за любовта

24. Практическа интуиция: Интуицията е двуетапен процес

0

Интуицията и вашето подсъзнание

Въпреки че интуицията често заимства езика не несъзнателното за описание на себе си, подсъзнанието и мястото, от което получаваме интуитивната информация, всъщност са различни неща. Както често ни се налага да описваме чувствата си чрез езика, лицето и тялото си, точно така нашето интуитивно възприятие заимства език, който е разбираем за съзнателния ни разум.

Използване на указатели за проверка на интуитивните впечатления

В знанието има логика, а това се отнася и за указателите, които можем да използваме, за да определим дали мисловните ни процеси „имат смисъл”. Те могат да включват опит, логически закони или взаимни връзки. В това отношение дори сънищата имат известна логическа и вътрешна съгласуваност.

Всеки човек трябва да намери своя собствен път за връзка с интуитивното състояние. Помага релаксацията – чрез отпускане в комфортно кресло и няколко дълбоки вдишвания. Много мои слушатели намират за полезен образа, при който темето на главата е отворено за получаване на интуитивна информация. С практиката ще откриете своя образ или подход, който работи добре за вас.

Интуицията е много строг процес

Интуицията е много повече от просто „следване на вътрешното чувство” или „доверие на предчувствието”. Разпространено заблуждение е, че интуицията не допуска разсъждение. Дори изразът „следване на вътрешното чувство” подразбира, че интуицията не обитава главата.

Отсъствието на логическо разсъждение съвсем не означава, че сте интуит. Използвайки интуицията, вие активно наблюдавате и регистрирате своите впечатления, интерпретирате ги, а след това включвате и други психични процеси.

Всеки човек по природа е интуит. Така че този строг процес, който току-що описах, вие извършвате през цялото време, макар и несъвършено. А нашата цел е да осъществим съзнателен контрол над своите интуитивни способности.

Интуицията се осъществява в две стъпки

Интуицията е получаване и интерпретация на информация. Когато постигнете контрол над интуицията си, е важно да извършвате тези две стъпки поотделно.

Първата стъпка е получаването на интуитивна информация в отговор на даден въпрос. Интуитивната информация обикновено постъпва под формата на символи. Тази стъпка е нелинейна.

Втората стъпка е едновременно и линейна, и нелинейна. На този етап вие едновременно интерпретирате (или превеждате) символите, и ги съединявате в единно цяло. Етапът е линеен в смисъл, че вие използване логическия си разум, за да запълни промеждутъците и да придаде смисъл на догадката. Именно в процеса на превода се създава полезна информация, която може да бъде използвана.

Вие ще се научите да прилагате логическия процес на решение на задачата за откриване на смисъла на интуитивната информация. Понякога информацията постъпва като директен отговор – в този случай трябва да получите повече впечатления, за да го проверите. Често първоначалният отговор постъпва под формата на поредица данни, получени чрез различни сетива – така че трябва да ги синтезирате. Този процес протича мигновено, ако имате имате опит. А в началото именно тук повечето хора допускат грешки.

Следователно, интуитивното състояние е просто състояние, в което вие получавате информация без участието на сетивата си и умствени процеси. Вместо сляпо да се доверявате на тази интуитивна информация, вие трябва да я обедините, проверите и интерпретирате. Интуицията е двуетапен процес – по същия начин, по който първо сънувате сън, а след това се събуждате и започвате да го интерпретирате.

123456789101112131415 | 1617181920212223 | 24 | 252627282930313233343536373839404142

– Лора Дей, „Практическа интуиция“
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.