за любовта

53. Интуицията в любовта: Подводните камъни на интуицията

0

Удивително е, но способността на интуицията да вижда света през очите на другия човек може да започне да работи и против вас. Например, благодарение на интуицията ние дотолкова можем да възприемем гледната точка на партньора си, че да забравим за собствените си потребности и даже за самите себе си. Или да доловим интуитивно, че някой се интересува от нас и да объркаме неговата страст със собствената си. А доколкото интуицията надниква в бъдещето, много лесно е да объркаме бъдещите възможности със съществуващите в настоящия момент.

Ако разберете за всички егоистични и слаби черти на партньора си, можете да го изоставите. Ако разбирате за всяка неприятна постъпка, бихте загубили уважение към него. Ако знаехте за всяка извършена от него грешка, бихте изпълнили живота си със страдание. Но пък ако знаете за всяка благородна постъпка, извършена от партньора ви, вие бихте го ценили много повече.

За да избегнете подводните камъни на интуицията, трябва да се научите да задържате тези конфликтни моменти в пределите на собственото си възприятие. Само така бихме могли да уважаваме партньора си и да се грижим за него и за себе си искрено, осъзнавайки уникалността на неговата и собствената си личност. Силата на любовта, подкрепена от интуитивното предвиждане, е огромна, защото това не е сляпа любов, а мощно, дълбоко знание, съществуващо само между вас и вашия партньор.

Единственият начин да създадете такава здрава връзка е да използвате интуицията си. Интуицията ви позволява да чувствате и виждате себе си с очите на другите и ви помага да се видите отстрани. Способността да възприемате преживяванията и ценностите на другия човек ви позволява да общувате искрено с него. Интуицията ви помага да чувствате партньора си така, както никой друг.

По какъв начин ни подвежда интуицията

Може да ви се стори странно, че допускам мисълта за възможни препятствия от страна на интуицията към съзнателните ви цели. Запомнете, че това се отнася само за нетренираната и неконтролираната интуиция. Не забравяйте, че вашата интуиция работи непрекъснато и ви осигурява информация, независимо дали осъзнавате това или не. Работата е в това, че докато не се научите да управлявате интуицията си, няма да разбирате откъде идва интуитивната информация и какво е нейното значение. Това може да доведе до противоречие между интуицията и логиката.

Да разгледаме един пример, описващ ранния стадий на отношенията. Току-що сте се запознали с човек, който ви харесва. Интуицията ви подсказва, че този човек е разпилян. Вие, от друга страна, сте много точна. Интуицията ви съветва да се отдръпнете от този човек – решение, което вашето съзнание в последствие ще рационализира. Това може да е неудачно решение, доколкото неговият недостатък – разпиляността, може да се преодолее, особено ако осъзнаете, че това е единствената причина за отслабването на интереса ви.

Нетренираната интуиция може да обърка и съществуващи отношения. Представете си, че сте изгубили целия следобяд, опитвайки се да потиснете чувство на обида или гняв, за да запазите доброжелателността си към партньора си. Без да се досети на какво се дължи негативното ви отношение, партньорът ви интуитивно се опитва да разбере. Усещайки раздразнението ви, той може да отвърне на пресилената ви доброта с раздразнение, на което вие от своя страна да отвърнете с обида или гняв. Във всички случаи възниква проблем в отношенията.

Когато владеете интуитивната информация, пред вас се появява избор. Ако изпитвате гняв, може просто да се опитате да обясните възникващата ситуация. Ако не осъзнавате гнева си, а забелязвате само реакцията на партньора си към вашето поведение, вместо да реагирате емоционално, можете да установите известна психологическа дистанция и да използвате упражненията от тази книга, разбирайки какво всъщност се случва.

Например, вместо да извършвате добра постъпка, когато всъщност не желаете това, вие можете мислено да поднесете подарък на своя партньор и да го направите с цялата си страст (центровете на страстта и гнева се намират на едно и също място в мозъка). Друг начин да промените ситуацията е да зададете въпрос на интуицията си: „Как са подходя към партньора си сега и да му дам това, от което той се нуждае, за да получа в замяна това, от което се нуждая аз?” Можете да направите това дори без да знаете какво всъщност желае всеки от вас.

Ако ситуацията е обратна – чувствате, че отношението на партньора ви към вас е променено, интуицията може да ви помогне да се справите и с това. Например, получавайки интуитивна информация за това, което се случва с него, представете си мислено на какви думи или жестове той реагира най-положително. Ако разберете, че не можете да разрешите конфликта веднага и пожелаете да му дадете шанс да се успокои, можете да останете до късно на работа и по такъв начин да избегнете потенциален конфликт.

12345678910111213141516 | 181920212223 | 24 | 25 | 2627282930313233343536373839404142 | 43 | 44 | 45 | 46 | 474849505152 | 53 | 5455565758

Лора Дей, „Практическа интуиция в любовта“
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.