за любовта

18. Силата на приемането: Малкият кръг

0

Малкият кръг е разположен отделно и извън големия кръг. Всичко и всички, които сме изхвърлили от Големия кръг, отива в Малкия кръг. Малкият кръг е здраво фиксиран във времето и пространството и е свързан с нашето мъчително минало/фантастично бъдеще и приятно минало/страшно бъдеще. Той е склад за всички неинтегрирани, непознати и неприятни наши части. Малкият кръг включва всичко, което ние изключваме. Той съдържа всичко, което изхвърляме от Големия кръг – неприемливи чувства, хора, които не харесваме, или идеи, които не приемаме.

Във вашия Малък кръг може да има слаби, дебели, добри, лоши, грозни, красиви, високи, ниски, млади, стари, щастливи, тъжни, оптимистични, песимистични, женени, неженени, богати, бедни, адвокати, лекари, политици, Деви, Скорпиони, мързеливци, вегетарианци и т.н.

Всичко в Малкия кръг:

• възпрепятства материализацията на вашите цели,
• направлява живота ви иззад сцената, от подсъзнанието,
• държи се като отцепник и следва собствени правила,
• пречи на това, което искате.

Един пример. Вие знаете, че не искате да ядете сладолед, защото сте на диета. През цялото време, докато мислите това, вие ходите из кухнята, отваряте фризера и си похапвате сладолед. Какво ви кара да ядете сладолед, въпреки че не искате да го правите? Малкият кръг е гласът, който ви казва: „Защо да се спираш? Нали знаеш, че все някога ще ядеш сладолед отново. Изяж го сега и след това няма да има какво да те изкушава, когато наистина започнеш диетата си.”

Друг пример. Имате спешна работа с наближаващ краен срок. Колкото повече ви притиска времето, толкова повече внимание обръщате на банята, която трябва да бъде почистена, на мебелите, потънали в прах.

Това, което пречи на съзнателните ви желания, се намира в Малкия кръг. Какво иска този настоятелен саботьор?

Включване

Били ли сте на събиране, на което сте познавали малко хора или никой, чувствали ли сте се самотни и изолирани, докато те са си говорели и забавлявали? Случвало ли ви се е в такава ситуация някой да се приближи до вас, да ви заговори, да ви представи на останалите и да ви помогне да се почувствате по-комфортно? А може би вие сте помогнали на някой да се включи в компанията. Голямо облекчение е да получим такава помощ и е страхотно усещане да го направим за някой друг. Всички и всичко в Малкия кръг иска да бъде включено. Всичко от Малкия кръг иска да бъде поканено на партито и да бъде приветствано така, сякаш компанията му е желана.

Ние не харесваме хората, които не ни включват в кръга си, които не ни искат. По същия начин се чувстват нашите неинтегрирани, нежелани части. Те започват да си изграждат неприятно мнение за нас и ни създават неприятности, блокират развитието ни и ни саботират.

Ако няколко гладни деца ви посетят за обяд, ще изпратите ли тези, които не харесвате, в задния двор да ядат остатъци от храната, докато останалите, които харесвате, обядват на масата ви? Как мислите, че ще реагират децата, които сте изгонили? Какво смятате, че ще си говорят за вас, докато търсят нещо за ядене сред огризките ви?

И във външния свят, и във вътрешния ни свят тези, които отхвърляме, не изчезват. Те се мотаят около нас – и къде биха могли да отидат?

Отхвърлените от държавата стават терористи. Отхвърлените от вас части говорят зад гърба ви, саботират постъпките ви – те са вашите вътрешни терористи.

Всеки иска да бъде третиран добре. Всеки иска да бъде в Големия кръг. Никой не иска да бъде заточен в Малкия кръг. Когато отцепниците не са добре дошли, те започват да се изявяват, за да привлекат вниманието ви.

За да помогнете на целта си да ви помогне, поканете, приветствайте, празнувайте и приемете всичко. По-късно можете да решите какво да направите с тях.

Упражнение

Кой и какво изключвате? Гняв, тъга, безизходица или оптимизъм? Мащехата ви, брат ви, колегата ви или вашия шеф?

Когато всичко е в Големия кръг, ние трябва да взимаме предвид много неща. Ако щастието и тъгата са в Големия кръг, имаме и двете чувства на наше разположение и можем да направим избор между тях. Ако гневът ни е в Малкия кръг, той действа зад сцената – той ще ни прави лесно раздразними или бездейни. Ако гневът ни е в Големия кръг заедно със спокойствието, ние можем да изберем дали да се разгневим или да запазим спокойствие.

Отделете един ден, за да поканите всичко – от външния и вътрешния си свят, дори само на ум. Оставете решенията за по-късно. Не трябва да ставате най-добри приятели – засега просто ги приемете.

Ако сте работохолик, поканете мързела.
Ако сте оптимист, поканете песимизма.
Ако сте щастлив човек, поканете тъгата.
Ако сте нещастен, поканете радостта.

Каквото не приемаме в Големия кръг, за него се женим, работим или го раждаме

Задържането на нещо в Малкия кръг изисква много енергия. Ние трябва да държим под око положението там, защото нямаме доверие на неговите обитатели или се страхуваме от тях – независимо под каква форма те се проявяват в живота ни.

Всички обитатели на Малкия кръг – чувства, мисли, идеи или хора, ще се покажат отнякъде. Когато ги превърнем в съзнателни, ние ще имаме силата да избираме какво да правим и как да се отнасяме към тях, как да ги променим и как да ги излекуваме.

Отделете един ден, за да включите обитателите от Малкия кръг, и ще видите как ще се промени живота ви. Всеки път, когато включвате нещо от Малкия в Големия кръг, вие признавате своята цялостност и сила. Включването означава просто това – включване. Вие не трябва да правите нищо повече, не трябва да взимате решения.

Приемайте всичко – решавайте по-късно

Изпитвате дискомфортно чувство? Не го изхвърляйте в Малкия кръг – включете го в Големия. В противен случай то ще започне да действа иззад сцената и ще мислите за това непрекъснато.

Имате желание да изядете всички бисквити? Не го изхвърляйте в Малкия кръг – включете го. В противен случай единственото, за което ще мислите, ще са бисквитите.

Изпитвате нужда да критикувате някого? Не я изхвърляйте в Малкия кръг – включете я. В противен случай критицизмът ще ви издебне иззад гърба ви и няма да ви остави да мислите за друго.

Поканете дискомфортното си чувство, бисквитите и критицизма в Големия кръг, където те ще общуват с всичко останало. Така те ще се променят – а също и вие.

„The Power of Receiving“, Amanda Owen
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.