за любовта

52. Интуицията в любовта: Нива на общуване

0

Проблемите в общуването

Съществуват множество книги, посветени на неразбирането между мъжете и жените. Повечето експерти свързват това с полови разлики. Те представят отношенията в идеализиран вид. Никога не сме виждали експерти, които да осъществяват анализ на реални ситуации, когато няма ясни съобщения и когато хората дори само не знаят какво точно искат да кажат.

Спомням си една фраза от „Алиса в страната на чудесата”: „Никога не знам за какво мисля, докато не го произнеса на глас!” Това често се отнася и до нас. Понякога знаем, че чувстваме гняв, но не знаем защо. За съжаление, давайки воля на гнева си, ние извикваме емоционален отклик в партньора си и той също започва да изпитва негативни емоции. Често съжаляваме за своите необмислени думи! Случва се и това – знаете какво искате да кажете и как искате да го кажете, но не знаете как ще реагира на това другия човек. А ако в момента другият човек отсъства? А ако изобщо го няма?

Може да се изненадате, но използвайки телепатията, можете да продължите разговора във всяка от тези ситуации.

Три нива на общуване

Отношенията се реализират на три нива: съзнателно, подсъзнателно и интуитивно.

Съзнателното ниво е това, на което общуваме непрекъснато помежду си. Да кажем, разбирам, че моят партньор е забавен човек и че самата аз съм сериозна по природа, но имаме общи цели. Ние се възхищаваме един на друг и чувстваме, че, въпреки разликите си, можем да имаме добър съвместен живот. Ние постоянно работим над отношенията си.

На подсъзнателно ниво се съхранява образа на нашето минало и ролята, която то играе в отношенията ни. Ние несъзнателно „проектираме” върху партньора си качества (че той е силен, надежден), които могат да са част от характера му, а може и да не са. Въпреки че не осъзнаваме това ниво на общуване, то оказва влияние върху възприятията и постъпките ни.

В известен смисъл интуитивното ниво на комуникация е най-интимното, въпреки че ние не осъзнаваме присъствието и влиянието му. То се състои от непрекъснат вътрешен диалог, мисли, чувства, въображение, които протичат непрекъснато между нас и партньора ни. Дори без да питаме, можем да разберем какви са потребностите и чувствата на партньора ни, какви са причините за неговите постъпки. Интуитивно може да почувствате какво представлява партньора ви – за разлика от това как се представя той пред хората, за какъв се счита или какъв желае да бъде.

Причина за неразбирането е разликата във възприятията ни

Всеки човек има своите вкусове, ценности, своето минало и своите виждания. Една и съща усмивка на един човек може да се стори добра, а на друг – саркастична. Винаги е много важно да знаем в каква среда е израснал човека, с който имаме близки отношения.

Следващото упражнение ще ви помогне да разберете доколко представата на вашия любим (или приятел) се различава от собствената ви представа и как най-добре да изразите своята любов, потребности и мнение.

Упражнение 26
Възстановяване на преживяванията

Спомнете си последния неприятен разговор, който сте имали с човека, към който изпитвате романтични чувства. Опитайте се да възстановите момент – какъвто и да е момент – от този разговор и да го удължите докато не почувствате, че това се случва в настоящия момент.

Сега се опитайте да се поставите на мястото на вашия приятел. Почувствайте сетивата си, почувствайте себе си така, както се чувства той, погледнете света с неговите очи, помислете за това, за което мисли той. Опитайте се да разберете как той ви е възприел вас и начина ви на общуване. Запишете своите впечатления.

Ако концентрирате вниманието и интуицията си върху това как се възприемат вашите думи, потребности и очаквания, ще ви бъде по-лесно да общуване с партньора си.

Интуицията предлага перспективи и избор

Неразбирането често възниква поради това, че ние непрекъснато държим сметка за думите и постъпките на другия човек. Правейки това, ние преувеличаваме значението им. Интуитивната информация разширява нашите възможности. Тя не само ни дава информация на настоящето и бъдещето, но ни позволява да преоценим събитията от миналото.

Представете си, че човекът, в който сте влюбени, решава да напусне родния град след завършване на училище и да постъпи в институт, намиращ се много далече от вас. Не разполагайки с достатъчно информация, може да решите, че вие нищо не означавате за него и да пренесете този страх в следващите си отношения.

Интуицията може да ви даде по-широка и обективна картина за обстоятелствата и мотивацията на вашия приятел. Използвайки интуитивната информация, вие може да разберете, че не вие, а животът му в семейството му го е принудил да направи този избор. Тази информация ви предлага избор. Можете да поддържате приятеля си, забравяйки за обидата и болката. Можете да обърнете внимание на причината за своя страх да бъдете изоставени и да не позволите на миналото да разруши настоящите ви отношения. Ние правим изводите си въз основа на интерпретацията за миналите събития, които съхранява нашето подсъзнание. Интуицията може да ви помогне да преоцените някои факти и да възприемете правила, които да ви направляват.

12345678910111213141516181920212223 | 24 | 25 | 2627282930313233343536373839404142 | 43 | 44 | 45 | 46 | 4748495051 | 52 | 535455565758

Лора Дей, „Практическа интуиция в любовта“
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.