за любовта

55. Интуицията в любовта: Трансформация на гнева в любов

0

Разочарованията обикновено водят до избухване на гняв, който от своя страна води до конфликти. След конфликта възниква напрежение, а напрежението отнема енергия. Напрежението и енергията, насочени в правилна посока, могат да трансформират както вас, така и вашите отношения. Ако напрежението и енергията бъдат блокирани, те имат деструктивно действие.

Сигурна съм, че ви се е случвало да бъдете толкова увлечени в спор с партньора си, че е изглеждало така, сякаш настъпва разрив на връзката ви, а в края на краищата след спора сте се чувствали още по-близки. Напрежението е необходима и неизбежна съставка на всичко във физическия свят, включително нашите отношения.

Именно в този момент, когато почувствате напрежение във вашите отношения – без значение позитивно или негативно, е много трудно да се овладеете. Това е време, в което е необходимо да действате, а не да преживявате, размишлявайки върху случилото се. Преживяването е честа причина във вашите отношения за възникват подсъзнателни циклични процеси. Вашите сценарии се сблъскват с подсъзнателните циклични процеси на вашия любим. Това води до верижни реакции.

Например, да си представим, че любимият ви човек напоследък е бил невнимателен. Вие сте били най-малкото дете в семейството си и знаете, че всичко, което сте правили, вече е било правено по-добре от някой от по-големите ви братя и сестри. Поради това винаги сте правили нещо неочаквано, за да привлечете внимание върху себе си. Намирайки се в това реактивно състояние, въз основа на миналия си опит, вие започвате да се държите напълно неуместно на партито, което посещавате заедно с любимия си човек.

Нека си представим сега, че любимият ви човек е единствен син в семейството си и е бил принуден да наглежда сестрите си и просто не може да понася тази задача. На него му харесва, че вие сте здраво стъпили на земята и знаете как да се държите. Когато започвате да се държите неуместно на партито, той реагира така, както е реагирал и на своите сестри, със силно негодувание. Всеки от двама ви е получил необходимата порция внимание, но забърквайки се в драма, разиграна по написан по-рано сценарий.

Ако сте самотни или се чувствате самотни във връзката ни, възможно е да сте попаднали в капана на подобен сценарий. Запомнете – отношенията ви с партньора ви не трябва да бъдат импулсивни.

Следващите упражнения ви предлагат техники, които можете да използвате в някои моменти. Можете да ги използвате във всеки момент, когато у вас възникне непреодолимо чувство да реагирате някак на ситуацията.

Упражнение 29
Да се дистанцираме, за да помислим малко

Когато почувствате напрежение в отношенията, задайте си следните въпроси:

• Какво е необходимо на партньора ми сега, за да се промени динамиката на отношенията ни към по-позитивна и обединяваща ни?
• Мога ли да предложа някакъв „катализатор”, за да подобря динамиката на нашите отношения? Например, да почивам цял ден с любимия си или да му предложа чаша вода по време на спор.
• С какво е свързано вътрешното напрежение, което изпитвам?

Тези въпроси са преди всичко ръководство за действие. Когато свикнете да използвате интуицията си, тя ще ви предлага въпроси и отговори, които ще ви водят право в целта.

Дори в най-здравите отношения от време навреме настъпва охлаждане. Често дори минимална промяна в поведението може да доведе до значителни промени в отношенията и да отвори вратите за разбиране, прошка и интимност. Ако оставите проблемите неразрешени, отношенията ви няма да издържат натоварването и ще се разрушат окончателно.

Появата на проблеми дава възможност за укрепване на отношенията – ако хората работят над тях. По същия начин счупената кост зараства и става по-здрава.

12345678910111213141516 | 181920212223 | 24 | 25 | 2627282930313233343536373839404142 | 43 | 44 | 45 | 46 | 4748495051525354 | 55 | 565758

– Лора Дей, „Практическа интуиция в любовта“
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.