за любовта

5. Интуицията в любовта: Химията на любовта

0

Преди да се влюбите, трябва да се научите да получавате удоволствие

Любовта – химически, емоционално и физически – е присъствала в непрекъснато в живота ви до достигане на зрелостта и първото ви влюбване. В детството си вие сте обичали родителите си, приятелите си, играчките си, животни, различни идеи, местата, на които сте се чувствали добре. Обичали сте всичко, което ви е осигурявало комфорт и наслада.

Помните ли времето преди да изпитате първото сексуално влечение? Най-добрата ви приятелка е била всичко за вас. А може би сте били влюбени в учителя си, треньора си или герой от книга или филм, или просто в совите планове и мечти. Най-ранните обекти на любовта ви са били вашите родители, вашето куче.

Когато сте влюбени, вие пребивавате в състояние на удоволствие. По същността ис любовта е удоволствие от това, което получаваме, и от това, което даваме. Способността да изпитваме удоволствие е необходимо условие да се влюбим в подходящия човек.

Под удоволствие нямам предвид сексуално удоволствие, въпреки че сексът е много важен компонент на любовта. Любовта започва тогава, когато започнете да получавате удоволствие от простите ежедневни радости. На биохимично ниво любовта е растящо чувство на наслаждение. Любовните отношения възникват тогава, когато партньорите изпитват удоволствие от общуването един с друг.

В практиката си непрекъснато се сблъсквам със случаи, в които партньорите правят живота си непоносим. Защо се храните – за да получите само калории или заради удоволствието от храната? Ако не обичате броколи, ще се насилите да ги изядете, преодолявайки отвращението си, или ще се опитате да направите вкуса им по-поносим с помощта на подправки и сосове?

Дълбоката връзка между любовта и удоволствието се проявява нагледно с изменението на физическите параметри на организма. Когато след дълга раздяла срещнем човек, който сме обичали преди, сърцето ни се разтуптява, дишането ни се учестява. Хубавият филм и смехът могат да пробудят подобни физиологични реакции. Заниманията, които ни доставят удоволствие, стимулират същите центрове в нашия организъм, които откликват и на любовта.

Химията на любовта

Казва се, че съществува „любовна искра”, а влюбените хора имат добра „химия”. Това не са метафори. Не е много романтично да си напомняме за това, но е важно да помним, че все пак ние сме животни с биологични потребности. Един от най-значителните компоненти на влюбеността е чисто химически.

Когато обичаме, в тялото ни протичат специфични нервни и химични реакции, изливат се хормони, нервните окончания стават по-чувствителни, усилва се сърцебиенето, ускорява се дишането – всички наши сетива се изострят. Променя се дори мирисът на тялото.

Тъй като изживяването на любовта включва тези физически усещания, възпроизвеждайки ги в себе си, ние можем сами да създадем любов.

Може да ви се стори, че това е самозаблуда, но не е така. Много трудно е, дори невъзможно, да привлечете любов, ако не обичате. Изпитвайки удоволствие, вие навлизате в такова физическо състояние, което ще привлече другите хора.

1234 | 5 | 678910111213141516 | 1819202122232425 | 26272829303132333435363738394041424344 | 45 | 46 | 474849505152535455565758

Лора Дей, „Практическа интуиция в любовта“
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.