за любовта

23. Практическа интуиция: Интуитивното състояние

0

Да открием своето интуитивно състояние

Не е необходимо да станете йога или дзен-монах. Популярният образ на получаващия информация практикуващ интуит (наречен „медиум” на популярен език) е ексцентрична личност с изменение на съзнанието. Това може да е холивудският образ, но интуицията е най-нормалното състояние на съзнанието. Освен това интуицията не изисква нищо повече от лека промяна на вниманието.

Интуицията не е нещо неопределено, а е специфично физическо състояние, в което сме открити за интуитивната информация. Под физическо състояние нямам предвид разликите между алфа- и тета-ритмите на главния мозък или различията между процесите, протичащи в лявото и дясното мозъчно полукълбо. Така също „открит” не значи пуст в някакъв мистичен смисъл. И по време на сън, и при интуитивно възприятие ние ставаме по-осведомени, той като когнитивните ни „филтри” са отключени. Както отбелязахме, трябва да се събудим от сън, за да разберем смисъла на съновидението. Това се отнася и за интуицията: трябва да се „събудим” и да използваме рационалния ум, за да осъзнаем нашите впечатления.

Интуитивното състояние е състояние на очакване. Не надежда, а просто търпеливо очакване. С малко тренировка вие лесно ще се научите да го постигате.

Какво е интуитивно състояние?

„Нормално функциониращата” логика филтрира нашите усещания, емоции и интуитивни прозрения. В интуитивното състояние интуицията предшества всички други усещания.

Когато казваме, че човек е емоционален, ние имаме предвид, че емоционалността е основа за всички други функции (разум, взимане на решение, реакции, физически усещания). Хората, които наричаме рационални, основават всичките си реакции на анализи и разсъждения.

Това ще бъде важно, когато свършите тази книга, направите основните упражнения и се върнете към „нормалното” или по-точно към естественото си състояние, в което се чувствате „у  дома си”. Дори естественото ви когнитивно състояние може да се промени, докато правите упражненията от тази книга. Не толкова интуитивната информация, която получавате, но практикуването на интуитивна възприемчивост само по себе си може да повлияе на това как се чувствате.

Как се усеща интуитивното състояние?

Сигурно вече сте разбрали, че всеки път, когато правите упражнение, вие давате на подсъзнанието си указания, които то използва, за да премине в интуитивно състояние. Така, както Павлов е тренирал кучетата си чрез повторения, така вие обучавате подсъзнанието си да отговаря на подканата ви да премине към интуитивно състояние – дори да не знаете за подготовката на вашето подсъзнание, за да постигне интуицията.

Обърнете внимание как се чувствате, когато сте в интуитивно състояние. Чувствате ли изменения в усещанията на тялото си? Чувствате се по-леки или по-тежки? По-спокойни? По-бавно или по-бързо протича мисълта ви? Изменя ли се възприятието ви към обкръжаващите ви звуци? Променя ли се дишането ви? Как се променят емоциите ви в сравнение с „нормалното” ви състояние? Променя ли се фокусът на вашето внимание? Зрението ви изостри ли се или се замъгли?

Как да разпознаем интуитивното си състояние

Един от най-честите въпроси, които ми задават, е: „Как мога да определя дали това е интуитивно предчувствие или проекция на моите страхове и надежди?” С други думи: „Как мога да определя дали е интуитивно предчувствие (тоест, правилно), а не измислица или догадка?”.

Отговорът ми е: „Не можете”. Не се шегувам – в това се състои и необходимостта от използване на интуицията.

Да кажем така: един очевиден метод да разберете дали действително сте използвали интуицията си е степента, в която интуитивните ви впечатления се потвърждават в практиката.

Например, имате усещане, че цената на определени акции ще се повиши през следващия месец. Ако това не се случи, то вашето „усещане” е било чувство или мнение или надежда. Око цената се покачи, възможно е да сте имали интуитивно прозрение, но разбира се може да става дума и за щастлива догадка. С времето и натрупването на реални резултати след такива прогнози ще се научите да различавате кога сте на прав път.

Често се обръщайте към интуицията си. Всеки път, когато съзнателно използвате своята интуиция, вие осъществявате обратна връзка – чрез сравнението на получените впечатления с „действителността”. За кратко време ще се научите да различавате интуитивните си впечатления от чувствата си, надеждите и страховете си.

Ето и други индикатори за интуицията:

Интуицията ви, както и чувствата ви, по-често се изразява чрез метафори и символи, отколкото рационалния ви ум.

Да искате отговор от интуицията си означава да бъдете с открито възприятие и да нямате очаквания. Нито едно чувство не е свързано с нея. Сигурен признак за смяна на интуицията с логика е появата на емоции (например страх или гняв) при отговор на въпрос при вътрешен диалог. Друг сигурен признак е използването на думи от типа на „трябва”.

Интуицията възприема света като цяло (макар и фрагментирано), е не на части, които трябва да бъдат анализирани. Интуитивните впечатления рядко следват в логически връзки. Ако забележите, че мислите така: „Ако се случи така, то вероятно ще се случи…”, вие разсъждавате, а не използвате интуицията.

Можете да използвате указатели. Ако искате да получите информация за брака на двама човека през май, вие можете да запитате своята интуиция къде ще живее всеки от тях по това време. По-нататък ще поговорим подробно за указателите. Дори те обаче не дават пълна застраховка от грешки.

Уверявам ви обаче, че с практиката и обратната връзка ще започнете да разпознавате дали вътрешното ви състояние е интуитивното ви състояние.

123456789101112131415 | 16171819202122 | 23 | 24252627282930313233343536373839404142

– Лора Дей, „Практическа интуиция“
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.