОБИТИТЕ ПАРИ ПОВЕЧЕ ОТВАРЯТ ХОРАТА КЪМ ПОЛОЖИТЕЛНИ ЕМОЦИИ И ДОБРИ ДЕЛА.

 16. terrah

  Съвместими са дотам, че всичко зависи от нас самите – как ще съумеем да балансираме и двете, за да постигнем златната среда. Ако финансите надделеят, ще изгубим духовното си развитие частично, и обратното. Ако човек е богат духовно, не мисли за пари и отказва да са му нужни, и пак обратното.

 17. ivelinajk

  Съвместимо е, разбира се. Лично аз се развивам четейки книги и ако нямам нужните средства да си купувам такива… Е, има и други варианти, но все пак смятам, че е много по-добре духовното развитие да бъде съпроводено от една прилична финансова подкрепа.

 18. iv_sunset

  Опознаването на законите за изобилието е важна част от духовното ни пътуване, така че са съвместими, да.

 19. Shaw7y

  Парите са фактор. За всичко. Важен, неотменим, задължителен.
  Парите даряват живот.
  Но не и духовна култура, не и личностно израстване.
  С пари можеш да си купиш всичко… но не и здраве, не и ум.
  Можеш да си купиш образование, но не можеш да си купиш мъдрост.
  Връзка между финансово богатство и духовно развитие няма.
  Поне не и пряка такава.
  Парите са средство.
  Те могат да ти осигурят качествена литература, качествени учебни заведения, качествени лекции и семинари. Могат да ти осигурят достъп до всички духовни места.
  Но не могат да ти дадат разбирането им, осъзнаването им.
  Духовната култура се изгражда. Със сигурност не се купува. С пари може само да се развие… но не и да се създаде.

 20. modeva

  Смятам, че финансовото богатство е съвместимо с духовното развитие. Първо парите са енергия и наша е отговорносттта да се научим да притежаваме и привличаме тази енергия, което има общо и с духовната енергия на човека с духовната извисеност. Колкото сме повече духовно извисени и отворени към хората и обществото, научим се да даваме и получаваме, толкова повече енергия привличаме към нас. По-голямото финансово богатство може да спомогне за духовното развитие, защото така човек ще може да си позволи да пътува повече и да се среща с повече хора, да посети интересни и вълнуващи места.

 21. MODILIANI3

  ДУХОВНИЯТ,НО БЕДЕН ЧОВЕК МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ САМО НА СЕБЕ СИ.БОГАТИЯТ ИДУХОВЕН ЧОВЕК МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ НА МНОГО ХОРА

 22. bird

  Да

 23. z_v_d

  Материалното богатство ви дава свободата да следвате духовни цели. Впрягате силата на парите и на богатството за да ускорите духовното си развитие.

 24. didinka20

  Във нашето общество духовните и идеалистични хора се сблъскват с липсата на пари. Парите се разглеждат като греховна, низша енергия. Причина за това е асоциирането на парите с властта и богатството за сметка на другите. Практически парите са станали синоним на властта. Тази асоциация е една от причините, поради която потокът на материално благополучие е блокиран във вашето енергийно поле.

  Но парите са невинни. Парите са поток от енергия, носеща чист потенциал. Парите предлагат възможности. Те са потенциална възможност и като такава няма нищо неправилно в тях. По същия начин получавайки пари действате заради другите. С пари имате възможност да направите повече за хората. Получавайки повече, създавате повече. Тази творческа спирала винаги създава равновесие между получаването и даването. Това е пътя на сърцето. Следователно не трябва да се страхувате да получавате пари.

 25. kiki

  Не само че са съвместими,но те са и неразделно свързани.Преди време бях чела че:“Първостепенна роля в живота на хората има съдбата,след това късмета,след него човеколюбието и образованието,а после и всичко останало..“По тази логика човек винаги следва съдбата си , а късмета може да го разгледаме като състояние на ума,който привлича към нас точно това,за което мислим и накрая идва обучението,което продължава през целия ни съзнателен живот.Понякога ние не се задоволяваме със съдбата,която ни е дадена,а искаме повече и повече.За някои „повече „означава пари,а за други път към духовното и намиране на смисъла на собственото си кратко съществуване.И двете насоки са еднакво важни и значими,и точно тук се намесва обучението т.е. това,което сме приели като теория и максима за своя живот.Именно то ще ни покаже накъде да поемем и как да постъпим:Дали по пътя на духовното и неизвестното в търсене на отговори или по пътя на материалното ,а защо не и като използваме материалното за достигнем духовното.И накрая нека не забравяме и една друга максима,че за някой е нужно и нещо съвсем нищожно за да бъде богат,докато за друг и многото не е достатъчно,за да не бъде беден…

 26. Slaveikov

  Съвместими са ако ти доставят радост и удовлетворение. Мисля,че човек е дошъл на земята ,за да се усъвършенства , за да стане един приятен човек. Така че само напред и нагоре !

 27. anlu

  ФИНАНСОВОТО БОГАТСТВО Е СЪВМЕСТИМО С ДУХОВНОТО РАЗВИТИЕ, но в никакъв случай то не е определящо за духовността на човек.
  Парите осигуряват възможности, те са средство за постигане на успех във всякя област, стига да имаш умствения багаж да ги използваш в правилната посока.
  Човек може да се обогатява духовно и без да е осигурен с много пари.В днешно време -време на компютри и интернет, човек има неограничени възможности за саморазвитие и усъвършенстване. И не само това- умният човек се учи и от хората , с които общува, стига правилно да ги избира.
  Затова смятам, че парите подпомагат духовното развитие на хората, но не са основният фактор.

 28. aknaz

  Мисля, че да. Парите са средство за преживяване. Това е вековечна истина. Без тях не може в днешно време. Ако нямаш пари, всичко се обръща с главата надолу.
  Вярно е, че ти сам трябва да се потрудиш, за да ги спечелиш, но колкото и „тъпо“ да звучи, днес, когато безработицата е камшик за обществото, просто няма как да да изкараш пари дори, за да съществуваш, а камо ли да си позволиш и нещо отгоре.
  Зная, че звуча доста песимистично, и като се има предвид, че на парите винаги съм гледала само като средство, а не са ми били цел, то макар и да съм духовно извисена, не мога да отрека, че парите ми трябват.
  Богатството е понятие, което от различна гледна точка изглежда различно.
  Аз мисля, че финансовото богатство е съвместимо с духовното развитие до толкова, че човек се чувства по-спокоен, за да може да върви напред.

 29. aivlis

  Финансовото богатство може да спомогне човек да се развива духовно, защото, когато имаш пари, ти можеш да постигнеш много неща. Също така, погледнато от друга страна, парите не ти помагат, когато нямаш амбиция, воля и желание да постигнеш мечтите си.
  Така, че е най-добре да имаш комбинация и от двете.

 30. pleasure2310

  Парите могат да спомогнат да реализираш мечтите си, те са водещият фактор, без тях не може, но ако си духовно осакатен – просто няма да стигнеш до никъде!
  Дали са съвместими? И да и не. Без тях не може, а ако духовният ти свят е „блед“, тогава и да ги имаш парите, те няма да ти свършат работа.
  А пък, колкото и да си богат духовно, ако нямаш пари, нямаш и сбъднати мечти.
  Лоша настройка би казал някой, но така е, просто е трудно да се обясни!

 31. erikad

  Парите и духовността – две съвместими неща. Едното без другото не може. Ако имаш пари, но духовно си прост, все едно ги нямаш, а ако си духовно богат, но нямаш пари – няма и сбъднати мечти!

 32. ilonka staykova

  Ако искаш промениш Света към по-добро , започни от себе си.
  В нашия мозък даването и получаването се идентифицират като едно действие. Просто така го отчита мозъкът ни. В този смисъл , колкото повече даваме , толкова повече получаваме . Парите не са нищо друго , освен енергия, която трябва да се привлича , а не материя която да се преследва.
  Според Закона за привличането-всичко е в нашето подсъзнание . Освобождавайки се от страха и концентрирайки се върху нашите желания и мечти , ние активираме своето подсъзнание , в което е заложена формулата на успеха за всеки човек .
  Бог ни е създал по свой образ и подобие. Той е творецът и ние – неговото копие сме същите творци , които могат да творят Светове и дори Вселени.
  „Искай и ще ти се даде“ – това не е само цитат от Библията а реалност . Но за да я постигнем , трябва да го направим с чистотата и невинността на децата , които получават всичко , което пожелаят , защото вярват в това и го правят с необременено от страх и отворено за света съзнание.
  Премахни страха , повярвай в мечтата си и ще я реализираш.

 33. Golden_Eagle

  Разбира се, че е съвместимо. Финансово обезпеченият човек е по-свободен от финансово необезпечения. А свободата е едно от най-важните неща по пътя на духовното развитие. Освен това, фактът, че печелите доста пари, обикновено означава, че също така и давате много на това общество. А интензивният процес на даване и получаване е един от духовните закони на вселената.
  Всичко това е вярно при условие, обаче, че не сте обсебени от идеята за парите, а гледате на тях като на един поток – част от житейския поток!

 34. michel_83

  Нашето финансово богатство е нещо повече от лични амбиции

 35. bluedove

  Да…нека д имам финансово пък ще го съчетаем и с духовното!

 36. aivlis777

  Мисля, че са свързани па всякакъв начин. Не може да се живее само с духовното – трябва да си обезпечен и финансово.
  Всъщност, животът е сложен и от всеки ъгъл изглежда различно.

 37. aknaz777

  Аз мисля, че е съвместимо. Както виждаме в последно време дори духовниците не отричат финансовото обезпечение. В този ред на мисли, а и от случващото се живота – просто двете неща са неразделни.

 38. erikad7777

  ЗА КАКВА ДУХОВНОСТ ГОВОРИМ, КОГАТО ТЯЛОТО Е ГЛАДНО, ЖАДНО И МУ Е СТУДЕНО?!!!

 39. pleasure1023

  ИСКА МИ СЕ ВСЯКО ОТ ТТЯХ ДА СЪЩЕСТВУВА САМОСТОЯТЕЛНО, НО… НЯКАК СИ НЕ СЕ ПОЛУЧАВА… ДУХОВНО СЪМ БОГАТА И ПРЕБОГАТА, НО ФИНАНСОВО – ПРОСТО ВЛАГАМ МНОГО УСИЛИЯ, ЗА ДА СЕ ЗАДЪРЖА НА ПОВРЪХНОСТТА. НЕ ОТРИЧАМ, ЧЕ ИМА И ТАКИВА, ЗА КОИТО НЕЩАТА СА ПО-РАЗЛИЧНИ – ПРОСТО АЗ НЕ СЪМ ОТ ТЯХ1

 40. Mariq

  Napalno savmestimo e finansovoto bogatsvo s duhovnoto razvitie. Spored na4inat ni na jivot i na mislene vtoroto moje da predhojda parvoto. Ako izrasnem duhovno i sled tova izgradim finansovata si nezavisimost, mojem da polu4im prekrasno polzotvorno sa4etanie i recepta za uspeshen, palnocenen, krasiv jivot.

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.