за любовта

1. Практическа интуиция

0

С този пост започвам представянето на книгата на Лора Дей „Практическа интуиция“. Книгите, които съм чела от тази авторка, в много голяма степен съвпадат с личния ми опит, така че за мен те са доста ценни. Въпреки това ги представям само информативно.

Всеки, който реши да изпълнява упражненията по системата на Лора Дей, поема собствена отговорност за това.

Самата аз се занимавам по друга система и моите преподаватели изрично и периодично предупреждават да не се смесват системи, защото последиците могат да бъдат сериозни. Също така трябва да се знае, че интуицията е разкриване на сетивността както за приятните, така и за неприятните неща в живота. Всеки, който е решил да се занимава с това, трябва да се отнесе много сериозно към въпроса.

Лора Дей

Лора Дей е автор на няколко книги за самопомощ и развитие на интуицията. Тя е личен наставник на известни холивудски звезди – Деми Мур, Дженифър Анистън, Розана Аркет и др.

Джордж Сорос – той без съмнение е най-великият инвеститор на всички времена. Ако бяхте имали късмета да вложите парите си заедно с него преди 25 години, бихте висели как те се удвояват на всеки 2-3 години. Сорос е известен с това, че като инвеститор печели за година толкова, колкото никой друг не е успявал – 650 милиона долара. За да бъде получена такава печалба в нормални условия е необходимо вложението на милиарди долари.

Ако попитате професорите по финанси от което и да е бизнес училище възможно ли е системно да се надвишават средните показатели на пазара, те ще ви отговорят, че математически и научно това е невъзможно. Това сигурно е така, ако основавате решенията си само на математиката и науката. Очевидно Сорос не постъпва така.

В своята книга „Сорос за Сорос” на въпроса дали е използвал формални (количествени, научни, обективни) методи за понижение на загубите, когато ситуацията не се е развивала в негова полза и как е разбирал, че положението се влошава, той отговаря:

„Аз чувствам болка. Аз много разчитам на животинските инстинкти. Когато активно управлявах Фонда, ме болеше гърба. Началото на острата болка възприемах като сигнал, че нещо не е наред в работата ми. Болката в гърба ми ми казваше какво точно не е наред – например, болката в долния отдел на гръбнака ми посочваше проблем в краткосрочните инвестиции, в лявото рамо – проблем във валутните операции. Болката искаше от мен да направя корекция, която в противен случай можеше и да не направя. Това, разбира се, не е най-научният метод за управление на инвестициите.”

Този метод не е научен, но не можем да отречем невероятните успехи на Сорос. Това, разбира се, не значи да изтеглите парите си от банката, в която ги държите, ако утре ви заболи гърба. Сорос е проницателен мислител, анализиращ в дълбочина икономическата, политическата и психологичната обстановка, преди да пристъпи към инвестиция. Той обаче се доверява на интуицията си, когато тя му казва, че логиката греши. И всеки може да се научи да прави същото.

Интуицията може да бъде използвана във всяка сфера на ежедневния живот. Тя позволява възстановяването на забравена информация от миналото, получаване на неизвестна информация в настоящето или предсказване на бъдещи събития.

Интуицията дава възможност за правилно действие във всяка ситуация. Светът все повече и повече се специализира и все по-трудно става за нас да бъдем информирани за всичко, поради което оставяме други хора – „специалисти” да взимат решения за нашия живот.

С помощта на интуицията вие можете да поемете контрол над всички сфери в живота си. И както ще видите, колкото по-малко знаете за нещо, толкова по-голямо поле за изява има вашата интуиция!

Интуицията трябва да бъде неотменна част от вашия живот, подобно на сутрешната гимнастика и медитацията. Използването й ще подобри както мисленето ви, така и емоционалното ви състояние.

Тази книга е практическа. Тя не е спиритуална или езотерична книга за използване на интуицията. Нито е теоретична книга за философи, психолози и други хора с аналитични интереси.

Работи ли интуицията? Да! Как работи тя аз и досега не зная, въпреки че мога да предложа свое предположение по този въпрос. За щастие, за да бъде използвана интуицията не е необходимо знание за това как работи тя.

Това е книга за използване на интуитивното чувство в отговор на въпроси от всекидневния живот. Тази книга ще ви помогне да развиете вашия пълен потенциал. Практиката води до усъвършенстване. Развивайки своята интуиция, съзнателно я превръщате в част от живота си.

За целта е необходимо изпълняването на няколко упражнения, които давам на своите семинари от 20 години. Аз зная, че те работят, а освен това са приятни за изпълнение.

За упражненията ще ви е необходимо записващо устройство. Записът на гласа ви съдържа повече информация за последващ анализ, отколкото записаното на хартия. Изговарянето на глас оставя по-малко време на рационалния ум да попречи на интуитивния процес. Повечето хора изпитват трудности да пишат бързо и да отсяват интуитивните си мисли. След това може да записвате упражнението и на хартия. Набавете си и бележник за записки. Всяко упражнение започвайте на нова страница

Всяко от упражненията в тази книга се явява основа за следващото. Не пропускайте нищо, изпълнявайте ги подред. Не винаги ще разбирате смисъла на упражненията – понякога те ще ви стават ясни след няколко глави. Ако изпълнявате упражненията добросъвестно, ще получите от тях каквото е необходимо – дори да не разбирате.
Единственият път към развитието на интуицията е използването й. В тази книга ще намерите отговори на най-често задаваните въпроси.

Използването на тази книга за развитие на интуицията е равнозначно на гимнастика за тялото. Когато изпълнявате упражненията, повишавате възможностите си за използване на интуицията за практически цели. В действителност вие ще научите несъзнателния си Аз да представя на съзнателния ум елементи – интуитивни впечатления, които да успеете да разберете и да използвате.

Не четете книгата на един дъх. Развитието на интуицията няма да стане за една нощ. Много от упражненията, независимо от простотата си, трябва да се използват всеки ден.

Не поглеждайте отговорите! Много от упражненията в книгата имат отговори. Не поглеждайте отговорите, защото дори мимолетен поглед е достатъчен, за да постъпи информацията във вашето подсъзнание – а целта е тази информация да получите по интуитивен път.

Не забравяйте да се грижите за себе си. През следващите дни ще работите много интензивно, ще развивате способности, които до момента не сте могли да използвате. Умът и тялото ви ще се нуждаят от повишена грижа. Разхождайте се. Правете гимнастика. Почивайте си. Правете масаж.

Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.