за любовта

54. Интуицията в любовта: Очакванията водят до разочарования

0

Разочарованието често е свързано с това, че поведението на партньора ни не отговаря на нашите очаквания. Необходимостта от съответствие на очакванията представлява губеща ситуация, защото никой не може да ни убеди, че сърцето ни може да греши. Ако ние не вярваме на себе си, то уверенията от страна на другите – дори тези, които обичаме, едва ли ще успеят да ни убедят. Ние сме разочаровани и това се случва, защото сме очаквали съвсем друго от партньора си.

Изкуството на отношенията е изкуството за контрол над очакванията

Проблемът е в това, че много очаквания никога не се произнасят на глас. Например, ние очакваме, че партньорът ни ще ни подарява нещо особено поне веднъж седмично. Не е задължително да е голямо или скъпо – просто малко доказателство за неговото благоразположение. За съжаление, ние никога не сме казали на партньора си за нашето очакване. Обикновено тези очаквания се прокрадват във фрази от типа на „Ако действително ме обичаше, щеше да ми подариш цветя за рождения ден” или „Ако наистина ме обичаш, щеше да общуваш повече с мен”.

Друг проблем, свързан с очакванията, се състои в това, че ние не винаги ги осъзнаваме – дори собствените си очаквания. Това в особена степен се отнася за романтичните отношения, тъй като всеки човек има романтични фантазии, формирани у него в ранна възраст. Ако искате да разберете как са ви разочаровали партньорите ви в миналото (или как ще ви разочароват в бъдеще), трябва да разберете какви са собствените ви очаквания. Разбира се, това се отнася и за вашия партньор – и двамата трябва да се научите да разбирате очакванията си към другия, за които премълчавате или които не осъзнавате.

Как да разберете, че някой ви обича?

Вероятно най-силното разочарование, което можем да изпитаме в отношенията, е това, че не сме обичани. Всеки човек изпитва любовта по различен начин. Много е важно да се разбере, че понякога човекът, който ни обича, може да не успява да изрази чувствата си в думи или жестове. В такъв случай, как да разберем който ни обича?

Ние рядко си задаваме този въпрос съзнателно и поради това често не забелязваме нарастващото си разочарование, докато вече не е станало доста късно да спасим отношенията си. Следващото упражнение ще ви помогне да разберете по-добре романтичните си отношения.

Упражнение 27
Обича ме – не ме обича

Спомнете си момент, в който сте се чувствали обичани, и момент, в който самите вие сте били влюбени, и опишете тези моменти с по един абзац.

След това прочетете това, което написахте, и извършете няколко постъпки или жеста, които съобщават за това, че вие сте влюбени или че някой е влюбен във вас. Можете да забележите, че някои от вашите жестове се нуждаят от обяснение. Всичко, чието описание ви затрудни, са неща, които не сте искали да получите или да осъзнаете. Например, вие се чувствате любими, когато напълно ви разбират. Ако не успеете да приведете конкретен пример за това какви думи, постъпки, отношения или жестове са ви помогнали в това, ще ви бъде сложно да разберете кога точно сте разбрали за това. Без конкретно разбиране може да задържите любовта само в света на фантазията, там, където тя ще поиска да остане. Винаги съществуват елементи на любовта, които не подлежат на определение, но вие трябва да разберете какви основни признаци ви показват, че сте влюбени.

Продължете следващите утвърждения, за да разберете какво точно цените в любовните отношения и какво очаквате от тях:

• Човек, който обича, винаги…
• Човек, който обича, никога не би….
• Мъжът/жената знае, че е влюбен/а, когато…
• Зная, че той/тя ме обича, защото…
• Зная, че той/тя не ме обича, защото…

Хората обичат и проявяват любовта си по различен начин. Ако имате любим човек, добре би било да видите неговата подробна анкета. Можете да се възползвате от телепатията или своето въображение, за да разберете какви особености на поведението му се асоциират с любовта и да заимствате някои от тях.

Ако нямате интимни отношения в момента, пак имате полза от това упражнение. Първо, то ще ви помогне да си представите по-ясно това, от което се нуждаете. Второ, ще разберете кои хора от обкръжението ви помагат да се чувствате любими и защо. Трето, ще разберете повече за своите представи за любовта.

Докато нямах партньор, въведох си правило всяка неделя да си купувам цветя. Разбрах, че е несправедливо да лишавам себе си от удоволствия само защото няма кой да ми го подари.

Използване на интуицията за преодоляване на разочарованията

Във всички отношения настъпват моменти на разочарования. Ако вие не осъзнаете това, разочарованията от себе си или партньора могат да задушат вашите отношения. Неговите чорапи на пода в банята могат да предизвикат съмнения в това, че той ви цени, което след това се превръща в спомен, че вашата майка не се е отнасяла към вас с нужното уважение, когато сте били малки, който след това се превръща в нещо друго и т.н. В момента, в който той се връща у дома с цветя, за да ви покаже колко силно ви обича („Загубих един час след работа, за да ги набера за теб в парка”), вие ще бъдете вече в толкова гневно настроение, че да го запитате защо не ви е донесъл нещо по-малко помпозно. Всеки може да каже, че отношенията винаги започват с много обещания от страна на партньора и завършват с горчиви разочарования. Ако не се справите с разочарованията, те могат да унищожат всяка връзка.

Разочарованията и раздялата с илюзиите могат да допринесат за развитие и положителни промени към формиране на здрава връзка. Осъзнавайки, че някои очаквания няма да се реализират, а някои ще се потвърдят, и забравяйки за по-нереалистичните очаквания, ние израстваме и развиваме отношенията си с партньора си.

Разбира се, най-добре е да обсъдим разочарованията си веднага, в момента, в който те възникват, но за съжаление това не винаги е възможно по спокоен начин. Понякога разочарованието е така силно, че не е възможно да говорим за него спокойно. Възможно е да сте спорили по този въпрос толкова пъти, че дори да не желаете вече да мислите за това, за да промените гледната си точка или поведение.

Следващото упражнение ще ви помогне да изоставите негативните последствия от разочарованията от себе си и от другите. Внимателно прочетете инструкциите, преди да пристъпите към изпълнението му. Не се опитвайте да го запомните. Просто го прочетете веднъж и започвайте.

Упражнение 28
Как да се разделим с миналите разочарования

За да изпълните това упражнение, можете да седите или лежите, като държите под ръка бележника си. Препоръчвам ви да затворите очи и да ги отваряте само когато е необходимо да запишете ключова дума, която ви напомня за получена информация.
Позволете на своето подсъзнание да ви даде информация за вашите разочарования. Особено обърнете внимание на това какви спомени ви предлага подсъзнанието ви, дори сега да нямат никакъв смисъл.

След това се вслушайте в своето тяло. Позволете на интуицията си да ви даде информация за това как да се справите с тези разочарования. Не се притеснявайте дали интуитивните ви впечатления ще ви помогнат. Можете да вникнете в смисъла им след като завършите упражнението.

По време на това упражнение е възможно да осъзнаете, че отношенията ви имат нужда от корекции. Позволете на интуицията си да отговори на въпроса: „Какво трябва да направя или какви телепатични цели трябва да си поставя сега, за да оправя тези отношения?” Без да е основна част от това упражнение, таи част ще ви помогне да разберете какво изпитвате към другия човек.

Обърнете внимание, че в началото на това упражнение ние насочваме подсъзнанието си към получаване на интуитивна информация. Тя може да дойде под формата на спомен, свързан с това как сме се чувствали или в каква ситуация сме изпаднали, или спомен за някакво преживяване, оказало въздействие на последващите ни постъпки.

Подсъзнанието ни не прави разлика между самите събития и спомените за тях

Паметта просто обработва данните, а след това оказа влияние върху поведението ни в бъдеще. Ако смятате, че любимият ви човек се отнася грубо с вас, вие ще запомните тази грубост, независимо дали той наистина е бил груб или не. Разбира се, много е важно да получим възможно повече информация, реална или фалшива – тя стои в основата на нашите мисли, чувства и постъпки.

Щом разберем както трябва да кажем или направим, за да възстановим отношенията си с партньора, трябва да използваме тази информация в общуването си с него.

12345678910111213141516 | 181920212223 | 24 | 25 | 2627282930313233343536373839404142 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47484950515253 | 54 | 55565758

Лора Дей, „Практическа интуиция в любовта“
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.