за любовта

6. Интуицията в любовта: Влюбените привличат любовта

0

Превърнете се в любовен магнит!

Тъй като наслаждението се явява първата стъпка към влюбеността, всичко, което ви доставя удоволствие, може да ви бъде полезно. Обичайки себе си, ние ставаме по-открити и по-привлекателни за другите хора.

Наслаждението обаче не е самоцел – благодарение на него ние преживяваме състояние, с което привличаме любовта! На биохимично ниво, когато изпитвате наслаждение, тялото ви отделя химични субстанции и хормони (серотонин, окситоцин, ендорфини), по същия начин, както и в състояние на любов.

Влюбените хора привличат любовта

Замислете се над това. Излизайки от къщи в лошо настроение или в състояние на подозрителност, едва ли ще се сторите много привлекателни на подходящия за вас човек. Хората, способни да изпитват наслаждение, го привличат. Наслаждението на дълбоко ниво създава биохимично състояние, което сигнализира на целия свят, че ние сме привлекателни. Ние търсим любовта, за да получим наслаждение. От еволюционна гледна точка наслаждението е сигнал, който ни казва, че сме на „верен път”. Телата ни съвсем буквално изпращат съобщение, че сме готови да доставяме и да получаваме удоволствие и хората, които получават тези сигнали, се стремят да се приближат до нас.

Концентрирайте се върху усещанията, носещи ви наслаждение

Без значение в каква ситуация сте, винаги може да съсредоточите вниманието си върху аспектите, които ви носят удоволствие. Аз мразя да мия съдове, така че когато ми се налага да правя това, се концентрирам върху аромата на сапуна и температурата на водата.

Изучавайки начините, по които можете да си доставите удоволствие, скоро ще забележите, че това се е превърнало във ваш навик и в резултат на това – изненада! – ще се научите де получавате повече удоволствие от живота. Наблюдавайки усещанията си, ще откриете най-ефективните способи за усилване на удоволствието.

В началото може да се окаже, че активното търсене на удоволствие и очакването на неговото проявление е много трудно. Разбрах колко ефективна е тази техника, когато ми се налагаше да правя неприятни и дори болезнени неща в особено трудни моменти от живота си. Нямах време да правя неща, които ми доставят удоволствие, а когато успявах да си открадна малко време, се чувствах толкова уморена, че предпочитах просто да си почивам. Тъй като не ми се искаше да се превърна в работеща машина, реших да търся източника на радост във всичко – започвайки от най-простите житейски ситуации и завършвайки с най-ужасните.

В минутите на пълно щастие например се стараех напълно да се отдам на усещането си и да не позволя на нищо да го помрачи. Стараех се също така да усилия удоволствието си по различни начини – обличайки копринена пижама преди сън или измисляйки игри за сина си, или просто четейки, готвейки или събирайки из дома си части от Лего.

Разрешете си да получавате удоволствие

Когато съзнателно позволите н живота си да бъде приятен, голяма част от него ще стане приятна. Удоволствие можете да намерите във всяка ситуация, дори да се наложи да се постараете за това. Например, ако внезапно се разболеете от грип, помислете за това, че през зимата няма да ви се случи. Понякога може да помислите за удоволствието на друг човек или да помечтаете за нещо, чието постижение изглежда невероятно.

Състоянието на удоволствие трябва да стане постоянното ви състояние. Ето въпросът, който винаги трябва да стои пред интуицията ви и да се решава както на съзнателно, така и на подсъзнателно ниво: „По какъв начин мога да си доставя удоволствие в този момент?”

Зная, че това не е толкова просто, колкото изглежда. При изпълнението на първото упражнение забелязахме, че постигането на състояние на удоволствие често изисква разрешаване на по-дълбоки проблеми. Особено сложно е създаването на състояние на удоволствие, когато усещаме пустота и болка от отсъствието на любим човек. Ние искаме да бъдем обичани и понякога обвиняваме себе си за всичко, чувстваме се недостойни и не заслужаващи любов. Когато се намираме в такова душевно и емоционално състояние, то води до съответни промени и във физическото ни състояние, което ни пречи да бъдем привлекателни и да намерим любовта.

Винаги трябва да се противопоставяме на това, което пречи на удоволствието ни, например депресията или безпокойствието. Ако наистина не успявате да намерите удоволствие в нищо, ви е необходима помощ, за да преодолеете депресията. Експериментирайте с всякакви занимания – направете си масаж, захванете се с ароматерапия, изпийте чаша кафе с приятелка или просто поплачете – само и само за да си доставите удоволствие!

Създайте си навик да получавате удоволствие

Можете да се научите да намирате удоволствие в ежедневните занимания, дори ако ви се струва, че животът ви е празен. Дори ако смятате живота си за нещастен, все има нещо, което да обичате в него, което ви очарова и привлича. Това е вашата отправна точка в любовта. Може просто да ви харесва да наблюдавате влюбени хора и да пожелаете това за себе си. Трябва да намерите нещо в себе си, което ви стимулира и поддържа.

Общественото мнение непрекъснато свързва любовта с недостатъците ни. Ние не сме достатъчно добри, не сме достатъчно богати. Ако имате наднормено тегло, но храната ви доставя удоволствие, на ваше място не бих изключвала от хранителния си режим определени храни. Обратно, бих ви посъветвала да си приготвите любимата храна в голямо количество и да си хапвате по малко, когато имате желание. По-малко калории и повече удоволствие.

12345 | 6 | 78910111213141516 | 1819202122232425 | 26272829303132333435363738394041424344 | 45 | 46 | 474849505152535455565758

Лора Дей, „Практическа интуиция в любовта“
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.