за любовта

Храна

2

В природата добрият вкус означава добра храна. В човешкото общество природните закони отдавна не важат. Най-вкусните храни днес са най-вредни за човешкото тяло.

Месо

Когато и както да се е появил човекът на този свят, тогава e можел да яде само плодове и зеленчуци.

Аз лично съм дълбоко убедена, че човекът не е хищник. Всеки може да откъсне ябълка от дървото и да я изяде. Но не познавам човек, който да е споделил желание да впие зъби в шията на животно и да го разкъса – ние нямаме такива инстинкти (разбира се, говоря за нормата). Нямаме и анатомичния апарат на хищниците – опитайте се със зъби да разкъсате кожата или да схрускате костите на животно, да сдъвчете месото му сурово и да го преглътнете. Не само, че не можете физически, но сгурно вече ви се повдига при тази мисъл. Ние не сме хищници.

Не е вярно, че месото ни набавя безценни съставки – аз не ям месо от малко дете и днес пиша тези редове.

Месото е богато на протеини, които при метаболизма си отделят много токсични съставки – аминопродукти със звучни имена като кадаверин (от лат. cadaver – труп) и путресцин (смрадлив). Тези продукти се образуват при разлагане на труповете – те се образуват и при разлагането на животинските трупове във вашите черва.

Аз не ям месо, но ям малко животински продукти – сирене, мляко. Понякога спирам да ям и тях за известно време. Когато ям само плодове и зеленчуци, отпадните ми продукти (урина, изпражнения) са чисти и почти без мирис. Когато ям животински продукти, се появява неприятен мирис и консистенцията се променя. Тези промени се дължат на посочените по-горе токсични вещества и този експеримент всеки може да направи сам със себе си.

Отделянето на тези токсични продукти изправя организма пред т. нар. оксидативен стрес.

Храната, която приемаме, се разгражда до по-малки молекули, които встъпват в реакции с кислорода. Подобно на огъня, храните буквално изгарят в тялото ни. Кислородът се свързва с други молекули и образува кислородни радикали – вещества, които имат свободен електрон и са много реактивоспособни. Ако не бъдат обезвредени, те реагират с нормалните молекули на клетките ни – структурни белтъци, ензими, хормони – и водят до раково израждане, дегенерация или смърт на клетката. За щастие, в организма ни има вещества, които приемат електрон от кислородните радикали и ги обезвреждат – антиоксиданти. В резултат на това от тялото ни се отделя вода и въглероден диоксид – и оставаме здрави.

При разграждането на белтъците се отделя голямо кислородни радикали, които изчерпват антиоксидантите в организма. Източник на антиоксиданти са плодовете и зеленчуците.

Сладкиши

Тук ще цитирам любим автор – за да погълнат храни, които не стават за ядене, хората им добавят приятни на вкус добавки. Пекат месото и му прибавят сосове. Прибавят захар на брашното и пекат тестото, за да могат изобщо да го вкусят.

Захарта, брашното и другите преработени храни създават един голям проблем. Тъй като са предварително преработени, в организма те се разграждат веднага. Бързото и високо повишение на нивото на глюкозата води до бързо и силно повишение на нивото на инсулин – хормонът, който позволява на клетките да приемат глюкозата и да я използват за енергия. За мозъка глюкозата е единственият енергиен източник.

Въглехидратната закуска се разгражда бързо. Един час след ядене вие сте отново гладни и този процес се повтаря отново. Така няколко пъти на ден. Докато системата декомпенсира и се появи инсулинова резистентност или диабет – тъканите вече не реагират на инсулина. В кръвта ви има глюкоза, а клетките ви не могат да я поемат.

Този ефект имат почти всички храни, които ще откриете в супермаркета. Дори сирената и колбасите, защото не е ясно какво точно съдържат. Повечето сирена днес не се правят от мляко.

Консерванти

За да не се развалят храните и да не носят загуба на търговците, към тях се прибавят консерванти. Какво представляват консервантите и каква е стойността на консервираните храни?

Консервантите се добавят, за да предотвратят гниенето и разлагането на храните. Гниенето на храните става под действие на бактерии. Бактериите са първите обитатели на нашата планета – те са оцелели при условия, немислими за другите живи организми. Дори днес те се намират на места, които са немислими за живот – в атмосфера от сероводород в дълбоки пещери, на морското дъно и т.н. Там, където слънчев лъч не стига и няма кислород, те оцеляват. Но в нашите храни ги няма. Ние третираме храните си с вещества, на които дори бактериите не могат да устоят. И тези вещества ние ядем. Подлагаме собствените си клетки на смъртоносното действие на консервантите.

Всеки продукт, който идва при нас в опаковка, съдържа консерванти.

Преди година си купих ябълки от голям супермаркет. Измих си една прекрасна, голяма, жълта ябълка и отхапах. Устата ми се изпълни с кафява пяна. Външният слой на ябълката, около 4-5 милиметра, беше запазен перфектно, здрав и красив. Отвътре беше ферментирала, бяха изгнили дори семките.

Днес си купувам плодове и зеленчуци и изчаквам няколко дни. Ако не започнат да се развалят, не ги ям.

Ако не са добри за бактериите, не са добри и за мен.

Плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците са нашата естествена храна. Те съдържат всичко, от което се нуждаем.

Те съдържат минерали и витамини – антиоксидантите, които забавят дегенерирането на тъканите и стареенето.

Съдържат така популярните днес „фибри” – целулоза и други неразтоврими вещества, които забавят разграждането на храната. Ако изядете филия хляб, след един час стомахът ви ще е празен. Ако изядете една зелена салата, тя ще прекара в стомаха ви поне 5-6 часа. През това време ще сте сити, глюкозата ще се отделя бавно и няма да имате проблеми с инсулина.

По-голямата част от плодовете и зеленчуците се изхвърля неусвоена. Това важи и за ядките. За учените е загадка как приемът на голямо количество ядки води до отслабване, имайки предвид високата им калоричност. Те не се усвояват по начина, по който учените определят калорийната им стойност в лабораторията.

Няма значение какви вещества и колко калории съдържа една храна – има значение какво и колко усвоява организмът.

Калориите

Днес броенето на калории е много модерно. Но калориите са различни. 200 калории от една вафла ще генерират огромен оксидативен стрес във вашето тяло. 200 калории от авокадо ще имат съвсем различен ефект.

Научен експеримент показва, че понижението на калориите забавя процесите на дегенерация и стареене. Мишки, които ядат с 50% по-малко калории дневно, имат удължение на живота с 50% спрямо контроли от същия вид.

Единствената храна, която може да ни засити и да ни осигури нисък калориен прием (тъй като не се усвоява напълно), са зеленчуците и плодовете – храната, за която са създадени нашите тела.

Направете си експеримент

Спрете красивата храна за известно време – седмица, 2 седмици. Спрете да се храните с много вкусна храна в много красиви опаковки, рекламирана с много красиви реклами. Яжте проста храна – груб хляб, обикновени салати, немариновано месо без сосове и вкусни гарнитури, кисело мляко без добавки, плодове вместо сладкиши.

И мога да се обзаложо с вас, че ще се случи следното. В началото ще изпитвате раздразнение от „безвкусната“ храна. Може да настъпи момент, в който дори няма да искате да се храните, защото храната ще ви е скучна (моментът „предпочитам да не ям, отколкото да ям това“). Това е краят на периода на психологическия глад – гладът за изкуствените усилени вкусове. След това ще огладнеете истински – ще пожелаете да ядете каквото и да е, защото тялото ви има нужда от енергия. И тогава ще усетите вкуса на истинската храна. Грубият хляб с масло ще ви накара да ахнете от възхита. Зелената салата със зехтин, лимон и сол ще се стори най-вкусната храна на света.

Начинът да възстановите сетивата си е да се откажете от прекалено вкусните изкуствени храни.

Промиване на мозъците с любов  |  Любов  |  Красота  |  Секс  |  Храна

Можете да харесате още
2 коментари
 1. Димитър Димов Митев

  :Много ми хареса както темата, така и самата статия.
  Благодаря, че Ви има.
  Искам да бъда информиран за коментарите по тази тема по e- mail

  1. Мая Живкова

   И аз ви благодаря, заповядайте отново 🙂

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.