за любовта

51. Интуицията в любовта: Основни проблеми в любовните отношения

0

Как да се справим с изпитанията, които се срещат във всички отношения

Както и в приятелските отношения, романтичните отношения имат своите пикове и спадове. Проблеми могат да възникнат в резултат от действието на външни фактори, например важни промени в работата на единия партньор. Промените могат да бъдат положителни, например повишение в службата, но трябва да бъдат обсъдени задължително заедно. Дори в момента да нямате романтични отношения, трябва да знаете как да решавате проблемите, когато се появят.

Силен инструмент е телепатичният диалог. Телепатичният диалог ни позволява да се свържем с другия човек и да му отправяме мислени съобщения, дори без да имаме физически контакт. Благодарение на това можете да предвидите реакцията на човека по време на бъдещ разговор. Но най-важното е, че така ще получите по-точна представа за неговите потребности, а така също и ще намерите най-добрите начини за удовлетворение на своите нужди.

Дори в момента да нямате романтични отношения, можете да използвате телепатията, за да решавате проблеми с приятели и дори с ваши бъдещи партньори. Разбира се, въпреки използването на тези техники, в един момент ще ви се наложи да изясните отношенията си лице в лице.

Как да заглаждаме острите ръбове

В предходната част ние обсъдихме доколко важно са приятелствата и другите значими за вас отношения. Те могат да ви помогнат да създадете нов образ на живота си и да практикувате общуването с хора. Както и във всички други отношение, в романтичните отношения неизбежно възникват сложни моменти.

Четири основни проблема във всички романтични отношения

Романтичните отношения предполагат множество проблеми, които трябва да се решават взаимно. Някои от тези проблеми са външни – значителни промени в работата на единия партньор или (да чукнем на дърво) заболяване. И дори дългоочакваното раждане на дете. Тези трудности не винаги могат да се нарекат проблеми. Но те изискват повишена необходимост от любов на единия или на двамата, което влияе на отношенията. Аз вярвам, че всички тези проблеми могат да бъдат разрешени успешно, ако и двамата партньори се справят с вътрешните си проблеми.

Способност да съобщим на любимия си човек не само своите мисли и чувства, но и потребностите и очакванията си. Общуването се основава не само на ясните съобщения за нещо, но и на излагането им по такъв начин, че любимият човек да разбере за какво става дума и да пожелае да направи нещо. Така например, ако усещате, че любимият ви човек не се вслушва в желанията ви, трябва да поговорите с него така, че той да пожелае да ви слуша. Това означава да умеете да изразявате желанията си, което не винаги е просто. „Ти не ме разбираш” често означава „Ти не оправдаваш очакванията ми”.

• Способност се да слушате и да разбирате партньора си. Трябва да развивате навика да слушате, за който говорихме по-рано. Това означава да бъдете проницателни, тъй като партньорът ви може и да не успее ясно да изрази своите желания. Спомнете си как използвахте метода на втория Аз, за да разберете потребностите на другия човек.

Умение да разрешавате споровете и неприятните ситуации. Това излиза от рамките на простите навици за общуване. Тук се има предвид да умеете да предвиждате ситуациите и да желаете да пристъпите към компромис. В спорна ситуация е важно бързо да се вслушвате в настроението на партньора си и да се стремите да създавате цялостни отношения – да бъдете внимателни към своите нереализирани потребности и към потребностите на партньора.

Способност да приемате Аз-а на партньора без да отричате собствения си Аз. Всеки партньор трябва да разделя това, което го свързва с другия човек, от това, което принадлежи на всеки от тях индивидуално. Този процес се нарича „установяване на граници”. Един от начините да бъде направено това е съсредоточаването върху удоволствието. Накърняването на собствените интереси или жертването на досегашните си работи и желания заради партньора му нанася двоен удар. Първо, повишаваме цената на своето жертвоприношение („Само помисли колко неща съм направила заради теб!”) и второ, се превръщаме в друг човек – различен от този, в който се е влюбил партньора ви! За да не загубите своята индивидуалност по време на влюбване трябва да заздравите приятелските си отношения – това, което вече обсъдихме. Поставянето на граници е изключително важно.

Жизнено важна е искреността в общуването – задавайте въпроси и слушайте отговори

Хората често забравят колко е важно да изразяват директно своите мисли и желания. Ако искате някой, приятел или любовник, да се отнася с вас по различен начин, можете да използвате упражненията от тази книга, които помагат разрешаването на проблемите на подсъзнателно ниво. Но това не замества личното споделяне на своите преживявания и потребности в реален разговор с партньора.

12345678910111213141516 | 181920212223 | 24 | 25 | 2627282930313233343536373839404142 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47484950 | 51 | 52535455565758

Лора Дей, „Практическа интуиция в любовта“
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.