за любовта

25. Практическа интуиция: Интуицията се направлява от целта

0

В началото бе въпросът

Тайната се състои в това, че ние не осъзнаваме всички задавани от нас въпроси. Всъщност, ние често подсъзнателно даваме противоречиви сигнали на своята интуиция: „Искам да ми увеличат заплатата, но не искам допълнителни отговорности”. „Искам любов, но се страхувам да не я загубя”. Тази книга има за цел да ви покаже как да обръщате внимание на отговорите на въпросите си, които задавате подсъзнателно. Проблемът с нашето подсъзнание всъщност се състои в това, че то наистина е несъзнателно!

Животът е непрекъснато търсене на отговори

Когато обръщате внимание на нещо, използвайки интелекта и паметта си, а така също и интуицията си – това е отговор на въпрос. Всичко, което правите, е отговор на въпроси: ежедневни (например „Какво да ям на обяд?”), по-важни (например „За кого да се омъжа?” и „Наистина ли тази професия е добра за мен?”) и трансцендентални (например „Защо съм тук?” и „Какво значи всичко това?”).

Именно тази въпроси придават драматизма на живота. И те отличават вашия живот от моя – това са въпросите, които задаваме на себе си. Наистина, в живота е много важно какви въпроси се задават.

Интуицията се направлява от целта

Имайте предвид, че интуицията се активира в отговор на въпрос и ви поднася информация – под формата на образи, усещания, впечатления, символи. За да разберете интуитивната информация, вие трябва да знаете въпросите, които съзнателно или несъзнателно сте задали. Интуицията просто отговаря на въпроси.

Препятствие, което много начинаещи трябва да преодолеят в хода на обучението за използване на интуицията – това е избягването от „правилния” отговор. След много години обучение в училище и университета всички ние сме научени да се страхуваме от въпросите.

По-лесно е да мислим за задачата си като за отчет на „смисъла” и впечатленията, които получавате в отговор на даден въпрос. При получаването на интуитивна информация е важно да разберете, че всички ваши мисли, усещания, чувства и спомени ви дават информация за отговора на въпроса ви. Нищо не пропускайте и нищо не пренебрегвайте – даже нещата, които ви се струва, че нямат отношение към въпроса.

Разбира се, интуицията е много повече от прост отчет на впечатленията. Вие трябва да ги интерпретирате.

Интуицията установява диалог със света

В традиционния западен начин на мислене отговорът следва въпроса. За интуицията въпросите следват отговорите. Въпросът води към едно или няколко впечатления, които предлагат други образи и други въпроси – дори такива, каквито и не сте мислили да задавате.

Например, ако някой ви попита кога вашият партньор ще ви предложи да се омъжите за него, може да получите образ на езеро. Възникват други въпроси: „Кое време на годината е? Кое време на деня е?”

Често въпрос, на който не получавате отговор по един начин, може да бъде успешно разрешен по друг. Ако не получавате впечатления за годишното време в отговор на този въпрос, попитайте по друг начин: „Как ще бъде облечен той, когато ми предлага брак? Ще се случи ли това до 4 юли? Ще стане ли след Великден?” И така нататък.

Позволете на едно впечатление да извика друго, както в доминото

В известен смисъл нито един въпрос не може да бъде зададен без да засегне други въпроси. Впечатленията и въпросите следват едно след друго. Но това става в нелинеен вид, без строга последователност (наличието на последователност означава, че работи рационалният ви ум, а не интуицията ви).

Творческата част на интуицията

Не случайно сънищата ни се представят като свързани сюжети. Една от разликите между съня и интуицията е фрагментираната природа на интуитивните впечатления. Едни образи сменят други без всякаква последователност. Трябва да поработим малко с тях, за да открием смисъла им.

Възможно е да сте обърнали внимание, че в много от предишните упражнения нашите начални възприятия в отговор на въпрос са водели към други възприятия. Научете се да следвате възприятията си, без да ги насилвате.

Не се притеснявайте, ако в изграждането на сюжета се появи обмисляне. Както и децата, нас непрекъснато ни убеждават да говорим истината и да не си измисляме. Но ние често трябва да помислим, за да кажем истината. Следващото упражнение ще ви помогне отново да влезете в контакт с детето в себе си.

Упражнение 15
Да позволим на впечатленията ни да създадат сюжет

В това упражнение ще отговорим на един въпрос. Направете дълбоко вдишване и си позволете да получите зрителен образ. Ако не можете да видите нищо, престорете се, че виждате нещо и кажете какво точно е то.

След това позволете на този образ да разкаже разказ за себе си. Запишете разказа в последователността, в която ви го подсказва интуицията.

Не е необходимо да се насилвате. Просто позволете на образа да се появи. Продължете да правите това няколко минути, докато разказът не свърши от само себе си.

Когато приключите, задайте си следните въпроси:

• За какво ви напомни първоначалния ви образ?
• Как последният образ се отнася към първия?
• Имаше ли много движение или изменение между първия и последния образ?
• Какви свойства имаше това движение?

Не се притеснявайте, ако образите ви се променят в съответствие с преживяванията ви или състоянията на съзнанието ви. Подсъзнанието ви използва това, което му е най-лесно достъпно, за да ви предостави правилната информация.

Запишете всичките си впечатления в бележника си под заглавието „Упражнение 15”.

123456789101112131415 | 161718192021222324 | 25 | 2627282930313233343536373839404142

– Лора Дей, „Практическа интуиция“
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.